Izdvajamo

Hefta u kojoj nije bilo posebnih dešavanja, osim manifestacije "Dani zime" na Kozari, a o tome smo već pisali. Ja i dalje zujim i obilazim naše mahale i sokake. Bilo je dosta hladno, ali evo zadnjih dva dana otoplilo je i snijega nestaje.

Januar je iza nas, a takođe i sankanje jer za ova dva dana snijeg se otopio. U svakom slučaju bilo je zanimljivo i veselo u mnogim sokacima gdje je bilo moguće sankati.

Za roditelje i nas ostale se kaže: Bilo je lijepo biti djeta, pa makar na pet minuta.

U ponedeljak je održana prezentacija za poljoprivrednike iz Kozarca. Organizator prezentacije je Udruženje poljoprivrednika "Agrarija" Kozarac i "Agroherc Trnjanin" Kozarac, a tema je bila: Prezentacija novih tehnika i tehnologija, kako u proizvodnji sjemena tako i zaštiti sredstava za proizvodnju strni žita i kukuruza.
Ovo je zimski period kad se vrše teoretska predavanja na kojima se našim proizvođaćima objašnjava ono što je novo u proizvodnji sjemena kao i proizvodnji hemijskih preparata koji se u Evropi i svijetu primjenjuju u proizvodnji ovih kultura.

Prezentaciju svojih proizvoda su imali firma "BC Institut" za BiH, promotor Siniša Srdić.
Za Kozarac.eu, Srdić nam reče:"Večeras radimo promociju BC Hibrida za predstojeću sjetvu i u Kozarcu to radimo prvi put. BC Institut sa sjedištem u Zagrebu, ove godine slavi 120 godina postojanja i za poljoprivredne proizvođaće smo pripremili širok izbor visokorodnih i kvalitetnih hibrida"

Bc Institut je moderna i učinkovita sjemenarska tvrtka koja stvara vlastite kultivare ratarskog bilja, proizvodi i distribuira visokokvalitetno sjeme svojih kreacija te pridonosi poboljšanju poljoprivredne proizvodnje i kvaliteti života svojih potrošača.

Drugi promotor bio je Boško Ilić predstavnik firme AGROUNIK doo BiH.
AGROUNIK se bavi istraživanjima u oblasti biotehnologije, proizvodnjom, distribucijom i prodajom mikrobioloških preparata sa primjenom u poljoprivrednoj proizvodnji.
Tema promocije: Mikrobiološka tečna đubriva.
Za Kozarac.eu Ilić je rekao:" Odziv posjetilaca je bio dobar. Bili su aktivni i nadam se da ćemo i dalje sarađivati i da će ubuduće biti još bolja saradnja"

Jedna onako slučajna

Ove hefte zujao sam kroz zaseok Balići, Trnopolje. Prvo zaustavljanje je kod nane Hanife Hodžić. Ovdje se neću zadržavati sa puno pisanja, naš razgovor sam snimio video kamerom. Obavezno pogledati, mislim da je jako zanimljiv. Nane je u 90. godini života, a dosta dobro čuje, vidi, razumije, pamti i lijepo priča o svom životu.

U nastavku pravim fotografije u sokaku Balići, već nakon par fotografija zaustavljam se kod Hanifinog sina Huse Hodžića koji ima dosta zanimljiv hoby. On sakuplja stare stvari, umjetnine i nema nešto posebno šta bi rekao da sakuplja. Sakuplja baš pa sve do čega dođe, ali ne otpad.

Dok razgovaram sa njim on mi priča da nije naviknut razgovarati dok neko drži kameru uključenu. Nekako mu neobično i ne zna šta da kaže. Kad sam ugasio kameru on mi reče:"Život bez uspomena je dosadan, prazan, a to svak na svoj način može potvrditi. Svak na svoj način pokušava sačuvati uspomene kako bi im se vraćali, obnavljali ih u sjećanjima i prenosili mlađim".

U Husinom muzeju, jedna prostorija nedovoljno velika za sve stvari koje su tu, mogu se naći: Sehara koju je njegova nane donijela kad se udala za njegovog dida, zamrzivać za koji ne zna koliko je star i još radi, šešir od Kiće Slabinca, sedlo takođe veoma staro, sećija koju su donijeli Ukrainci kad su naseljavali ove krajeve i još jako puno stvari.

Huse se bavi i umjetnošću, on pravi i rezbari razne figure od drveta. Često od jednog panja napravi veoma interesantne figure, ili od jedne žile.
Tu je i kočija koju je on sam projektovao i napravio.
Zatim golubove, tuke...

Ovdje sam takođe napravio video, jer sa par fotografija nije moguće sve dočarati.
Pogledati video.

U nastavku još par fotografija iz ovog sokaka.

Četvrtak, snijeg skoro pa nestao, svuda voda, blato i pomalo leda. Nisam čuo ze neku veću nezgodu zbog poledice. Raje na četvrtku za ovo doba godine, dosta. Nije bilo nekih posebnih tema za razgovor.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Lijepe riječi nisu uvijek i istinite. Istinite riječi nisu uvijek i lijepe. Elvis Deumić

https://www.youtube.com/watch?v=xNBN6P60Y9I

https://www.youtube.com/watch?v=aTAvyZYmbH4

 

 

citiramo:

U redu, ja sam izdajnik srpstva, a vi svi koji ste ćutali ste izdajnici čovečanstva."