Izdvajamo

 Hefta koja ostaje zapamćena sa jakim mrazom i velikim procentom uništenog voća. Jedni praznici prošli drugi su pred nama, uobičajene gužve za ovo doba godine.

U subotu je na mezarju Brđani na Ahiret i vječni počinak ispraćen Sajim Mujić.
Na Ahiret je ispraćen jedan poseban čovjek koji se po mnogo čemu isticao, dobar komšija, privrednik, otac, muž, komšija, prijatelj...

U cijeloj Bosni poznat kao jedan od braće Mujić koji su vlasnici hotela, benzinskih pumpi... u Sarajevu. Slika sa dženaze je dokaz koliko je, Rahmetli Sajim, bio omiljen i poštovan od raje. Ovoliko raje na dženazi u Brđanima, siguran sam, nikad nije bilo. 
Neka je vječni Rahmet Sajimu.

Prošli vikenda održan je sastanak malinara i PP Udruženja "Agrarija Kozarac, sa ciljem da se osnuje sekcija u postojećem udruženju Agrarija.
Proizvođaći bobičastog voća na ovoj regiji žele da se uključe u rad poljoprivrednog udruženje da bi se postojeći resursi još više obogatili.
Trenutno u našem kraju pod zasadom maline ima oko 55 duluma zemlje.

Sa poljoprivrednom apotekoma "Agro Herc" uspostavljen je kontakta na nivou saradnje  kroz program zaštite i prihrane uz pravilnu upotrebu hemijskih sredstava na čuvanju voća i okoliša.
Za predstavnika sekcije malinara u upravnom odboru PP Udruženja "Agrarija" Kozarac predložen je Nedžad Bešić.
Predsjednik Agrarije Kićo Melkić kaže da su zadovoljni sa ovakvim udruživanjem i na kraju dodaje: "Zajedno smo jači, bolji, efikasniji..."

Amir Karabašić, zanatska radnja "Karabašić" Kamičani, uredio fiću da sam pomislio da je novo auto. Ubjedio me da nije nov ali ga je dobro sredio.

Zujao sam ja i kroz Hadžiće. Na kraju sela, džemata, tamo poslije džamije zadnja kuća, malo udaljita od predhodne je kuća od Zumre Klipić 84 godine.

Zumra je rodila petero djece, ostala još samo jedna kćerka koja živi u Belgiji.
Priča mi zumra da nije lahko jer nema penzije, nikakvo primanje, ali ima dobrih familija i naroda.
Razgovor sa Zumrom pogledati na videu.

.be">

Ove hefte sam sa, svojom kamerom, zabilježio dva vjenčanja. Enes i Adisa (Hrnić) Softić su se vjenčali prošle hefte. Radujem se što smo dobili novu komšinicu, i ovom bračnom paru želimo sretan, uspješan brak i puno djece.

Takođe prošle hefte vjenčali su se Dževida (Softić) i Anel Bajraktarević. Mladoženja je iz Mostara, a mlada iz Kozarca (Softići). Ovdje u Kozarcu i Softićima je bio ispraćaj mlade. Ovim mladencima takođe želimo sreću, uspješan brak i puno djece.

Zujeći stigoh i do Ljubije. Bio sam kratko i uspio sam napraviti par fotografija i par minuta videa iz ove nekad izuzetno žive čaršije.

 Ljubija je izgradila Prijedor. Nekada su ovdje nastupali najbolji muzičari ex YU, ovdje sam čak iz Kozarca dolazio na koncert.

Danas u Gornjoj ljubije sve skoro pusto i dok prolazim glavnom ulicom u glavi mi slika nekadašnje Ljubije i druženja sa rajom iz ovog meni veoma dragog mjesta. Mjesta za koje me vežu mnoge lijepe uspomene, a sad svratim tek ponekad. Sve mi nekako nestvarno, kao da sam u napuštenom gradu i tek poneki znatiželjnik koji je vidio mene na ulici i izašao da vidi ko to i šta slika u njihovoj čaršiji.

Takođe Donja Ljubija, e ovdje je malo življe, ali ne puno. U svakom slučaju ovdje je raja nekako vedrijeg pogleda, a u razgovoru sa par osoba nisam osjetio neki optimizam. Kad kažem da me za Ljubiju vežu lijepe uspomene tu mislim na oba dijala Donja kao i Gornja Ljubija.
Susret sa rođenom kozarčankom, udana u Ljubiju, Fatimom Kolonić je bio iznenađujući ali dosta srdačan. Fatima, pored svega, zrači optimizmom. Voli Ljubiju, ali i svoj rodni Kozarac.

Svratio sam Kod Ishaka Kolonića, kupio par njegovih knjiga. Uspio ga nagovoriti da napravim fotografiju. Kaže: Ne volim ja da se slikam za facebook.

https://www.youtube.com/watch?v=0NdGVOIuXZc

Zujeći došao sam u Matriće kod Suada Matrića. Kod Suada mali zoo vrt, raznih ptica, kokošiju, zecova... Kaže da mu je ovo hoby i da ga druženje sa ovim životinjama opuštaju. Poslije onih stresova gore u Njemačkoj, ovdje se baš odmori kraj ovih ptica.
Par fotografija iz Suadovog dvorišta.

Priča o Adnanu Kenjaru se širi cijelim svijetom. Jučer je u posjeti kod Adnana bila Munira Džabija vlasnica TV Istina i donijela donaciju od raje iz Amerike u vrijednosti od 2330 KM. Divna priča, raja poslali pare do Munire i njoj nije bilo teško iz Sarajeva doći u Kozarac da uruči pošiljku iz Amerike.
U strahu da ne pogriješim u prepisivanju, napravio sam fotografiju gdje je Munira bilježila imena donatora.
Adnan danas vlažnih očiju zahvaljuje svim donatorima.

Ado je jučer bio pun optimizma jer kako reče, Batko je obećao u narednih desetak dana trebalo bi da ga pozovu na prvi odlazak u Francusku.
Nadam se da, Otvorena Mreža, ovaj put neće reći ono njihovo već dobro poznato: "Izvini ali imali smo hitan slučaj spašavali smo život drugoj osobi"

Donacije od zadnjih 7 dana za Adnana Kenjara
Jasmin Kilic -100-km,i njegova sestra- 50-km,
Sivac hajrudin i Amra -50-€
Varcar Elvira -50-€,
 Mujo Elkaz ,100, km
Duračak anonimna   50 eura
Azra i Irfan Krupić    200 KM
Sebina i Suvad Kevac   200 KM
Husein(braco) Zulic i Almedina Foric - 100- km
Samir Foric -100- km

Stigla je donacija, za Himu Bašić, od Udruženja žena "Kevser" iz Maribora. Predsjednica udruženja je Šefika Mujezinović. Veliko hvala udruženju "Kevser" kazala je Hima.

Danas na četvrtku dosta raje. Dok fotografišem našu raju,  pojedini komentarišu  kako ništa novo nema na četvrtku, a meni svaki put kad dođem u čaršiju nešto novo vidim, čujem, svaki put se radujem susretu sa našom rajom. Kozarac, svih pet MZ-a ima najbolju raju i raju koja najviše voli svoj kraj, najmerhametliju raju.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku

Muhamed Kulašić prošle godine se vratio iz Amerike, a ovih dana i njegova supruga Samka. Ona sva onako sretna kaže:"Moje mjesto je uz muža". To potvrđuje, njeno vedro lice, kao i osmjeh koji sam za sebe kaže koliko je zadovoljna.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Brak sam je kao meso: njega samo smrt od kosti rastavi.

https://www.youtube.com/watch?v=_bJqFkHrCA0

 

Svaki cetvrtak očekujem sa radošću, a tebi možemo zahvaliti na tome. Svaki put vidim nekog od familije, komsija i prijatelja. ... Hvala ti puno za četvrtak komšija.

Fatima Alić Hušić-još jednom HVALA.........
Četvrtak