Izdvajamo

Prošla hefta, praznička. Kurban Bajram 4 dana i u svim sokacima, dvorištima, kućama svečano. Vrijeme kad se prijatelji, komšije i familija obilaze. Odavno nisam ovoliko baklave pojeo, a ovaj put kod svakog nekako posebno ukusna.
Ipak to ne znači da sam ja mirovao.
Startovala je i nova škloska godina, djece puna čaršija.

Ovih dana može se vidjeti puno raje dok traže jesenke pečurke. Ni ja nisam uspio odoliti ovim poslasticama, a ima ih jako puno. Naravno sa Sakijem uvjek najviše nađem, on zna gdje ih najviše ima.

Od prošlog četvrtka pa do današnjeg dana mnogo štošta se izdogađalo vezano za trasu puta "Murići - Himzo - Grobnica". Donacije idu onako kako idu. Odbor se zahvaljuje još jednom i onima koji su donirali svoja sredstva i onima koji namjeravaju donirati.
U međuvremenu Odbor se je sastao i razmotrio plan djelovanja i zadovoljan je sa dosad postignutim rezultatima. U ponedeljak održan je sastanak Odbora. Dogovorili smo da organizujemo dobrovoljnu radnu akciju uređenja graba i sječu živica u dužini ca. 900 metara.

Odrađeno! Glavni nosioci akcije Husein i Mesud Jakupović. Naročito Husein jer je sva mehanizacija njegova a pomoćna radna snaga Šerif Velić, Jakup Jakupović, Ibro Velić i Edis Velić - Tarzo. Akcija trajala dva dana.
U ponedeljak 11 09 2017 god., idemo sklopiti ugovor o polaganju asvalta. Dionica će biti samo djelimično dovršena jer sve zavisi od financija. Za sada toliko.

Evo imena novih donatora:
Dautović Kelima - 100can. dol.
Gurton Safeta - 100can. dol.
Jakupović h. Sejdo i h. Nisveta 100km.
Velić Hadžira - 250km.
Jakupović J. Fikra - 100km.
Jakupović H. Nedžad - 500 eura.

U ime odbora Velić h. Šerif

Nova školska godina počela. U razgovoru sa direktorom OŠ"Kozarac" Mirzetom Mujčićem saznajemo da u ovoj školi nema velikih promjena, u poređenju sa prošlim godinama. Tačno je da je ove godine manje učenika, prvi razredi imaju tri učenika manje u poređenju sa prošlom godinom, a na nivou cijele škole, svih razreda od 1. do 9. razreda, skupa sa područnom školom Kamičani ima 8 učenika manje u poređenju sa prošlom godinom. Mujčić naglašava da ovo nije najmanji broj prvačića, jer u školskoj godini 2010/11 bilo je manje prvačiće nego ove godine.

Odlazak raje u druge države osjetit će se tek za par godina, predpostavlja Mujčić.
Zatim hvali našu raju koji pomažu učenike, jer pomoć je potrebna. Kako reče 80% roditelja su na rubu egzistencije i svaki vid pomoći je dobrodošao.
Ove godine prvi i drugi razred dobiva besplatno knjige od Ministarstva prosvete i kulture.
17 kompleta knjiga su dobili od IZ Bošnjaka Norveške.

Predhodnih godina prvačići su dobivali i školske torbe. Ove godine nisu dobili jer, organizacija koja je poklanjala torbe, je prestala sa radom.
Također prodavnica MIX donira školski pribor za 15 učenika, socijalno ugroženih.
Dosta raje uplaćuje topli obrok za socijalno ugroženu djecu. Za ovu školsku godinu već je pet donatora uplatilo, za 20 učenika, topli obrok u "Žitopeci".

I ove školske godine,kao i prethodnih više godina,prvačići su dobili potreban školski pribor za cijelu godinu.Enes Kahrimanović je donirao školski pribor za sve prvačiće O.Š.''Kozarac''.Sada je to već tradicija da Enes kupuje pribor za prvačiće,te im na taj način uljepša prve školske dane.Razlika u odnosu na prošle godine je u tome što je Enes povećao donaciju za još 10 kompleta školskog pribora za djecu drugih razreda,slabijeg socijalnog statusa.

Svratih malo i do dječijeg vrtića "Bambi" u Kozarcu. Vaspitačice sretne, nasmijane i zadovoljne. Tanja mi priča da su prije tri godine počeli sa osmero djeca, a danas ih imaju 24, a kapacitet im je 22 djece, a očekuju još kandidata za upis u vrtić.

Ovdje su takođe pomagali roditelji i merhametli raja, u opremanju dvorišta, kao i unutar vrtića. Naravno i didaktička oprema i didaktičke igračke su donacija roditelja i merhametli raje iz našeg kraja.

U okviru manifestacije ''Dani Kozarca'',koja je ovog ljeta bila organizovana ,svoje mjesto je našla i izložba slika, našeg akademskog slikara,Mensura Bešlagića.
Izložba je bila izložbenog i prodajnog karaktera,te sva prikupljena sredstva,Mensur je donirao i usmjerio na stipendiranje naše učenice iz Kozarca, koja je upisala fakultet u Banjaluci.Hvala Mensuru i njegovoj porodici koji su imali volju i želju da pomognu ,jer je to velika stvar,ulaganje u našu budućnost i školovanje naše djece u Bosni

Jedna bajramska

Akcija asfaltiranje puta Kenjari-Pidići-Menkovići napreduje, mada mi se čini da ovo sporo ide.U zadnjih 7 dana samo jedna uplata.

Asfaltiranje puta kroz Garibe još traje i očekuje se još donacija.

Zadnjih 7 dana uplaćeno je:

Hotić Rifet i Fatima iz Bužima 150 eura
Sivac Amir 100 KM
Kararić Husein 2000 KM

Ove hefte zujim kroz Hodžiće i Alihodžiće i prvo zaustavljanje kod Besima i Hatke Hodžić. Kod njih nalazim Fikreta i Aidu Alić, pomagali Hatki pri kuhanju i pakovanju pekmeza od šljiva. Besim je kuhao kahvu za sve nas.

Kod Sulje i Fadile Hodžić kratka pauza u dnevnim obavezama. Lijapo vrijeme i lijepo na terasi sjediti.

Ahmeta Kulašića sam našao dok je cijepao drva.

 Malo poslije dolazi Ahmetova mama Suada Mršić, novi stanovnik u Kozarcu. Sve do Ramazanskog Bajrama ona je živjela u jednom selu kod Ključa. Muž umro i ona ove godine pred Bajram doselila u Kozarac kod sina Ahmeta. Suada se šali i kaže :Jedan stanovnik više u Kozarcu.

U ovom sokaku, počeli su radovi na izgradnji nove kuće.

Svraćam kod Adema Alihodžića ali njega nema kod kuće. Supruga Safeta kaže da je negdje otišao i da će se brzo vratiti.

Svratih i do Nasihe Menković. Malo joj neobićno da sam svratio i nju da uslikam.

Poslije nalazim Adema, a on mi sugeriše da pišem o njihovom putu i živicama koje su se nadvisile na put, a niko ih ne održava. Dosta razočaran na vlasnike i pita kako da se ova živica sasjeće.

Ovih dana na više poslovnih i ugostiteljskih objekata stoji ovaj plakat. Sezona prošla i red je da se i ova raja malo odmori. Opravdano.

Danas sam sreo i još jednom upoznavao se sa mojom rajom iz mladosti. Mirsada Ikeljić supruga od Rahmetli Salke Ikeljića. Oni koji su 92. bili u Travniku dobro se sjećaju Salke i kad je on poginuo. Salko je jedan od mojih najboljih jarana iz školskih dana, kao i poslije škole. Mirsadu nisam prepoznao, ali Salkin brat Halil me pozvao da vidim Mirsadu i sina Mustafu, kao i unučad i snahu. Toliko sam se uzbudio, jer sjaćanja na jarana iz mladosti su počela da naviru, da ne znam šta sam i o čemu sam razgovarao sa Mustafom i Mirsadom. Hvala Halilu što nas je ponovo upoznao, jer godine su učinile da smo zaboravili kako ko izgleda.

Danas na četvrtku kiša i najveći razlog što je bilo ovako malo raje. Cak ni Paljevina nije došao na četvrtak. Ipak bilo je dosta onih uporni koji ne propuštaju priliku da dođu na pazarni dan u Kozarac. Kiša nas nije omela za maslenicu.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku:

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Ko zaboravi prošlost ne zaslužuje budućnost

https://www.youtube.com/watch?v=SemSQVK0NGI&

 

Zbogom, Kozaro
Postrojena stoji četa,
A sa strane narod stao;
Ljuta zima osvojila,
Dubok snijeg svuda pao.

Opširnije...