Izdvajamo

Hefta sa dosta dešavanja, uglavnom vezani za zadnje dane Ramazana i Bajram. Najznačajnija dešavanja su česti nestanci struje u kozaračkim naseljima. U nedelju sam brojao nestanke struje do 50 puta i oko 17.00 sati prestao brojati. Za vrijeme zime i onog lošeg vremena, nije bilo ovolikih problema sa strujom. Sad se postavlja pitanje, odkud najveći problemi sa strujom, baš za vrijeme bajramskih praznika.

Jedno obavještenje za džematlije džemata Alići-Softići:

Obavještavaju se sve dzematlije dzemata Alići-Softići da je u toku akcija prikupljanja sredstava za izgradnju šehidskog obilježja za sve šehide ovog dzemata. Svi oni koji žele učestvovati, svoj prilog mogu dati kod blagajnika dzemata Softic (Hase) Nijaza kontakt broj 065 542 203.
Spisak onih koji su vec učestvovali:

1.KILIC (RASIM) SEFIK 200 KM
2.ALIC (HASAN) KEMO 100 KM
3.HUREMOVIC (BEJDO)
NIJAZ 50 KM
4.ZEHRUDIN EF.BEGANOVIC 50 KM
5.ALIC (MUHAREM) REDZEP 100 KM
6.ALIC (MEHMED)HAVA 50 KM
7.SOFTIC (HASE) NIJAZ 100 KM
8.SIVAC (REDZE) MIRZETA 100 KM
9.ALIC (REDZE) IZET 200 KM
10.MUJANOVIC (IBRAHIM) SAID 100 KM
11.SOFTIC (HASAN) SIDA 100 KM
12.CRNKIC (NURFETA) EF. AJDIN 50 EURA
13.SOFTIC (RASIM) ENVER
100 KM
14.HADZIC ZIKRIJA I VAHIDA 50 KM

Džemat Hadžići, akcija asfaltiranja puta kroz ovaj džemat teče zadovoljavajuće, kaže Zijad Hadžić, a očekuje veći priliv sredstava sad u julu mjesecu. Ima raje koji ne žive u Hadžićima ali imaju nekog svog u ovim mezarlucima i doniraju za asfalt kako bi lakše došli do svojih da im prouče El Fatihu i da to sve ljepše izgleda.

Slijedi spisak donacija u zadnjih 7 dana:

Fazlić Ishak 200 KM
 Hukic Hajrudin i Mevlida 100 KM
 Hadži Hadžic Hidajet i Rajfa 1000 KM
 M. K. 50 KM
 Jakupovic Ahmet i Sada 100 KM
 Hadžić Esada Tima 100 EUR
 Hadžić Sadika Nirka 100 EUR
 Jakupović Almira Nisveta 50 KM
 Jakupović Semir 50 KM
 Balić Hazima Ajša 100 KM
 Sivac Ramo 50 USA Dolara

Novosti o Adnanu Kenjaru. Danas je oko 11.00 ušao u operacijsku salu. Ovo je prva operacija od planiranih, a operisao je onu groznu ranu na donjem dijelu leđa. Operacija je trajala oko 4 sata i uspješno završena. Informaciju i fotografiju sam dobio od Suvade koja je cijelo vrijeme uz njega. Adnanu želimo da i naredne operacije budu uspješne.

Ovih dana, dok je čekao operaciju, posjetili su ga naši kozarčani, a on želi da im se zahvali za sve što čine za njega. Sama posjeta i razgovor za Suvadu i Adnana, u ovim trenutcima, znače jako puno. Opet ta naša merhametli raja, sve pohvale našoj raji.

Novosti u frizerskom salonu ENNI. Od 03.07.2017.Fizioterapeut iz banje Mlječanice počinje raditi u Kozarcu frizerski salon ENNI. Fizioterapeutkinja iz banje Fojnica pocinje sa radom od 15.07.2017 takođe u Kozarcu, frizerski salon ENNI. Za sve informacije obratite se u frizerski salon Enni u šoping centru Kozarac, ili zakažite svoj termin na broj telefona: 065-417-464.

 Kafe bar u Kozarcu, preko puta burekdžinice Mrakovica, je ponovo otvoren, a novi vlasnik je Ćićko. Mislim da je dovoljno reći da je tu Ćićko i zna se da je kvalitet hrane i komplet usluge veoma dobar. Za one koji ne poznaju Ćićku, on je jedan od najboljih konobara u Kozarcu, a uskoro jedan od najboljih ugostitelja.

Plantaža kupine, vlasnik Sulejman-Suljo Sivac. Prije dvije godine ovdje sam bio kad je kupina cvijetala, a jučer sam svratio da vidim kako to izgleda kad su zrele.

Da se podsjetimo kako je suljo počeo sa kupinama. Tačno prije 20 godina on je iz Njemačke dobio dvije male sadnice kupine, u Sanski most jer tad nije mogao u Sivce. Tamo je zasadio i par godina kasnije, kad se vratio u svoje Sivce već je imao malo više sadnica. U Sivcima je počeo sa razvijanjem plantaže i evo nakon 17 godina, širenja plantaže, ima plantažu od 10 duluma, najkvalitetnije i najkrupnije kupine, sorta Delikado kupina. Ove kupine su jako ukusne, a Suljo kaže: Ovo je dženetsko voće, odmaraš dušu kad ga vidiš, a još kad probaš uživaš u ovom lijepom i ukusnom plodu. Ja sam probao, ma šta probao, najeo se i osjetio taj lijepi okus kupine.

Priča mi Suljo da nije problem sadnja, obrada, zalijevanje, ali je veliki i nepremostiv problem  tržište, gdje plasirati proizvod. Takođe veliki problem je berba kupine, teško naći radnike. Sjetih se kako smo mi kao učenici za vrijeme ferja tražili posao i zarađivali džeparac. Danas učenici srednjih škola ne traže posao, a ni oni koji su završili školu i nemaju posao i ne traže ga.

Priča mi Suljo da radnike traži u Bosanskoj Krajini, a ovdje jako teško za radnika naći, a toliko nas nezaposlenih.
Pa šta radiš sa kupinama koje neuspiješ plasirati.

"Proizvodim vino od kupine i to je jako ukusno vino. Znam mnogi će reći grijeh, ali ja moram da spašavam što se spasiti može"
Ja lično ne pijem alkohol, ali sam čuo od par osoba da su probali prije par godina i sad redovno kupuju vino od kupine, kod Sulje.

Ko je ljubitelj lijepog i ukusnog vina neka ide kod Sulje ili neka ga nazove na telefon: 065 725544, nije skup.
Na kraju moram napomenuti, dok sam bio kod Sulje njegovi ukućani nisu bili kod kuće, ali Suljo mi reče da sve ovo što smo vidjeli je djelo timskog rada cijele porodice.

.be">

Slučajni susreti sa dragim osobama me uvijek vesele.

Vahida i Zikrija Hadžić su posjetili Himu pred Bajram i uručili darove koje su poslali njihova familija i oni sami. Hima zahvaljuje na lijepim miloštama. Još uvijek govori promuklo, sa puno gorčine u glasu. Dok je gledam u oči, ona galami na mene što je gledam, pokušava sakriti suzne oči i skreće temu razgovora.

Miloštu su poslali: Softic Hilmo i Jasmina 100 eura i Hadzic Zikrija i Vahida 20 eura
Također danas za Himu donirao Fazlić Šukrija 100 KM

Rastiranje trahane (tarhane) u našem kraju, još uvijek se radi na onaj starinski način. Prošle godine sam fotografisao rastiranje trahane kod Azeme Softić, a sa njom su bile kao i danas njena sestra Asija i dvije drugarice, komšinice, školske...Badema i Fehima. One to rade ovdje kod Azeme, a za sve skupa i za njihovu djecu i unučad.

Kad ne rade onda opet njih tri skupa u šetnju kroz Kamičane.

Ja kad stanem da pozdravim jarane, ostanem i zaboravim da nekud žurim.

Bajram je i dok sam zujao kroz Kozarušu, svratih kod nane Fatime Grabić, da čestitam Bajram i upitam za zdravlje. Kod nje sam našao komšinicu Fatimu Adžemović koja je također došla kod svoje drugarica, za Bajram. Pitam ih za zdravlje, a Fatima Grabić se smješka i priča da je prodala koze i ima još par ovaca. Smanjila poslove.

U apoteci Apharma Kozarac imate veliki izbor lijekova koji se izdaju na recept, insulin i lijekova koji se izdaju bez recepta.

Apoteka raspolaže širokim asortimanom preparata za jačanje imuniteta ,dekorativne kozmetike kao i preparata za zaštitu od sunca.

Kod nas možete naći veliki izbor sredstava za higijenu , dječije kozmetike , hrane za bebe i anatomske obuće za djecu i odrasle.

Vršimo mjerenje šećera u krvi,krvnog pritiska i tjelesne težine.

NOVO u apoteci Apharma Kozarac: Vršimo besplatno mjerenje krvnog pritiska najsavremenijim aparatom koji ima mogućnost dijagnostike atrijalne fibrilacije.

Kod nas možete dobiti stručne savjete za očuvanje i unapredjenje vašeg zdravlja.

Ove hefte sam svratio kod Nerke Hodžić. Došla su njena djeca, sin iz Njemačke i kćerka iz Amerike. Kćerku sam sreo prošli četvrtak ali kod Nerke nisam, otišla je u kupovinu. Kćerka nije bila 18 godina u Bosni.

Nerka je poznata, u Kamičanima, sa baštom i cvijećem koje uzgaja. Komšije pričaju da ona po cijeli dan nešto radi u bašti ili cvijetnjaku. Nerka mi priča da su bašta i cvijeće njeni najbolji i najvjerniji prijatelji. Sa njima se najbolje ispriča.
Par fotografija iz Nerkinog vrta i bašte.

Četvrtak, ujutro kiša i razlog što se dosta raje nije pojavilo na "placu". Poslije je bilo lijepo vrijeme, a još ljepše druženje sa rajom. Imao sam sreću da sretnem dosta prijatelja, a takođe javljali su mi se moji čitaoci koje prije nisam poznavao ili sam ih zaboravio. Tako sam danas sreo mog jarana iz djetinjstva i školskih dana, Idriza Forića (Naslovna fotografija), a nismo se vidjeli od kako smo se oženili, znači početci osamdesetih. Nismo se prepoznali. Upoznala nas je Idrizova sestra.

Danas, pored drugih tema, raja čula da sutra u Kozarac dolazi član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. O pričama na tu temu nebi da pišem, nije to moj fah. Više su se pitali zašto su nestancu struje ovako česti i kome da pišemo, gdje da se žalimo, a da to bude učinkovito. Ne znam.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na "placu", čatvrtku.

Danas sam upoznao Elvisa Deumića i njegovu porodicu. Elvis je sin mog školskog druga Aziza Deumića. Ostao sam zbunjen pred ovim mladim čovjekom. Pun energije i ljubavi za rodnim krajem. On živi u Kataru i napisao je jednu knjigu "Ostavljeno vrijeme", a druga je već spremna za štampanje. Voli Kozarac i dolazi kad god ima slobodnog vremena.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Mi srećniji moramo misliti na one prema kojima život nije bio velikodušan. A oni su u većini.

https://www.youtube.com/watch?v=L3A0FVeXo08

Zato necu da cutim, nego necu prestajati pricati, pricat cu o prošlosti, pricati o istini, a ti sine moj i djeco naša, slušajte i pamtite, pamtite i zapamtite, zapamtite i ne zaboravite, jer ko nema prošlosti nema ni buducnosti.