Izdvajamo

 

Mladen Mitrović (54), bivši stražar u koncentracionom logoru Trnopolje kod Prijedora, koji 20 godina živi u SAD, lagao je američkim vlastima o svojoj biografiji vezanoj uz progone i mučenja u BiH tokom agresije. Ovo su utvrdili savezni tužioci, a sud je saopćio da je Mitrović kriv zbog davanja lažnog iskaza 2002. godine. Bivši stražar u Trnopolju izjavio je da nikoga nije progonio zbog rase, vjere ili nacionalne pripadnosti i napisao da je bio logoraš.

Dali izjave

No, istražitelji su otkrili suprotno - ne samo da je vodio zatvorenike u sobe za mučenje nego je i sam učestvovao u premlaćivanjima.

Eniz Bešić, logoraš Trnopolja koji živi Norveškoj, prije dva dana, na 24. godišnjicu obilježavanja otvaranja ovog logora, vratio se iz Atlante u Americi, gdje je tokom sedmodnevnog suđenja svjedočio o Mitrovićevoj ulozi u ovom kazamatu. On je, uz Nedžada Jakupovića, potvrdio da je Mladen Mitrović zasigurno bio stražar u logoru te da ih je tukao i zarezivao nožem.

- Cijelu noć me tukao, prijetio da će me zaklati, a onda mi je ujutro na grudima nožem urezao krst i rekao: „Sad ćeš biti Srbin.“ Ovo sam ispričao poroti i sudijama, a sličnu izjavu dao je i Nedžad Jakupović, kojem je Mitrović, također, urezao krst na grudima i tukao ga dok nije izgubio svijest - ispričao nam je Bešić.

 



Osam bivših logoraša, navodi on, dalo je izjave pred američkim sudijom i porotom, a bivši stražar Trnopolja šutio je na optuženičkoj klupi.

Mitrovića je otkrio bivši logoraš Trnopolja Asmir Trnjanin, koji živi u Americi i koji je, također, svjedočio. Tragajući za njim u SAD, pronašao je tri osobe istog imena i prezimena dok nije otkrio koji je bivši stražar Trnopolja. Mitrović je u SAD došao posredstvom sestre, koja je tokom suđenja plakala. Uhapšen je 2012. godine. Američki istražitelji, tražeći istinu o Mladenu Mitroviću, pregledali su arhivu Haškog tribunala i pronašli izjavu Eniza Bešića u kojoj je on spominjao stražara Mitrovića. Bešića su potom posjetili u Norveškoj.

Vjera u pravdu

- Donijeli su mi 12 fotografija ljudi s naočalama, sličnih fizionomija. Iako je prošlo 20 godina, prepoznao sam ga, zaokružio fotografiju i potpisao se - priča Bešić.

Kaže da mu je srce na mjestu, drago mu je što je njegov trud i trud ostalih svjedoka donio rezultat i vjeru u pravdu.

Presuda 25. avgusta

Mladenu Mitroviću američki sud donijet će presudu 25. avgusta. Proglašen je krivim zbog davanja lažnog iskaza. Svih 14 članova porote bili su jednoglasni. Prijeti mu deset godina zatvora, nakon čega će biti deportiran. Do presude je slobodan čovjek.



Autor: M. DEDIĆ / Avaz

 

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.