Izdvajamo

Nakon potvrđivanja prisustva virusa ptičijeg gripa H5 na jednom imanju u naselju Tukovi na području grada Prijedora koje je potvrđeno od strane ovlaštene labotatorije na osnovu praćenja stanja i preduzetih mjera može se konstatovati sljedeće.

1.Dana 12.02.2017. godine Gradonačelnik grada Prijedora je održao Sjednicu Komisije centra za suzbijanje ptičjeg gripa za područje grada Prijedora kojoj su prisustvovali predstavnici: Kancelarije za vaterinarstvo BiH, Veterinarskog instituta „dr Vaso Butozan, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske i Republičke veterinarske inspekcije.

2.Na održanoj sjednici Komisje centra za suzbijenje ptičijeg gripa donesen je Plan zaštite od ptičjeg gripa na pidručju grada Prijedora.

3. Na sjednici Komisije centra za suzbijanje ptičjeg gripa na području grada Prijedora doneseni su sljedeći zaključci.
-Područje naselja Tukovi i naselja koja gravitiraju ovoj mjesnoj zajednici: Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica,Čarakovo, kao i naselje Saničani i Petrovo u zoni ribnjaka Saničani proglašavaju se kao područje zaraženo ptičijim gripom.
-Urbano područje grada Prijedora se proglašava kao područje ugroženo od ptičijeg gripa,
-Komisija Centra za suzbijanje zarazne bolesti ptičjeg gripa za područje grada Prijedora donijela je Plan mjera zaštite od ptičjeg gripa na području grada Prijedora.
-Nalaže se preduzimanje svih neophodnih operativnih mjera mjera sanacije žarišta i zbrinjavanje uginulih životinja na sanitarno propisan način i na odgovarajućoj lokaciji.
-Obavezuju su svi subjekti uključeni u aktivnosti na zaštiti od bolesti ptičjeg gripa da donesu vlastite planove aktivnosti i preduzmu sve planom utvrđene mjere.
-Obavezuje se Veterinarska inspekcija grada Prijedora da u skladu sa Zakonom donese propisane akte radi suzbijanja i sprečavanja širenja ptičjeg gripa na području grada Prijedora.
-Obavezuju se svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite od bolesti ptičjeg gripa da blagovremeno obavještavaju Centar za suzbijanje zaraznih bolesti i druge nadležne organe o stanju na terenu i preduzetim mjerama na području grada Prijedora.
-Obavezuju se nadležne isntitucije da o stanju na terenu i preduzetim mjerama blagovremeno obavještavaju stanovništvo te da preduzmu mjere na edukaciji-prosvjećivanju držaoca životinja radi blagovremenog preduzimanja preventivnih i drugih mjera zaštite.

4. U skladu sa utvrđenim zaključcima preduzete su sljedeće mjere.
– Od strane epidemiološkog tima u saradnji sa KP Komunalne uslude Prijedor izvršeno je uništavanje peradi u zaraženom imanju kao i njihovo sanitarno zbrinjavanje na gradskoj deponiji,
– Izvršena je dezinfekcija i sprovedene potpune sanitarno-higijenske mjere na imanju na kojem je došlo do pojave bolesti i uginuća peradi,
– Zabranjen je pristup neovlaštenim licima lokaciji žarišta,
– Veterinarska inspekcija grada Prijedora je donijela potrebne naredbe kojima je zabranjeno kretanje i prometovanje peradi na zaraženom području, držanju peradi na otvorenom kao i druge mjerre koje obezbjeđuju sprovođenje preventivnih mjera u skladu sa Pravilnikom o suzbijanju ptičjeg gripa,
– Putem medija stanovništvo na ugroženom području se redovno informiše o stanju i sprovedenim i potrebnim mjerama zaštite,
– Uspostavljena je redovana opservacija zaraženog područja i stalni kontakti vlasnika domaće peradi na zaraženom području sa Veterinarskom inspekcijom i veterinarskom stanicom na terenu.

5.Nakon saniranja žarišta pojavljivanja ptičjeg gripa na imanju u Tukovima na području grada Prijedora nije bilo novih slučajeva pojavljivanja uginuća peradi niti drugih pojava koje mogu ukazati na prisustvo i širenje bolesti.

6. U toku dana se očekuju rezultati laboratorijske analize od strane ovlaštene laboratorije o tipu virusa koji se pojavio na području grada Prijedora o čemu će se izvršiti blagovremeno obavještavanje stanovništva.

7. Sve mjere utvrđene od strane Komisije centra za suzbijanje ptičjeg gripa na području grada Prijedora i veterinarske inspekcije ostaju na snazi i sprovodiće se na terenu u skladu sa Pravilnikom o mjerama za kontrolu i iskorjenjivanje influence ptica.

Predsjednik komisije
Dušan Vranješ

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.