Izdvajamo

Puno raje u svakom sokaku, došli mnogi na par dana svojim kućama. Lijepo vrijeme, mnogo svadbi, vjenčanja, tevhida, rođendana, fešti...Puno lijepih druženja sa svojom rajom.

Sa rajom najčešće razgovaramo o nekim davnim vremenima, manje o vremenima iz skorije prošlosti, a skoro pa nikada o budućnosti. Ovo primjećujem i kod mlađe raje, pa razmišljam: Jesmo li mi toliko ostarili pa ne razmišljamo niti planiramo neku budućnost ili?

Prošle sedmice u Kozarcu u posjeti je bila grupa od 20 osoba iz Francuske, mjesto Rene, regija Bretagne. Ovu grupu je dovela naša kozarčanka Sanela Balić, a dočekala ih je Jasna Kahrimanovic-Salihbasić. Ova grupa se sastojala od tri grupe: Trio "Gazda", duo "Balkalao" i Hor "Bubamara". Ovo je njihova druga posjeta Prijedoru i Kozarcu. Bili su u Prijedoru 2012. i ove godine u Kozarcu. Takođe prijedorčani su 2006. i 2015. posjetili grad Rene.
Za vrijeme posjete Kozarcu, u OŠ"Kozarac" su održali radionicu, zatim su posjetili Sanski Most gdje su održali mini koncert.

U organizaciji KUD-a "Osman Džafić"  održali koncert u prijedorskom pozorištu, a započeli su ga sevdalinkom “Kad ja pođoh na Bentbašu”, a tokom njegovog trajanja vokalni sastav i orkestar su  izveli niz kompozicija iz bogatog fundusa narodne muzike s Balkana.
U toku boravka u Kozarcu skoknuli su jedan dan i do Sarajeva gdje ih je dočekao Muhamed Duračak.

Proša subota, zadnji dan njihove posjete Kozarcu, bili su gosti planinarskom društvu "Mrakovica" na Debelom Brijegu.
Sanela mi priča kako su svi iz grupe oduševljeni kako su dočekani u Kozarcu, S.Mostu i Prijedoru, a za to su najzaslužnije Jasna Kahrimanovic-Salihbasić i Alma Semanić.

Još jedna lijepa donacija iz Norveške, za FK Bratstvo Kozarac. Posebne zasluge Mujčić Elvisu koji je bio organizator ove donacije, a veliko HVALA donatorima koji ne zaboravljaju svoju rodnu grudu.

Kahvendisanje sa mojim komšijom Denijalom Jakupovićem i sjećanje na neka stara vremena.

Zujao sam okolo i kod Adevije Ćustić napravio par fotki u njenom dvorištu. Adevija puno vremena provodi uređujući svoj cvijetnjak.

Najsretniji sam kad pišem pozitivne priče, a prošli vikend bilo ih je puno. Ja sam uspio zabilježiti tri svadbe (vjenčanja). U restoranu "Gold", prošli vikend, vjenčali su se Adisa Balić, sad već Joldić i Senad Joldić. Svadba koja će mnogima ostati u dugom sjećanju. Ovaj bračni par je dosta dobro poznat u Kozarcu.

Drugo vjenčanje sam zabilježio u Restoranu "Neira" gdje su se vjenčali Mujkanović Mahmut i Lejla. Svadba, fina raja, pa razmišljam šta da napišem, sve svadbe u našem kraju su nešto što ostaje zapamćeno.

Zatim svadba u Đonlagićima i vjenčanje Emine i Adis Đonlagić. Vjenčanje je bilo ispred porodične kuće, takođe super atmosfera.
Svim mladencima koje smo zabilježili, kao i one koje nismo uspjeli zabilježiti, želimo sreću, puno zdravlja u životu i puno djece.

Izvejštajna skupština udruženja logoraša Kozarac nije održana, nije bilo kvoruma (dovoljno prisutnih). Nova skupština je zakazana za 29. april.
Održan je sastanak upravnog odbora u proširenom sastavu sa predsjednikm skupštine Hamdijom Joldićem i par članova skupštine. Na satsanku je predsjednik UL Kozarac Kemal Pervanić podnio ostavku, a razlog ostavke je loše zdravtveno stanje. Njegova ostavka je jednoglasno prihvaćena i odlučeno je da, do izbora novog predsjednika, vršilac dužnosti predsjednika udruženja vrši Avdo Filović.

Kemal Pervanić je kazao da mu je žao što nije uspio da napravi promjene koje je planirao, a razlog je bolest koju nije mogao predvidjeti.

Šta je razlog ne dolaska na skupštinu logoraša? Svi nezadovoljni, ja prvi, a kako popraviti stanje u udruženju?

U nedelju 16.04. 2017., u sali MZ Kamičani, održana je redovna izvještajna skupština OO SDA Grada Prijedora.

Moja familja kod nas u posjeti. Nikad kraja našim razgovorima i sjećanja na prošlo vrijeme.

Svratim ja ponekad u dom za starija lica "ENEA" u Kozaruši. Sretan što mogu bar na ovaj način obradovati stanovnike ovog doma.

Raja iz Lišnje kod Prnjavora u posjeti svojoj majki.

Adnanu Kenjaru stižu donacije sa svih strana i još samo da stigne poziv u Francusku, gdje bi treblo da mu se urade te  operacije i transplatacija bubrega.
Slijedi spisak donacija u zadnjih 7 dana, a koji mi je poslao Adnan
 Paratusic Suljo ,50€
- Hrustic Sabina,500,NKR,
Mirsad Jakupovic,200,NKR,
 Jakupovic Enis ,50,KM,
Hodzic Halil ,100,KM,
 Mirzeta Ramic ,100,KM,
 Begic Nisveta i njen muž ,100,€,
 Jakupović Jasmina 100KM
Kenjar Ilijaz,400,KM,
Šimić Mirsad,100,KM
 Buljević Mirsada ,100,KM
Udruženje žena Sošo Francuska -500 €
Modronja Enes -100-KM-
Modronja Fatima -50-fr
Esad Durmic 100 SCH
 Besic Edin -50,€
 Besic Sejad -50,€
 Besic Ajida-50,€
 Besic Adnan -20,€
 Mujic Nermina i Amir -100 CHF,
 Besic Muharem -50, KM,
 Besic Nihad -50,KM,
 Besic Nijaz -100,KM,
Besic Asima -100, KM

Takođe za Himu sam danas odnio par donacija:

Mehmedagić Fikra i Šefik    100 KM

Medić Adis       50 eura

Emira Forić    50 KM

Sajma i Dževad Kenjar      50 KM

Sinoć oko 23.00 sati počeo da pada snijeg i evo dok ovo pišem 15.00 sati, nije prestao da pada. Temperatura je oko +2, snijeg se dosta brzo topi, ali takođe mokar snijeg je dosta  težak. Mlado voće savija, a mnogo stabala ne izdrži težinu i lomi se. Nadamo se da će snijeg prestati da pada i da neće biti jakog mraza i velikih šteta.

Restoran Neira, suncobrani nisu izdržali težinu mokrog snijega.

Danas na četvrtku jako loše vrijeme, snijeg nije prestao da pada i jako malo raje na četvrtku. Dok sam hodao kroz čaršiju neki su me pitali jesam li normalan, na ovakvom vremenu došao u Kozarac zbog par slika. Kao oni nebi to htjeli, a moj jaran im odgovori, kroz smijeh: "Lemeši (dio pluga) da padaju on će doći. Znate li vi koliko raje danas čeka da vidi gdje je on bio i šta je uslikao. Ovaj ti svoje čitaoce neće iznevjeriti".

Sve tačno, bez komentara, jarane.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Popularnost je kao i mladost: kad jednom prođe, više se ne vraća.

https://www.youtube.com/watch?v=2OpKUkSrqqQ

 

 

"A onda, kad im to nije uspjelo počeli su pričati sve glasnije i glasnije da Bosne nema. Pa koga ste onda pokušali osvojiti??" Josip Pejaković