Izdvajamo

Hefta sa dosta svečanosti u našem kraju. Proslavili smo Dan Državnosti BiH, Garibi su asfaltirali put kroz njihovo selo.

Prošle subote je naša raja putovala u Travnik, gdje je održana manifestacija obilježavanja godišnjice formiranja 17. Viteške Krajiške brdske brigade ARBiH, koja je prije 25 godina nastala u Travniku. Ova brigada formirana je od boraca sa podrucja Bosanske Krajine i imala je velike zasluge za oslobađanje i opstanak RBiH.

Danas još jedna posebno lijepa priča, ovaj put iz Gariba. Tri mjeseca su prošla od početka akcije sakupljanja sredstava za asfaltiranje puta u Garibima. Munib Garibović, Refik Garibović, Enes i Emir Garibović sa ostalim mještanima, krenuli su u akciju prikupljanje sredstava sa ciljem da asfaltiraju put kroz ovo selo. Oni su pozivali, molili za pomoć kako bi se ova akcija uspješno završila. Danas pričaju o uspjehu akcije i odazivu raje sa donacijama.

Prošli vikend, tačnije 25.11. put koji prolazi kroz Gornje Garibe od kuće Nijaza Kajdića do Placa (kuće Kararić Mehmeda) u dužini od 970 metara, je asfaltiran. Također put koji prolazi kroz Donje Garibe, a gdje je akciju vodio Ibrahim Garibović uz pomoć svih džematlija, od pruge do raskrsnice Garibi-Sajaci-Babići u dužini od 330 metara, je završen.

U selu oduševljenje, a ovo je teško objasniti nekome ko je rođen u čaršiji ili negdje pored glavnih puteva koji su asfaltirani. Raja koji su u svom djetinjstvu i mladosti više koristili njive kao put. Prije rata malo puteva je bilo prohodno. Danas su doživjeli da i oni mogu sjesti u dvorištu i veš objestit da se suši, bez straha da će neko projuriti autom, dići prašinu koja će uprašiti kolać koji je na stolu ili uprašiti polusuh veš. Naravno nema više ni blata i lokvi na putu.

Sreću i zadovoljstvo koja se vidi na licima ove raje, teško je opisati.
Hamdija Garibović 92 godine, slabo čuje, ali dobro vidi i posebno je sretan što je doživio da vidi asfalt pored njegove kuće.

Munib i Refik Garibović se zahvaljuju svim mještanima koji su se svesrdno odazvali na ovu akciju i donirali, prema svojim mogućnostima. Također zahvaljuju raji koji nisu iz Gariba a svojim donacijama su podržali ovu akciju.

Dvije donacije koje su uplaćene na dan asfaltiranja:
Halid Hrnić 100 eura
Dalibor Hrvaćanin 100 KM

Teško sve opisati ili fotografijom dočarati i zato slijedi kratki video iz Gariba:

.be">

Jedan mještanin, nekako posebno sretan što je asfaltiran put kroz Garibe, se malo našalio. Prvo je naglasio: Nadam se da moje komšije ovu šalu neće pogrešno shvatiti. Šala je šala, pa kaže:
Preporučuje se nošenje ravne obuće i patika za džematlijke i gošće da se nebi oštetio tek postavljeni asfalt! Djevojke i žene koje dođu u štiklama će morati da se izuju na početku ili da se preobuju.
Unaprijed vam se zahvaljujemo na razumijevanju!

Još jednom naglašavam: Ovo je šala, ništa zlonamjerno.

OBAVIJEST
Obavjestavaju se dzematlije dzemata Alici-Softici da pogledaju spisak sehida koji ce biti stavljeni na sehidsku plocu pa ako primjetite da je neko izostavljen javite se na br.tel.065 163 753.

1.Alic (Adema)Mujo
2.Alic(Alaga)Dzevad
3.Alic(Alije)Mujo
4.Alic(Ibre)Hajrija
5.Alic(Mahmuta)Husejn
6.Alic(Muharema)Refik
7.Alic(Muhe)Hamed
8.Alic(Osmana)Esad
9.Alic(Saliha)Hasan
10.Alic(Hasana ef.)Zejneba
11.Alic(Sejde)Muharem
12.Alic (Muharema)Besim
13.Alic (Avde)Mirsad
14.Alic (Muharema)Besim
15.Alic (Kasima)Mehmed
16.Javor (Ale)Alija
17.Javor (Sere)Arif
18.Javor (Sulje)Smail
19.Kilic(Rasima)Suad
20.Karabasic (Mehmed)Hasan
21.Karabasic(Mehmed)Husein
22.Softic(Adema)Hase
23.Softic(Adema)Muhamed
24.Softic(Huse)Serifa
25.Softic(Besima)Mirsad
26.Softic(Camila)Saban
27.Softic(Edhem)Ekrem
28.Softic(Edhema)Halida
29.Softic(Edhema)Hilmija
30.Softic(Emina)Aden
31.Softic(Hasana)Agan
32.Softic(Ibrahima)Kasim
33.Softic(Latifa)Hamid ef.
34.Softic(Mehmeda)Asim
35.Softic(Refika)Mustafa
36.Softic (Sabana)Elvir

Dvije donacije koje nismo ranij objavili:

Kešić Vasif i Fikreta     50 KM

Filović Ahmet     100 KM

Sinoć, 29.11.2017.god. u Šehidskoj džamiji u Kamičanima se održala druga godišnja skupština Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Kozarac. Na samom uvodu, proučeno je ašere a zatim je selame prisutnima uputila gl. koordinatorica Odjela, Refija Arifagić te najavila predavanje glavnog imama MIZ Kozarac, mr. Amira ef. Mahića.

U svom izlaganju gl.imam je pohvalio i podržao rad Odjela, te istakao važnost uloge žene muslimanke od samog nastanka čovječasnstva i Islama. Zatim su proučene dvije ilahije te je započeto učenje hatme našim šehidima. Na kraju je proučena dova, da nam Allah dž.š. primi naš ibadet i nagradi sve one koji aktivno doprinose da ustrajemo u ovom radu, na putu islama i džemata.

Ove hefte sam, sa rajom, hodao Kozarom. Naša ruta je išla iz Mahmuljina preko Bucala, Bilo, raskrsnica Maslin Bajr, Kobilja Glava, Mitrović, Brljug, Magarac, Bašići, Hušići, Kahrimanovići, Bilina Kosa vikend naselje i završili u vikendici od Ede Softića. Ovdje nas je čekao Elvir Softić sa izuzetno ukusnim grahom. Dva sata odmora i povratak preko Kozaračkog kamena u kozarac.

Na Poljani je više vikend naselja, a za koja naša raja jako malo zna. Edo mi priča da kod njega zna biti po 50 osoba ispred vikendice, a tako isto i ispred ostalih vikendica u ovom djelu poljane. Ljeti za vikende, nastavlja Edo, ovdje bude više raje nego u Kozarcu.

Nekad razmišljam, da je malo bolje organizacije i ovo sve pretvoriti u turističko etno naselje. Koliko bi ovdje raje dolazilo.

Roštiljnica od Ede Softića

Ovdje je svako pisanje suvišno, pokušat ću slikom pokazati ljepotu Poljane.
Puno više slika je potrebno da bi dočarao ovu ljepotu i zato sam pravio video sa željom da još bolje dočaram ovu ljepotu i naše doživljaje. Nadam se da sam bar malo uspio pokazati Poljanu.

.be">

Danas na četvrtku dosta hladno i glavni razlog što nas je bilo manje u poređenju sa prošlim četvrtkom, ali bilo nas je.

Kao i prošli četvrtak, poslije presude u Hagu, nije bilo komentara. Poneka sarkastična šala i to je to.

Planinari planiraju u subotu putovati u Zenicu, drugi izlet u Kozaru ili neku drugu uzvišicu.

Građevinci ne prestaju sa radovima.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Sudbini pripisujemo sve svoje nesreće, a svoje blagostanje nikada.

.be">

 

"U svojoj sam sobi našao odgovor na pitanje: koji je ključ uspjeha? Plafon mi kaže da je ambicija visoka, prozor mi reče pogledaj svijet, sat reče da je vrijeme zlato, ogledalo mi reče: ne sudi nikoga po vanjštini, vrata mi rekoše: gurni jako da bi dostigao svoj cilj, i na kraju, pod mi reče: ostani skroman, ti si samo stvorenje."

Meša Selimović