Izdvajamo

 Novogodišnji praznici, prošle hefte puno raje. Primjetio sam da je puno raje došlo na jednu heftu svojoj kući, malo su bili u nekom kozaračkom restoranu, na ručku ili večeri, pa i na muzici, prisustvovali nekoj skupštini, planinara, logoraša, fk, KUD,...platli članarinu, uplatili donaciju za neku od već pokrenutih akcija, posjetili familiju, zagrijali kuću i poslije svega ovog nabrojanog otišli nazad, u državu boravka, da tamo dočekaju Novu godinu sa svojim najmilijim.
Zašto svake godine manje raje ostaje ovdje da dočeka novu godinu, u svojoj kući. Do koga je? Zašto ne ostaju ovdje? Jeli do ponude koja se nudi ovdje u Kozarcu ili je do njih samih.

Do koga je?

 Kako privući našu raju, koji žive negdje u drugim državama, da dođu u svoje mjesto, svojoj kući među svoju raju i da se sa svojom rajom druže?
Šta i kako?

U ponedeljak 01.01.2018. moja komšinica Fajka Kenjar je doživjela 99. rođendan i ušla u 100. godinu života. Za ovaj rođendan su pored nje bila njena djeca Husein, Sakib, Ismeta (Seka) i Nisveta.
O Fajki pišem već par godina, svake godine za njen rođendan. Da podsjetim, ona je rodila desetero djece, prvi osmero djece su kćeri i deveto djete je bio sin Sakib, a deseto djete je Husein. Fajka se, sa svojom kćerkom Ismetom prije desetak godina vratila iz Francuske.

Njeno zdravstveno stanje čini mi se da je čak malo bolje u poređenju sa prošlom godinom. Prošle godine mene nije ni vidjela, niti prepoznala, a sad me je prepoznala i dobro vidjela. Snagom je oslabila i skoro cijelo vrijeme leži u krevetu.
Fajki želim bolje zdravlje i nadam se da ću iduće godine zabilježiti i njen 100. rođendan.

.be">

Još jedan rođendan, ovaj put veliko iznenađenje za Smaila Poljaka, a njegovo pravo ime je Sulejman.
Njegova snaha Mediha i sin Ismet su htjeli da ga iznenade proslavom njegovog rođendana. Znali su da on nebi pristao na ovako nešto pa su sve u tajnosti dogovorili sa Nijazom Lagunom, vlasnikom restorana Laguna i Husom gulašom vlasnikom marketa Gulaš, naravno tu je pripomogao i Armin Žerić Smailov sestrić.

Jučer je sve bilo pripremito za slavlje, samo je trebalo još Smaila dovesti u restoran Laguna, a za to je bio zadužen Huse Gulaš. On je otišao po Smaila i rekao mu da idu vidjeti negdje junicu za kupiti, a kad je kupovina ili prodaja blaga on je uvijek tu. Zatim je Huse rekao da će navratiti kod Nijaza Lagune po jedan čaj da popiju.
Kad su došli pred Lagunu i kad je Smail vidio Ismeta ispred odmah je poćeo da galami na njega što će on ovdje. Naravno i na mene što ga slikam rekavši: "Šta uvijek mene slikaš šta sam ti ja toliko interesantan". Naravno sve ovo u šali.

Kada je ušao u restoran vidio ukrašen sto i Nijaz Laguna mu čestitao rođendan i rekao da je sve ovo za njega povodom njegovog rođendana. Uzviknuo je: "Nemam (nejam) ja para da to sve platim". Nijaz mu je objasnio da je to organizovala njegova snaha Mediha i da on ne mora ništa platiti.
Dugo je sjedio za stolom bez riječi, a Elvira konobarica, da bi ga opustila reče: "Eh da sam i ja doživjela da Smail ne galami na mene".

Pokušavao je da sakrije emocije i smijao se, ali oči su bile suzne. U Jednom trenutku kad sam ugasio kameru tiho reče, hvala vam.
Malo poslije mi reče da ih sve uslikam uz komentar: "Slikaj da raja vidi da se i u Bosni može živjeti".

O Smailu sam više puta pisao: Ovaj čovjek ima 82 godine i još radi više od nekih koji imaju 50 i nikad se ne žali. Uvijek nasmijan, dobro raspoložen i spreman za šalu. Ovog čovjeka voli staro i mlado.
Smail nije kafanski čovjek, nije alkoholičar, ali je živa kozaračka legenda.
Smailu čestitke za rođendan, a snahi Medihi pohvala za organizaciju rođendana njenom svekru, za kojeg ona kaže da joj je kao otac.

.be">

Akcija asfaltiranje puta kroz Eleze-Hodžiće-Pihiće je počela, a počele su i prve uplate. Ubjeđen sam da će uskoro spisak donatora biti daleko veći. Ako smo mogli uložiti u kuću 80000 KM pa i više, onda bi trebalo da možemo još par hiljada da se može doći do naših kuća.

Slijedi spisak prvih donacija:

1 MIRSAD SIVAC 50 KM
2 SMAIL MATRIC 100 KM
3 SAMIRA SUSIC 500 KM
4 RESAD BLAZEVIC 100 EUR
5 ALMA BESIC 100 EUR
6 ESEF HODZIC 500 KM
7 MAHMUT ELKAZ 1000 CHF 1.RATA
8 MIRSAD PIHIC 1000 KM 1.RATA
9 MIRSAD MUJHKANOVIC 2000 KM
10 ZILHAD SIVAC 200 KM
11 BESIM SIVAC 100 KM
12 MEHMED SIVAC 50 EUR
13 SENAD SIVAC 100 KM
14 FIRZET IČIĆ 1000 KM

Par onako slučajnih susreta i fotki.

Prošle godine sam pisao o aktivnostima Medžlisa Kozarac, prikupljanje svih materijalnih donacija koje se nakon prikupljanja ustupaju džematlijama koji za njima imaju potrebu. Ovdje se mogu tokom cijele godine donirati: obuća, odjeća, namjernica, kućne potrepštine, namještaj, bijela tehnika, te svi drugi proizvodi koji mogu koristiti drugim ljudima.
Ova aktivnost još traje i ko ima viška robe može slobodno odnijeti kod ovog objekta koji se nalazi pored džamije u Hrnićima. Također oni koji imaju potrebu za odjećom, obućom... slobodno mogu da se jave kod imama u Hrnićima.

Ove hefte sam pored drugih sokaka zujao i kroz sokak u Srednjim Jakupovićima, a to je Jaz. Već poslije mekteba (Mejtafa) srećem dvoje djece koji su se igrali tu negdje u njivi.

U nastavku na jednoj parceli nalazim Hafiza Muharem ef. Šeperović dok je kopao kanalić. On je imam u Udruženim džematima Kevljani, Hadžići, Srednji Jakupovići. Hafiz, pored svojih vjerskih obaveza u tri džemata, bavi se i poljoprivredom. Kupio je i zemlju u blizini Mejtafa.
Hafiz je veoma omiljen, u svim džematima MIZ Kozarac.

U nastavku svratih kod Sade Jakupović. Malo sam je iznenadio. Priča mi da ima petero djece, svi su negdje u drugim državama ali dolaze često, tako da nikad nije usamljena.

U nastavku ne nalazim nikog kod neke od ovih kuća ali sam se iznenadio na kraju sokaka. Većina mještana ovog zaseoka su se sakupili na raskrsnici kod Latifove kuće. Ništa ne proslavljaju jednostavno kupili jagnje ispekli, a sve u cilju druženja. Ovo je drugi put da se ovako okupljaju, u zadnjih dvije hefte.

Primjetih jednog čovjeka koji mi je nepoznat. Rekoše mi da je Francuz i da se zove Didie. On se čudi i oduševljen je kad je vidio kako se ovdje komšije poštuju, druže, vole... Siguran je da će i u buduće dolaziti kad bude imao priliku. Zatim mi rekoše da mu žena nije dozvolila da dođe u Bosnu, ali on je došao i sad razmišlja kako li će ga žena dočekati kad se vrati kući.

.be">

Danas na četvrtku, poslije kiše koja je sinoć padala i jutos poledice na putu, ugrijalo sunce i jako puno raje došlo na prvi ovogodišnji četvrtak. Malo teže napraviti kvalitetnu sliku, ali ja sam ih pravio i ovaj put više nego obično.

Razgovori su bili uglavnom o pripremama za putovanje, većina nazad u druge države, a pojedini odlaze familiji ili prijateljima u posjetu. Sve uobičajeno kao svake godine. Razlika je samo što većina kreće nazad već danas ili sutra, ranije nego što je to bilo predhodnih godina, a razlog su gužve na granicama.

E ovo je do države, kako smanjiti gužve na graničnim prelazima.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: U dobro vjeruje samo ono malo ljudi koji ga i čine

.be">

 

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)