Izdvajamo

KULTURNO-SPORTSKA MANIFESTACIJA „DANI KOZARCA 2017“ u subotu 08.07.2017, sa smotrom folklora, je već počela i narednih par hefti očekuje nas dosta, veoma zanimljivih, dešavanja. Prošla hefta, osim smotre folklora, podsjetili smo se na 09. juli 92. i stradanja raje iz Muranovića, Duračaka, Matrića, Eleza, Hodžoća...

Da podsjetim, idući četvrtak je kolektivna šehidska dženaza, a klanjat će se u 09.00 sati na stadionu FK Berek, a poslije u 11.00 klanjanje dženaze i ukop je na lokalnim mezarjima: Bišćani,Rizvanovići, Rakovčani, Zecovi, Kamičani i Bosanski Novi. Nadam se da ovo nećemo zaboraviti.

Ovdje sam fotografisao raju dok su palili suhu travu. Kažu: Platim kosidbu, kupljenje, baliranje i pozovem komšiju da sebi odveze, a on danas ću sutra ću i samo što ne kaže da mu još odvezem kući da se ne pati. E neću više, revoltirano kaže vlasnik, radije ću zapaliti nego nekoga moliti da sebi odveze džabe. Džabe mu dajem i opet komplikuje, neće.

Akcija asfaltiranje puta kroz džemat Hadžići svakim danom napreduje. Danas mi Zijad priča sa oduševljenjem jer zadnjih 10 dana odziv raje sa donacijama bio je dosta dobar. Ova raja u Hadžićima se ne predaje, oni su uporni, a uporne treba podržavati.

Slijedi spisak donacija u zadnjih 10 dana:

72 M.K. 50 KM
73 Hadzi Hadzic Irfan i Raza 500 KM
74 Jakupović Mustafa i Emira 1000 KM
75 Velić Nermin i Zejna 500 KM
76 Jakupović Ibrahim i Fatima 1000 USD
77 Garibović Abdulah i Fatima 400 USD
78 Jakupovic Čazim i Refija 100 KM
79. Jakupovic Edhem 100 KM
80. Hrustic (Edhema) Sebina 100 KM
81. Hadzic (Juse) Rajfa 300 KM
82. Hadzic (Mehmeda) Senija "Mlada" 2000 KM
83. Hadzic (Fude) Amel i Dijana 1000 €
84. Prijatelj Hadzica iz Kanade 500 KM
85. Za moje Hadzice 400 KM

Akcija asfaltiranje puta kroz Garibe je počela, ne baš najbolje ali raja iz Gariba su optimisti i vjeruju u uspjeh akcije.

Spisak donacija u zadnje dvije hefte:

Blažević Almir   100 KM

Blažević Nijaz    100 KM

Blažević Hasiba   50 eura

Garibović Ismet    100 eura

Pidić Ismet mi priča da je, na dženazi svog oca 1988. zadužio Sakiba ef,  kad, on Ismet,  umre da ga hođa Sakib ef opremi i klanja dženazu. To zaduženje još vrijedi,  kaže on.

Jedna lijepa priča od ribolovaca, moj rođak Ešef Dženanović mi piše: Od četvrtaka 06.do nedjelje o9.odrzano je takmičenje premijer lige u lovu šaran i amur gdje je učestvovalo 16 ekipa za BiH i kao kvalifikacija za svjetsko prvenstvo Mađarska 2017....

Mi smo BH carpfanatici i carp tim iz Ziricha borili se za Bosnu. Osvojili smo šesto mjesto a u disciplini preciznost u bacanju četvrto. Prvi su bili domaćini iz Busovače. Vrućine uslovi nikakvi dvije noći nespavanje i dva dana uporno se borili na kraju svi skupa lijepo se družili i proslavili uspjeh. Jedini prijedorčanin sam bio ja Ešef Dženanović.

Ove godine, bar mi se čini, žetva pšenice i zobi je dosta ranije završila. Bajro Šahbaz na jako visokim temperaturama radi punom parom. Kaže da za ove poslove nema opravdanja, vručina, sparina, ne mogu... Mora da se radi.

Susreti sa mojim vjernim čitaocima, uvjek me raduju i drago mi ja kad mi se jave.

Grupa TRAG iz Sarajeva, par noći svirali u diskoteci Aqva. Jučer su preselili i sviraju na bazenu.

Mejra Softić u našem kraju svi je zovemo Šuhra, došla iz Amerike. Već nakon par dana nedostaju joj praunučad, pa je slike poredala svuda okolo da ih bar na slikama gleda.

Hadžinica Halima Softić, došla svojoj kući i ovdje je nekako najljepše.

U utorak u poslastičarnici Legma gosti su posluživani besplatnim sokovima od hladno cijeđene maline.

Pekara zatvorena, nemam informaciju zašto i do kad.

Drakstor u Kozarcu, radi non-stop 24 sata otvoren. Kod Nećke Turkanovića se sve može naći, svježe voće, povrće, sve vrste pića a primaju i narudžbe za pečenje pilića...

Jako dobro snabdjevena prodavnica. Ponekad,  tamo negdje u pola noći, nam nestane pića ili nešto drugo, a feštamo, idemo kod Nećke on radi cijelu noć.

Takođe štand u donjem dijelu čaršije sa svježim voćem i povrćem. Ma šta da kažem Nećko Turkanović radi za primjer svima. Štand radi do 16.00 sati

Novootvorena prodavnica, na starom putu Kozarac-Kamičani i opet Nećko Turkanović. Ova prodavnica radi do 21.00 sati.

Saobraćajna nezgoda na magistralnom putu Kozarac Prijedor u blizini Mešića benzinske. Nije bilo povređenih, a ostalo se može popraviti.

Sabit i Hasiba Džonlagić. Sabit je sa još par momaka vozio bicikl iz Kozarca do Srebrenice. Sabit već više godina vozi za Srebrenicu. U početku je bio sam, pa poslije on i Ajdin, a ove godine pridružili su mu se još dva momka. Uskoro malo više o ovim biciklistima.

Posljednji satanak planinara za pripreme Transferzale Planinarskog društva Mrakovica, Kozarac, predviđene za 22. juli. Takođe pripreme za asfaltiranje puta prema planinarskom domu Debeli brijeg.

Zadnjih 7 dana u Kozarcu, dinja je veoma traženi proizvod iz bašte.

Raja iz SDA stranke, poslije susreta sa Gradonačelnikom Grada Prijedora Đakovićem, a o čemu smo već pisali. Ovaj put samo fotografija, ništa nisam pitao, pa već sam pisao da politika nije moj fah.

Danas sam upoznao kćerku od mog školskog druga Nijaza Memića - Puce, Elma Memić - Gul.

Susret sa veoma dragom rajom.

Paratušić Suljo me zamolio da predam donaciju za Adnana Kenjara od 100 eura, kao i za Himu Bašić takođe 100 eura. Zatim gospođe koja nije htjela da kaže svoje ime je dala 100 američkih dolara koje sam pretvorio u KM i podjelio na jednake dijelove za Adnana i Himu. Takođe Turkanović Asim i Refika su ostavili 100 USA dolara za Adnana Kenjara. Sve sam uredno predao imenovanim osobama, a oni se puno zahvaljuju.

Još donacija za Himu Bašić od: Alić Emir   50 KM, Jakupović Ševal 50 KM i od Samira iz Bužima  50 KM, sve uručeno Himi.

Danas na četvrtku dosta raje, ali već sutra se očekuje još puno više. Puno susreta sa poznatom i nepoznatom rajom. Radujem se susretima sa poznatima, kao i sa onima koje sad upoznajem. Lijepo je kad mi se javi naša raja, a još mi drago kad pričaju pozitivno o mom radu i to me tjera da još više i bolje radim.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo:Pažljivo slušanje sagovornika je jedan od najljepših komplimenata koje možete dati drugoj osobi.

.be">

 

 

 

 

Video snimak Mustafe Širbića. Iz mog kraja:

 

Opširnije...