Izdvajamo

U Kozarcu na imanju Jasmina Dergića juče je upriličena manifestacija pod nazivom “Dani polja kukuruza”. Organizatori manifestaciju su bili Udruženje poljoprivrednika "Agrarija" Kozarac, "Agroherc-Trnjanin" Kozarac i firma “Pioneer sjeme” – vodeća kuća u svijetu koja se bavi proizvodnjom sjemenskog kukuruza.
Ovo je sad već tradicionalno, već petu godino sjemenska kuća “Pioneer” prati ova ogledna polja, ogledne parcele. Upoređivanjem prinosa starih i novih hibrida po sjetvenoj površini i vlažnost  vidjet ćemo koji od tih hibrida najviše odgovara našim klimatskim uslovima. Kazao nam je Mr.Mesud Trnjanin.



U okviru ove manifestacije, promotor firme “Pioneer", Mr.Anel Jogić, prezentirao je prisutnima novu generaciju hibrida kukuruza.

"Mi želimo pokazati našu novu genetiku, nove hibride u usporedbi sa novim hibridima. Ovdje su postavljena dva stara i tri nova hibrida. Ovdje smo da vidimo kakvi su prinosi i kakva su očekivanja naših farmera. Želim istaći da se počelo sa vaganjem zrna gdje se tačno može odrediti prinos. Juče smo u Drakseniću izvršili vaganje gdje smo sa našim novim hibridom bukvalno postatavili nove rekorde i nive standarde u poljopriredi u proizvodnji kukuruza, gdje smo vagali oko 16 tona suhog kukuruza". Kazao nam je Jogić.

Nijaz-Caja Huremovoć

 

Ali eto život je kao rijeka, tece i ne zaustavlja se.