Izdvajamo

Poštovani posjetioci stranice kozarac.eu, dobrodošli na našu i vašu novo dizajniranu i tehnički izgrađenu stranicu Kozarca, www.kozarac.eu.

Proteklih par godina smo imali dosta tehnički poteškoća, te kvarova, pa i napada na stranici. Nekima je hobi rušiti tuđe, to smo mi kozarčani iskusili na puno načina, pa i u ovom novom vremenu, i digitalno rušenje.

Ova nova stranicu koju sad vidite je izrađena sa starim navikama, da bi bila što preglednija i vama lakša. Tehnički je snažnija i otpornija a obnova je trajala puni mjesec dana.

Tokom obnove smo obnovili i puno članaka, jer smo primijetili da je ova stranica i jedan historijat našeg najvećeg malog grada postala. Pogledajte na primjer maturante, koji trenutno idu nazad do 2011. godine a u planu smo uraditi i više sličnih članaka i odstraniti ih od zaborava naših kozarčana.

Ova stranica je postala i edukativna, tako da sljedeće generacije saznaju historiju našeg kraja, lijepe turističke atrakcije koje Kozarac nudi i žalosnu historiju koju sa sobom nosi.

Ova stranica je postala dio Kozarca, postala je dio vas, postala je dio nas, svih kozarčana i onih koji Kozarac vole.

Administrator,
Adnan Huremović

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać