Izdvajamo

Hefta sa dosta događanja i neke sam uspio zabilježiti i između dva četvrtka objavio. Danas ću pisati o vjestima koje nisam objavio.

Zadnje vrijeme javlja mi se više osoba koji žive negdje vani, a rado bi da dođu u Kozarac na godišnji i traže stan ili kuću za stanovanje. Evo prilike onima  koji žele  iznajmiti kuću ili stan na neki period.

Adnan Kenjar o akciji za njega pišem evo već 19 mjeseci, molimo za finansijsku podršku i sakupljamo pare, a sve za transplataciju bubrega. Jučer je bilo tačno godinu dana od kad je Adnan uplatio novac za transplataciju bubrega. Godinu dana on strpljivo čeka poziv da ide u Francusku na operacije koje su potrebne da se urade prije transplatacija, a zatim i sama transplatacija.
Para treba još i poziv u pomoć za Adnana.
Ja lično neko koga se ovo ne tiče, počeo da gubim strpljenje, prestao da hrabrim Adnana, gubim povjerenje i počeo da sumnjam u iskrenost organizacije "Otvorena Mreža".
Godinu dana čekati transplataciju, a ima donora (supruga Suvada) čini mi se više nego previše. Ado sve više oboljeva, svaki dan čeka poziv. Zamislite godinu dana kad god zazvoni telefon on pomisli da su osoblje iz Otvorene mreže.
Kao da se čeka da Adnan bude u kritičnoj situaciji pa da oni prave senzaciju i priču o spašavanju ljudskih života i kako oni na vrijeme stižu.
Stvarno mi ništa nije jasno. Ovo pišem iz nekog revolta, ma više razočaranost u Otvorenu mrežu i Batka, jer vjerovao sam u njih. Adnan i dalje vjeruje u njih, a ja pokušavam zamisliti kako je njemu svo ovo vrijeme čekati tu famoznu operaciju.

Slijedi spisak donatora koji su pare dali Adnanu na ruke. Neka imena mama od Adnana nije uspjela zapamtiti i zato ih nema na spisku, neki su htjeli ostati anonimni. Takođe spisak iz banke bi trebao biti idući četvrtak.

Sabina i Adis Škrgić            15 e
Adis Škrgić                     25 e
Bećo i Hasnija Škrgić           20 e
Harisa i Ismet                 100 e
Amela Osmančević                20 e
Haris Škrgić                    50 e
Admir Škrgić                    20 e
Aida i Adis Sušić              50 e
Marija Puškarić                50 e
Džemila Mehmedovski            50 e
Nudžejma Mehmedovski           30 e
Amil Mehmedovski               20 e
Arnela Nuhić                   20 e
Azra Mehić                     20 e
Nermina Kolaković              50 e
Arnautović Mustafa            100 e
Arnautović Ajnur i Mirela     100 e
Arnautović Mustafe (Nana)      60 e
Arnautović Amir i Melisa       40 e
Bešić Emir                     20 e
Emel Mehmedovski               20 e
Ibrahim Hujić                  50 e
Arnautović Ahmet i Saudina     50 e
Grozdanić Jasmin              300 KM
Mehmedagić Refik- Baćko       100 KM
Mervan Sejo                    50 CHF
Karačić Ervin                 100 KM
Kararić Semir                  50 CHF
Pibro Suvada                   50 CHF
Polić Suada                    50 CHF
Krkić Mevlida                  60 CHF
Krkić Besim                    60 CHF
Jakupović Alen                 50 CHF
Jakupović Emka, Huska         100 CHF
Jakupović Sabina              100 CHF
Kevac Edin sa familijom       200 KM
Zare Paratušića kći i zet     200 CHF
Sakibova kći                  100 KM
Sakiba Ćolića šurjakovka      500 CHF
Jakupović Zijad               200 CHF
Melita Softić sa familijom    220 USD
Emsud Bešić sa familijom     1600 USD
Sada Balić sa familijom       320 KM
Kurtović Jasminka              20 e 

Ovaj spisak pokazuje da smo najbolja raja i najmerhametliji u cijelom svijetu. Ovo je dokaz koliko volimo svoju raju.

U organizacij Automoto društva RS organizovano je druženje i predavanje, prezentacija i objašnjavanje zakonske regulative  o nastupu poljoprivredne mehanizacije u javnom saobraćaju. Pojasnilo se o sigurnosti i bezbjednosti saobraćaja i učešće poljoprivredne mehanizacije u saobraćaju. Obezbjeđivanju osnovnih elementarnih i  ispunjavanja zakonskih uslova o ispravnosti poljoprivredne mehanizacije. U organizaciji ovog predavanja učestvovali su i predstavnici udruženja poljoprivrednika "Agrarija" Kozarac.

Kod Ismeta Jakupovića- Ipe na njegovom ribnjaku uvijek interesantno. Nađe se i ribe za roštilja.

Udruženje žena Kamičani, prošle hefte ostavile svoje bašte, dvorišta, cvijetnjake..., i došle ispred doma da se druže i da posade cvijeće ispred doma. One su uredile prostor ispred doma i zasadile ruže. Ovdje su ruže poslužile kao dobar razlog za druženje. Sa ovim ženama nikad dosadno, uvijek dobro raspoložene.

Dvije fotke onako baš slučajno.

Prošle godine sam se hvalio kako mi je voćnjak izbeharao, a ove godine Hođa se hvali sa beharom i svojim šljivama.

U apoteci Apharma Kozarac imate veliki izbor lijekova na recept ,insulin kao i lijekove koji se izdaju bez recepta.
Apoteka raspolaže širokim asortimanom preparata za jačanje imuniteta, preparata za liječenje prehlade i gripe kao i veliki izbor dekorativne kozmetike.Kod nas možete naći veliki izbor sredstava za higijenu , dječije kozmetike , hrane za bebe i anatomske obuće za djecu i odrasle.
Vršimo besplatno mjerenje šećera u krvi , krvnog pritiska i tjelesne težine .
Kod nas možete dobiti stručne savjete za očuvanje i unapređenje Vašeg zdravlja.

U Softićima voćnjak višnje, čiji vlasnik je Nihad Forić, je dobro izbeharao. Fotka je lijepa, ali kako miris dočarati? Ako bih pokušao opisati miris, strah me da ću pokvariti isti.

Teofik Kevljanin vezan za invalidska kolica. Vidim ga često u ovim, za današnje vrijeme, čudnim kolicima, ali nezgodno mi ga fotografisati. Danas kad sam ga upitao za fotografisanje on i reče: "Samo slikaj ti smiješ sve i ne žuri imam ja vremena".

Hima Bašić, nju raja nije zaboravila. Ove hefte jedna donacija koju je donio Pajdo, a ja dostavio ispred jedne grupe raje koji žive u Švicarskoj, a na čelu sa Emirom Demirovićem.

Još jedna donacija za Himu koju je donio Avdo Alić, a koju su poslale žene iz Le Puy (Li Pij) Francuska, na čelu sa Ifetom Mujkanović.

Ovaj put kad sam predavao Himi pare nije izdržala i zaplakala je, nije galamila na mene, a i ja sam šutio nisam je zadirkivao.

Hvala svima koji pomažu.

Moje zujanje ove hefte sam pravio izvan Kozarca, tačnije u selu Zecovi. Prvo sam svratio kod rođaka Saida Džananovića - Džanija. On je takođe povratnik iz Holandije i dok se vratio, na svom ranču je zasadio voćnjak, jabuke 1000 stabala. Kad sam se čuo sa njim on mi se hvalio sa svojim jabukama i morao sam da se uvjerim. Sve je profesionalno odradio.

Kod Bajre Hujića akcija sijanje krompira i luka. Sinoć došao iz Norveške i već ujutro navalio na posao. Malo mi bi čudno kad su me prepoznali i rekoše da prate moj rad. Malo čudno, a takođe radujem se da me i ovdje prate.

Šehidsko Turbe u Šehidskim mezarlucima je završeno.

Malo sam zujao kroz mahalu Redak, a iz ove mahale pravio fotografije okolnih sela i sokaka.

Ale i Asim Kahteran, njih sam našao dok su uživali u popodnevnom odmoru.

Danas na četvrtku ujutro počela kiša i padala je skoro do 11 sati. Do 10 sati jako malo raje i kako je kiša slabila povećavao se broj raje. Nije bilo nekih posebnih tema, osim što sam primjetio da je pristiglo dosta raje koji žive u Švicarskoj. Takođe kiša smeta za izlazak na pazarni dan ali svi se radujemo kiši jer već duži period nije padala. Za poljoprivredu dobro došla.

Slijede fotke koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Bez tjelesnog rada nema zdravog tjela niti zdravih misli u glavi.

https://www.youtube.com/watch?v=x3R2XMJdpkg

 

Ubili mi dajdu, ubili i njegovog sina. Ubili sve moje jarane, komšije,prijatelje. Zapalili moju kucu, a i kuce svih mojih dragih. Silovali naše majke,sestre, rodice,žene.

Necu i ne mogu im ni  oprostiti ni zaboraviti.

Ali eto život je kao rijeka,tece i ne zaustavlja se.