Izdvajamo

Jučer 17.04.2017. svečanom skupštinom Medžlisa IZ Kozarac, u džematu Hrnići, obilježena je 15. godišnjica formiranja ovog medžlisa, koji je tačno prije 15 godina obnovljen (17.04.2002.godine).

Skupština je bila svečanog karaktera i ovdje su se evocirale uspomene na početak povratka Bošnjaka u Kozarački kraj i ponovno obnavljanje svojih domova, kulturnog i duhovnog života, Medžlisa Kozarac, tako i džamija, mesdžida...


Sjetili smo se prvog povratnika, u RS, imama Abaza efendije i klanjanja u sadašnjim prostorijama medžlisa, zatim prvog klanjanja Bajram namaza u ruševinama Mutničke džamije.

Takođe oživljena su sjećanja na prva obnavljanja džamija u Kozarcu. Već 2001. godine već su bile tri džamije otvorene i to su prve džamije koje su otvorene u RS poslije rata.

Oživljeno je sjećanje na ponovno formiranje MIZ Kozarac i prvog poslijeratnog glavnog imama Sakiba ef Džaferovića, a par godina poslije izabran je Mr. Amir ef Mahić za glavnog imama u MIZ Kozarac.



Na obnoviteljskoj skupštini koja je bila 11. februara 2002. godine prisustvovalo je 28 kozarčana iz svih džemata, koji su do tada već obnovili džematske odbore. Već 17.aprila iste godine, odlukom IZ Bosne i Hercegovine, ponovo je oživljen rad Medžlisa IZ Kozarac.



"Iza nas je obnova, ispred nas je stabilizacija ove IZ rad sa ljudima, izgradnja naših džemata u onom pravom duhovnom smislu. Mi smo izgradili džemate u onom infrastrukturnom materijalnom smislu i sada mnogo treba raditi na ovoj duhovnoj obnovi na uspostavi u potpunosti jednog vjerskog života. Moram još naglasiti: Ništa ovo nije uradio, ni Teufik, ni Amir ef niti bilo koji pojedinac i to mi je najdraže. Ja sam presretan što u Kozarcu niko ne može kazati da je sam uradio nešto. To je najbolja stvar koja se može dogoditi jednom narodu. Mi u Kozarcu možemo govoriti samo o svima nama, niti sam ja šta uradio nešto bez vas niti ste vi bez mene, niti bilo ko bez ikoga nego svi zajedno. Sve što imamo to je sviju nas, svi smo tome doprinjeli.
Često se ljudi sa strane pitaju, zašto naši kozarčani koji ne žive uvijek ovdje, toliko žude za Kozarcom, toliko ulažu, toliko se trude za svoje džemate, za svoju zajednicu, ne samo za džemate, za sve. Zato što znaju da su dio toga. Kad znaš da je nešto dio tebe mi se ne možemo nikako odreći onoga što je dio nas". Kazao je Glavni imam Mr.Amir ef Mahić.


Tih 28 osoba koji su bili na osnivačkoj skupštini dobili su zahvalnice od Medžlisa IZ Kozarac.

Zahvalnice, neki posthumno, su dobili:

Muftija Hasan ef Makić
Rahmetli Mustafa Mahić
Rahmetli Derviš Trnjanin
Rahmetli Adem Jujić
Safet Bešić
Uzeir Zulić
Dževad Seferović
Teufik ef Hadžić
Abaz ef Muratčehajić
Kemal Fazlić
Sakib ef Džaferović
Ešef Jakupović
Jasmin Velić
Dedo Jakupović
Rehmetli Izet Bešić
Rahmetli Hasan Čuskić
Husein Hadžić
Husein Trnjanin
Fadil Hodžić
Amir ef Mahić
Harkan Jakupović
Senad Velić
Rahmetli Muharem Bešić
Ibrahim Kahrimanović
Husnija Avdagić
Husein Jakupović
Hilmija Garibović
Teufik Kulašić

 

Nijaz-Caja Huremović

https://www.youtube.com/watch?v=1o1vm-hjp8Q

Ako želiš da upoznaš sebe, pitaj druge.