Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković obišao je danas Uzgojno – selekcijski centar NRF „Arifagić Investment“ za norveško crveno goveče u Trnopolju kod Prijedora.
 
Riječ je o najvećem centru ovakve vrste u svijetu koji je krajem 2014.godine otvorio Kozarčanin Jusuf Arifagić zahvaljujući kreditnoj liniji Ziraat Bank BH iz aprila 2012. godine u iznosu od 6 miliona KM, koji je obezbijeđen sa primarnim ciljem jačanja bh. ekonomije, podrške održivom povratku i otvaranju novih radnih mjesta, kao i sa 8 miliona KM vlastitog učešća.

 

Đaković je ovom prilikom istakao da je prvi put na ovoj farmi gdje je došao da vidi koji  su problemi sa kojima se zaposleni suočavaju i da sagleda mogućnost rješavanja problema nedostatka zemljišta za proizvodnju stočne hrane za farmu „Arifagić“ u Trnopolju koja je ranije bila primorana da zbog ovog problema dio kapaciteta preseli na teritoriju Bosanskog Petrovca u Federaciji BiH.

 „Mi smo na tragu još jednom rješenju, ali o njemu ćemo govoriti ako to uspješno završimo zajedno sa Ministarstvom  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske  i nađemo prostor ovdje na području Prijedora“, rekao je Đaković.

 Đaković je podsjetio da je najveći problem pri dodjeli zemljišta, bilo na koncesiju bilo pod zakup, to što mnogo zemlje nije uređeno gruntovno ni katastarski i što vlasništvo nad zemljom nije pravno razriješeno.

„Dalje, prije ove farme na području Prijedora je bilo već farmera kojima je dodijeljena zemlja i nije se moglo jednima oduzimati i gasiti im farme, a drugima dijeliti da se razvijaju. Grad Prijedor će se potruditi da zajedno s Ministarstvom poljoprivrede iznađe rješenje za dodatni dio zemlje i želja nam je da nastave svoj rast kako je zamišljeno“, dodao je Đaković.



 Predstavnik farme „Arifagić“ Almir Hodžić rekao je da farma trenutno raspolaže sa oko 150 hektara zemlje i da joj je za razvojne planove potrebno još oko stotinu hektara.

 „Nama je najbitnija zemlja i taj problem  ne možemo riješiti bez podrške lokalne zajednice i entitetskog nivoa. Nadamo se da će to biti riješeno u ovoj godini odnosno do jesenje sjetve“, naveo je Hodžić.



Farma u Trnopolju broji 780 grla i najveća je farma norveškog crvenog govečeta u svijetu, jer su u matičnoj zemlji farme ograničene na 80 grla, a u ostatku svijeta ova genetika se koristi uglavnom za ukrštanje.Trenutno proizvodi 7.500 litara mlijeka na dan, planira povećati broj muznih grla sa sadašnjih 300 i godišnju proizvodnju mlijeka uvećati na 3,5 miliona litara,a zapošljava 30 radnika.

 Tekst: prijedorgrad.org/ foto: Nijaz-Caja Huremović

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...