Izdvajamo

Prođe i taj dan 22.Novembar, ništa posebno se nije desilo. Presuda Ratku Mladiću ništa novo nije donijela.

U Kozarcu život teče dalje. Već u subotu 25. Novembar, Dan državnosti BiH. U Kozarcu u 18.30 sati u OŠ "Kozarac" održat će se priredba povodom Dana državnosti. Svi su dobrodošli.

Prije dvije hefte Udruženje poljoprivrednih proizvođaća "Agrarija" na čelu sa Kićom Melkićem, je pokrenulo akciju prikupljanje pomoći Muharemu Muminhodžiću-Hari. Ovoj akciji se odazvao dosta velik broj članova udruženja, kao i drugih građana.

Prošle hefte 16.11. akcija je uspješno završena. Prošli petak Kićo je podigao jedan dio pomoći koja je uplaćena u marketu Gulaš, a jedan dio je ostavio u prodavnici, a to će Harini skrbnici podići kad to bude potrebno.

O Hari se brine bračni par Enes i Almedina Nukić koji imaju šesteročlanu porodicu i niko nije zaposlen, već 15 godina  oni su njegovi skrbnici. Oni se o njemu brinu, hrane ga, brinu o njegovom zdravlju, vode ga doktoru, kupaju ga...
Almedina nam kaže: Hare je meni djete. Zatim dodaje: Želim da se zahvalim Agrariji na ovoj jednokratnoj pomoći, a posebno želim da se zahvalim Muameru Muminhodžiću, koji evo već tri godine, svaki mjesec daje 250 KM za Haru.
Hvala raji koji su pomogli da ova akcija uspješno završi. Na ovaj način potvrđujemo da smo još uvijek najmerhametlija raja.

Raja iz Kevljana i Hadžića ne miruje. Uvijek aktivni ma gdje bili i još sve transparentno (javno). Oni ništa ne kriju od javnosti i vjerujem da su zbog toga ovako uspješni u svim akcijama.

Još jedno javljanje iz Kevljana:

Poštovani prijatelji, dobrotvori. Evo, kao što smo obećali, želimo vam podnijeti izvještaj o sakupljenim i utrošenim sredstvima u akciji "Pomozimo Ibrahima Velića." Uspjelo se je iznad očekivanja.
Ukupna svota novca iznosi 11300km. U ovu sumu nisu uračunate dvije donacije. Oko 550 funti koje je sakupio Kemal Pervanić i oko 150 km. od Edhem Jakupović.
Šta je urađeno? Komplet stolarija - troje vrata, tri prozora, podna izolacija i popođeno, zidna i plafonska izolacija sa unutrašnjom fasadom, vodo instalacija sa sudoperom, umivaonikom i odvodima, hamam sa tuš baterijom, komplet elektro instalacije, kuhinjski elementi od medijapan ploča, šporet na drva, frižider, keramika u hodniku i kupatilu. Vanjski radovi: Betonski radovi oko fundamenta, predulaz, vanjska izolacija 50 mm stiropor.
Sve pripremljeno za fasadu, oluci, vjetrlajsne, dimnjak i završno drvarnica.

Dio duga za struju je otplaćen, dio donacija je utrošen na garderobu od veša pa nadalje. I to bi bilo to.
Vremenski, radovi su trajali oko dvadeset i pet dana.
Želimo još jednom zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom hajir djelu. Ipak, posebna zahvalnots Nijazu Huremoviću, Suvadu Kevcu kao medijskim pokroviteljima i svakako Zijadu Jakupoviču kao idejnom pokretaču akcije.

Zijad je bio blagajnik, pronalazio majstore, sve dane bio prisutan prilikom izvođenja radova, svojim autom odvozio i dovozio radnike......Ima tu još štošta ( aktivnost kod Električnog) itd. Hvala Zijade! Odbor je mišljenja da akciju trebamo nastaviti. Od ovih sredstava što su preostala i još malo da dodamo pa da našem Ibri iskopamo bunar i uvedemo vodu ali to će aBd biti nalito.
U ime odbora h. Šerif Velić

Donacija za Ibrahima, koja je stigla u zadnjih desat dana:

Hadžić Anela iz Holandije  50 KM

Pedesetak predstavnika Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini i udruženja žrtava sa područja cijele zemlje putovali su u Den Hag, kako bi prisustvovali na izricanju presude Ratku Mladiću, koja je izrečena jučer 22. novembar.
Među njima su bili i troje logoraša iz Kozarca, kao i troje iz Sanskog Mosta.
Presuda i ostalo, već poznato.

Akcija asfaltiranje puta kroz Garibe, ove hefte bi trebalo da završi. Počeli su radovi u oba dijela Gariba. Gornji Garibi od kuće Nijaz Kajdić do Placa (kuće Kararić Mehmeda) u dužini od 970 metara.

Ovdje pripremne radove izvodi firma "Unijat-M" doo Prijedor. Firma iz komšiluka Gariba. Munib nam prića da su, izvođaći radova, obećali u subotu steranje asfalta.
Donacija koju nismo objavili:
Garibović Mehmed 500 eura

Radovi u donjim Garibima se privode kraju. Ibrahim Garibović koji je najzaslužniji za ovu akciju u ovom djelu Gariba, zahvaljue se svim učesnicima u ovoj akciji. Na pitanje ima li neko koga bi posebno spomenuo, kaže da nema.
Ovdje se radi put dužine 330 metara, 3,5 m širine, a put se proteže od pruge do raskrsnice Garibi-Babići-Sajaci.

Nasiha Garibović oduševljena i sretna nam kaže: Sretna sam, jer nakon 50 godina života u Garibima dočekah da više nema prašine i blata na putu.

Dok sam slikao put, vidim mesdžid (mejtaf) sjetih se da ovdje nisam nikad bio. Pronašao sam Ahmeta Garibovića koji je predstavnik Gariba u džematu Trnjani. Pokazuje mi Mekteb i spomen turbe, zatim uvodi u mekteb.

Sve lijepo uređeno. Uspio sam da izvućem informaciju za ove tepihe, ovo je platio Nijaz Kajdić i njegova supruga Muharema. Ne dozvoljava da kažem da je on glavni i najzaslužniji za obnavljanje Mekteba, mejtahane, novih mezarluka... Onako skromno kaže: Sve ovo mi radimo skupa i bez ičije pomoći sa strane.

Ovo je mali zaseok sa oko 50 kuća i 39 šehida čija imena su uklesana na ploči pored mekteba.

Ovdje u našim mezarlucima je sahranjena i majka Arifa Garibović, majka je 6 sinova koji su zvijerski ubijenu 1992. godine.
Đemal
Đevad
Suad
Senad
Hilmija i
Sabid
Ona je umrla u Sanskom Mostu, gdje je brigu o njoj vodio, takođe rahmetli, general Mehmed Alagić, a sahranjena ovdje uz svog muža Muharema.
Nije dočekala da sahrani svoje sinove, niti da sud presudi genocid u Prijedoru.

OBAVIJEST
Obavjestavaju se dzematlije dzemata Alici-Softici da pogledaju spisak sehida koji ce biti stavljeni na sehidsku plocu pa ako primjetite da je neko izostavljen javite se na br.tel.065 163 753.

1.Alic (Adema)Mujo
2.Alic(Alaga)Dzevad
3.Alic(Alije)Mujo
4.Alic(Ibre)Hajrija
5.Alic(Mahmuta)Husejn
6.Alic(Muharema)Refik
7.Alic(Muhe)Hamed
8.Alic(Osmana)Esad
9.Alic(Saliha)Hasan
10.Alic(Hasana ef.)Zejneba
11.Alic(Sejde)Muharem
12.Javor (Ale)Alija
13.Javor (Sere)Arif
14.Kilic(Rasima)Suad
15.Karabasic (Mehmed)Hasan
16.Karabasic(Mehmed)Husein
17.Softic(Adema)Hase
18.Softic(Adema)Muhamed
19.Softic(Huse)Serifa
20.Softic(Besima)Mirsad
21.Softic(Camila)Saban
22.Softic(Edhem)Ekrem
23.Softic(Edhema)Halida
24.Softic(Edhema)Hilmija
25.Softic(Emina)Aden
26.Softic(Hasana)Agan
27.Softic(Ibrahima)Kasim
28.Softic(Latifa)Hamid ef.
29.Softic(Mehmeda)Asim
30.Softic(Refika)Mustafa
31.Softic (Sabana)Elvir

Još dvije uplate za spomen polču Šehidima džemata Alići-Softići

Akcije asfaltiranje puta kroz Mujkanoviće je završena. Jučer su završeni radovi asfaltiranja i još treba da se završe radovi bankine.Put je asfaltiran u dužini od 1130 metara, do kuće Asmira Majdanca i širine 3 metra.

Tima Mujkanović sretna i zahvaljuje svim donatorima koji su pomogli da se asfaltira put kraj njene kuće. Ovdje sam 65 godina i naravno da se radujem da sam doživjela da vidim asfalt ispred svoje kuće. Ovu sreću je teško dočarati nekom ko čitav život živi pored asfaltiranih puteva ili ulica.

Emir Avdagić također sretan. Imam ja kuću u Bihaću, u Puharskoj, ali Mujkanovići su jedni jedini.

Ovdje  ima i onih koji nisu ništa donirali za asfalt, ali su navratili da se omrse. Naravno usput i čestitali na dobro odrađenoj akciji.

Smail Poljak, pravo ime ne znam, živa legenda kozaračka. Još iz djetinjstva poznajem ovog vrijednog čovjeka. Nekad je imao konja sa kojim je zarađivao za život, zatim kosilicu sa kojom je pokosio njiva i njiva. Poslije je počeo raditi sa traktorom. Bilo je to davno kad je on počeo raditi sa traktorom. Puno je radio, cijena njegovog rada je bila standardna. Jednom, prije rata, upitao sam ga zašto radi jeftinije od drugih, a on se nasmijao onako kako samo on zna i reče: Zato ja imam posla preko glave.

Raja ovaj čovjek ima 82 godine i još radi više od nekih koji imaju 50 i nikad se ne žali.  Uvijek nasmijan, dobro raspoložen i spreman za šalu. Ovog čovjeka voli staro i mlado.

Neka te dragi Caja!
Kozarac nije isti kada ti nisi u njemu, jer si ti postao zaštitni znak naše Čaršije i okoline.
Bolji si od svake Bosanske televizije.

Ovaj komentar mi je poslala meni nepoznata osoba, ali sam se tako obradovao da sam ovo morao objaviti

Novembar mjesec obićno bude malo raje, ali zadnja dva četvrtka bilo je stvarno dosta raje. Vjerujem da sad svi očekuju da ću napisati kako je glavna tema razgovora bila jučerašnja presuda Ratku Mladiću, ali nije. Tek usput neko spomene i svi kažu, već viđena slika sa Karadžićem. Nema presude za Genocid u Prijedoru. Planiranje za subotu 25.11. Dan Državnosti BiH je jedna od glavnih tema. Hoće li biti manifestacije u Kozarcu, osim one u OŠ "Kozarac". Nemam informacije za nešto drugo.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

Susret sa dobrom i lijepom rajom, uvijek me raduje. Hasiba Dzonlagić veliki jaran.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo:Ljudsko zlo ne nastupa kao golo - pristalo je na moralne konvencije, traži legitimnost, prikriva se opštim idealima, i vrlinama; koristi i kulturu, igra na čast.

.be">

 

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni