Izdvajamo

Hefta za mene dosta teška, ali to je već iza leđa. Hvala familiji Balić, koji žive u Kanadi, na podršci. Nastavljamo sa zujanjem, samo pozitivno i bit će bolje. Malo više videa nego obično.

Po ne znam koji put ponavljam: Merhametluku naše raje nigdje kraja. Ove hefte  uspješna akcija neše raje u Francuskoj. Klub "Bosanska Krajina" iz le Puy, Francuska su pročitali priću o Nerminu Hairiću iz Sanskog Mosta. Predstavnik ovog kluba Šaban Jaskić je donio  645 eura pomoći porodici Hairić.

Nermina je zadesila teška životna sudbina nakon što su mu ljekari prije dva mjeseca ustanovili da je obolio od teškog oblika karcinoma na plućima.
Hairić sa suprugom Nedžminom i četvoro maloljetne djece, tri sina Aldin, Elmedin, Eldin i jednom kćerkom Almirom, živi u staroj i trošnoj kući u selu Kruhari, nadomak Sanskog Mosta.

Ovo je već ne znam koji put da Klub "Bosanska Krajina" iz le Puy Francuska, pomažu raji u Bosni. Sjetimo se nekih akcija kojih se ja sjećam. Kad su bile poplave oni su pomagali, zatim pomoć za Adnana Kenjara, pa za Ramulića iz Sivaca, danas porodici Hairić.
Šaban nam priča da je akcija spontana i ova suma skupita za jednu noć na posilu.

U januaru je kupljena kuća za ovu porodicu i sad se radi punom parom na unutarnjim radovima, nabaca, struja, voda, stolarija, izolacija, pločice i sve ostalo što je neophodno da se može živjeti u kući.
Skratit ću pisanje, jednostavnije je da pogledate video.

.be">
.be

U Kamičanima u zadnje vrijeme večernje sate raja provodi u domu gdje je Pajdo nabavio bilijar i sto za stolni tenis. Svako veče skupi se dosta mladih, a i onih malo starijih. Pored igre na bilijaru i stolnom tenisu bude tu dosta šale, doskočica...

Jedan lijep pozdrav sa Švicarskih Alpa od Muhameda i Nedima Talića. Proizvodi mesnice "Gulaš"iz Kozarca na vrhu Alpa.

Prošli vikend raja iz Kamičana zaseoci Forići, Javori, Šahbazi, Babići...su odlučili da sami urede živice, koje su bile jako puno zapuštene, na Forića strani ili neki kažu Grabik. Akciju su pokrenuli Almir Krajišnik i njegove komšije. Mještani koji su odsutni, trenutno su negdje vani, dali su novčana sredstva, koja su utrošena za gorivo dnevnice i drugo što je bilo potrebno platiti. Mještani koji žive ovdje radili su po dva dana akcije, a ostalo su bili plaćeni sa parama koje su sakupite. Akcija je počela u subotu, a završila u srijedu.

Forića strana ili Grabik danas je druga slika u odnosu na prošlu heftu. Ovdje se ne može reći, sad je dobro. Živice jesu uređene, uklonjeno je smeće koje je dugo godina bacano pokraj puta, ali put, asfalt na putu je i dalje katastrofalan. Mještani kažu da već dugo vremena pokušavaju da traže od institucija da se ovaj put asfaltira.
Ovdje sam takođe pravio video, jer ponekad mi se učini da sa fotografijom ne uspijem sve dočarati.

Spisak donacija za Forića stranu ili Grabik:
Jakupović Nihad Honi             50 KM
Jakupović Muharem Harkan         50 KM
Hodžić Elvir  Dugi               50 KM
Jakupović Ćazim i Aziz          100 KM
Jakupović Senadin   Nena        100 KM
Softić Mirzet  Pajdo            180 KM
Jakupović  (Zike) Hazim         100 KM
Forić (Muharem)  Emsud           50 KM
DOO ENEA  starački dom          100 KM
Forić Taib                       50 KM
Bugarovi sinovi                 180 KM
Javor Dževad                     50 KM
Alić (Fadila)  Rasim             50 KM
Alić (Fadila)  Rasim             40 KM
Kešić  (Husein) Hilmija         100 KM
Miralem Alić  Miralko           100 KM
Jakupovoić   Šurda              100 KM
Badžo od Pajde                   70 KM
Bahonjić Huse  Mesnica GULAŠ    100 KM
Prevoz Janjić                    20 KM
Jakupović Jasmin Stara Bašta     50 KM
Forić Enes  Žujan               100 KM
Džihić  (Meho) Mevlida          200 KM
Mitrović Mlađo                   50 KM
Krajišnik (Meho) Ramo           150 KM
Alić (Ekrema) Amil               50 CH
Karabašić Beri i Alma            50 CH 

.be">
.be

Jedna sa posila kod Hasana Huremovića. Često me pitaju za njega. U poređenju kako je bilo prije dvije godine on je sad dosta dobro. Mada još uvijek više vremena provodi u krevetu.

Prošle hefte sam pisao o zanimanju u izumiranju. Ove hefte još jedna priča o zanimanju koje je u izumiranju, a to je: vodeničar.
U Kamičanima zaseok Kenjari, pored potoka Brusnica (Brusunca) nalazi se kuća od Šefika Kenjara, u dvorištu je vodenica, ali ne kao dekoracija u dvorištu već radi punom parom.

 Šefik Kenjar posljednji je vodeničar u Kozarcu, pa čak Gradu Prijedoru i jedan je od rijetkih na području Bosanske krajine koji se bavi ovim starim zanatom. Čuo sam da u Ljeskarama ima jedna vodenica, ne znam jeli još radi.
Nekad su naši potoci i riječice bile pune vodenica. Danas ni traga od tih vodenica, neke su već prije rata 92. bile porušene, a one koje su dočekale rat uništene su.
Poslije rata Šefik i njegova žena Đemka su se vratili i odlučili da nastave tradiciju svojih predaka. Sagradili su novu vodenicu i iz hobija pustili u rad istu. Već deset godina ovaj bračni par melje kukuruze, heljdu i drugo žito u svojoj vodenici.

Šefik mi priča da ovdje nema neke zarade, već on to voli i to mu je jedan od više hobija kojim se on bavi. Kad vode ima vodenica radi 24 sata dnevno, ne zaustavlja se dok ima vode da pokreće mlin.
Još mi reče: "Mnogo raje dolazi da vide kako radi vodenica, a mnogi žele da kupe i probaju brašno ispod vodeničkog točka". Ja sam jedan od onih koji redovno kupuje kukuruzno brašno od Šefika.
Naglašava da neće prekidati tradiciju svojih predaka dok je ovako dobrog zdravlja.

Pored vodenice Šefik i Đemka imaju još hobija kao što su: voće, zatim ima oko 20 ovaca, pčele, pilići, kokoške nosilje, plastenik tamo iza kuće, sam je ozidao oko 100 metara potpornog zida pored Brusnice...
Ovdje sam pravio video, obavezno pogledati.

https://www.youtube.com/watch?v=aLMWNi8PGow

Od Šefika sam nastavio sa fotografisanjem u sokaku Kenjari.

Hamdija Kenjar zvani Brko, živi sam. Porodica je u Australiji, a on ne može bez svojih Kenjara, Kamičana, Kozarca, Bosne...

Svaki rođendan je slavlje, a kad neko napuni 80 godina, i te kakvog razloga ima za veselje. Moja komšinica Hava Alić, jučer je proslavila svoj 80. rođendan. Rođendanskom slavlju su prisustvovali kćeri, zetovi, unučad i praunučad. Havi želimo da još puno rođendana, sa dobrim zdravljem, proslavlja sa svojim najbližim.

Jutros na četvrtku lijepo vrijeme i puno raje. Bez nekih posebnih razgovora. Nekako kao da su svi sretni jer su mogli doći u (ć)čaršiju na četvrtak. Danas niko ne pita gdje se može kupiti pelet za grijanje, tek pola februara.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na Ćetvrtku (ovo ć je zaštitni znak za nas kozarćane).

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Negativna razmišljanja neće donijeti ništa pozitivno u životu. (Elvis Deumić)

.be">

 

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...