Izdvajamo

Posljednjih desetak godina lokalna putna dionica u dužini od oko 300 metara,u zeseoku Huremovići , u Kozarcu kod Prijedora, idealna zbog nizbrdice, s prvim većim snijegom pretvara se u stazu za sankanje na koju svako veče dolaze mještani ovog i susjednih zaselaka u potrazi za zimskim radostima i dobrom zabavom.



Na ideju da organizuje sankanje spontano je došao domaćin Nijaz Huremović. Kaže da je to vremenom već postala tradicija koja sad okuplja najmanje 40 tak sankaša, onih kojim je skijanje na obližnjoj Kozari skupo, ali i onih koji ne znaju skijati. Za učešće je bitna samo dobra volja, a po Nijazovim riječima ne treba imati čak ni sanke.



-Imamo ih dovoljno. Ovo je noćno sankanje za one od pet do 75 godina.Najviše ima djece, ali i starijih sankaša i svi podjednako uživaju u uzbudljivim spustovima. Bilo je malo i padova, ali lomova na svu sreću nije. Sve u svemu odlično se zabavljamo. Snijega ima dovoljno a i kad ga očiste mi ga opet zgrnemo i vratimo na stazu koja je zbog ulične rasvjete u večernjem terminu od 19 do 22 pretvorena u sanjkašku stazu koja se već pročula - kaže Huremović koji sankaše pred svojom kućom redovno i počasti. Obaveznim čajem da se malo ugriju, a uz to domaćinski redovno jedno veče vrućim kiflama, drugo krofnama, gurabijama...pa opet redom.

Dnevni avaz

foto: Nijaz-Caja Huremović

Molim dragog Allaha da u ove mubarek dane obaspe svojom milošću sve ljude na ovom dunjaluku. Amin...