Izdvajamo

Hefta sa ne baš puno dešavanja. Nešto kao zatišje pred buru, novogodišnje praznike. Hladno, na putevima klizavo, u planini ugodno za hodanje. Jedna kuća izgorila u Kozaruši, Abaz Okić. U Prijedoru takođe požar, u Rasavcima saobraćajka jedna osoba poginula.

Raduje me što još nisam čuo pucanj petarde, a do sad je to bilo uobičajeno skoro cijeli decembar.

Merhamet Prijedor pomogao porodici Forić Mehmeda-Hemaša. Naime Ajdin Bašić, sa trenutnim boravkom u Njemačkoj donirao je novčana sredstva u visini od 1.000 eura za četiri porodice teškog socijalnog stanja. Novci su namijenjeni za kupovinu drva, hrane i lijekova. Jedna od četiri porodice, koje je obišla Sutka Selman predsjednica Merhameta Prijedor, je porodica Forić iz Kamičana. Hemaš, supruga Mersada i dvoje djece zahvaljuju donatoru za pomoć koju su dobili.

Dalmir Mraković, zadnje dvije godine raja pomogla da sagradi kuću. Prije dva mjeseca uselio u svoju kuću. U međuvremenu dobio sina. Za vrijeme moje posjete sin i žena nisu bili kod kuće.

Šetnja Kozarom, jedna grupa, Isko, Salko,Edo i ja, hodali: Kozarac-Krčevine-Ravna Drenovača-Duge Njive-Gola Planina-Bijele Vode-Mrakovica-Poljana kod Jusufa Bešića (vikendica)-Kozarački Kamen-Kozarac. Dosta teška ruta, hladno vrijeme oko -9 stepeni, ali dobro raspoložena raja i sve išlo super dobro. Kod Juse smo se sreli sa druge dvije grupe koje su došle iz Kozarca preko Huremovca, a druga grupa je došla iz Mahmljina preko Mitrovića. Domaćin Jusuf Bešić-Juso nas je dočekao sa izuzetno ukusnim grahom. Krati odmor poslije ručka i pokret nazad za Kozarac.

Dok sam se vozao kroz Rakovčane i Hambarine sreo sam čovjeka koji kaže da je car u ova dva sela. Enver Ramulić, nadam se da nisam pogriješio ime.

U apoteci Apharma Kozarac imate veliki izbor lijekova na recept ,insulin kao i lijekove koji se izdaju bez recepta.
Apoteka raspolaže širokim asortimanom preparata za jačanje imuniteta, preparata za liječenje prehlade i gripe kao i veliki izbor dekorativne kozmetike.Kod nas možete naći veliki izbor sredstava za higijenu , dječije kozmetike , hrane za bebe i anatomske obuće za djecu i odrasle.
Vršimo besplatno mjerenje šećera u krvi , krvnog pritiska i tjelesne težine .
Kod nas možete dobiti stručne savjete za očuvanje i unapređenje Vašeg zdravlja.

Besima Dergića sam našao dok ore na njivi od njegovog šurjaka Paškana Mujkanovića. Temperatura je -4 stepeni ali Besim se zagrije u traktoru.

Moje zujanje našim krajem. Prolazim ja često kroz Deru ali u sokaku Blaževići, to je iza bivše kafane "Lovac" ili Babine kafane, nisam bio više od tri godine. Moja krivica.

Dok sam se zaustavio ovdje kod kuće od Enesa Babinog naviru sjećanja na kafanu "Lovac" ili kako se to u raji zvalo "Babina Kafana", bila poznata po "Kvrguši" a koja je ušla u istoriju Kozarca. Sedamdesetih postala brend kozarački, nešto po čemu je Kozarac, u to vrijeme, bio poznat.

Da nije bilo Huse Blaževića, poznatijeg kao Babo, iz Dere, Kozarca, pitam se  da li bi danas jedno od najpoznatijih kozaračkih jela dozivjelo takvu slavu.
 Babo je, svoju kvrgušu jako dobro komercijalizirao. Njegove kvrguse bile su posebno ukusne a to je imalo  uticaja na konzumiranje pića.
Danas naših kozarčana ima u čitavom svijetu, a tako i kvrguše.
Kod nas u Kozarcu drugi naziv za kvrgušu je "Lijena pita". Nadam se da me žene neće kamenovati zbog ove rečenice.
Dok sam boravio u inostranstvu često puta sam slušao žene iz drugih krajeva BiH koje su komentarisale sa riječima "Sve mogu napraviti, skuhati ali kvrgušu nikako ne uspijem napraviti da bude ukusna kao kod vas kozarčana.

Babin sin Enes izgleda nije imao interesa da nastavi Babinu tradiciju, tako da je Babina kafana i Babina kvrguša ostala samo kao lijepa uspomena.
Kod raje ostala legenda o kvrguši i nešto sa čime se kozarčani hvale.

Odmah kod Babine kafane bila je prodavnica "Splitska" ćiji vlasnik je bio Adem Blažević. Prodavnica poznata sa najpovoljnijim cijenama i mogućnošću odgode plaćanja, kreditiranje. Adem je pomagao onom koga nije znao kao i onom koga je poznavao.

Pravim fotografije u ovom sokaku. Dok fotografišem Uzeir i Dževida dolaze kući. Kratki razgovori, Uzeiru stižu radnici, a ja produžavam dalje.

Suada Blažević izašla vani da vidi ko zuji kroz njihov sokak.

Hare Blažević čisti štalu za ovce. Kaže da mu je hladno ali raditi se mora.

Ponekad kad naiđem na zijafet ja budem bezobrazan pa se pridružim bez poziva za sofru. Ovaj put sam bio pozvan i rado se pridružio. Jedan moj jaran za ovako nešto  znao je reći: "Bezobrazno ali korisno".

Danas na četvrtku -3, ja se smrznuo. Raje dosta, a nadao sam se još više da će nas biti. Uglavnom, pripreme za praznike kao i uvijek. Nešto posebno nisam primjetio. U svakom slučaju sutra počinju gužve, a počinjemo sa Karaoke šou u 18.00 dvorana Mladost Prijedor.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Ako prihvatiš izgladnjelog psa i nahraniš ga, on te neće ujesti. To je glavna razlika između psa i čovjeka.

 

 

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.