Izdvajamo

U IME ALLAHA MILOSTIVOG SAMILOSNOG
ŠEHIDSKO TURBE
KAMIČANI-KOZARAC

Poštovana i cjenjena braćo i sestre!

Zbog želje da se o Šehidskom mezarju i Šehidskom turbetu počne razmišljati na osnovu jasnih pokazatelja i nedvosmislenih i istinitih činjenica želim da široj javnosti dam informacije iz prve ruke. Znam da će tekst biti dug, ali za spoznaju kompletne situacije to je neophodno! Da napomenem i to da sam mislio čekati da nam prođu ramazan i bajram, dočim,  vidim da bi bilo možda i kasno o nekim stvarima tada diskutovati. Stoga, halalite, nije do mene!

 

Šehidsko mezarje u Kamičanima-Kozarac je zajedničko šehidsko mezarje za sve šehide sa područja Medžlisa IZ Kozarac i po toj osnovi je jedino šehidsko mezarje, pored onog u Potočarima-Srebrenica, koje je zajedničko za čitavu jednu regiju (Medžlis IZ Kozarac). Prema ideji osnivača ovog mezarja unutar kompleksa mezarja je planirana izgradnja Šehidskog turbeta. 2000. godine je napravljen i proekat za Šehidsko mezarje u čijem sastavu je urađen i proekat za samo Turbe. Spletom okolnosti, oskudnim financijskim budžetom i nedovoljnom angažovanošću tima koji je vodio proekat Šehidskog mezarja realizacija većine planiranih proekata u sklopu mezarja nije nikada započeta. Podignuti su jedino nišani svim pokopanim šehidima u mezarju, te je urađena ograda oko istog.

Napominjem da su upućivane molbe za pomoć institucijama vlasti, ali su  se dobile izričite odbijenice i u tom pogledu i u pismenoj formi je odgovoreno da se sredstva iz budžeta Federacije ne mogu upućivati na područje RS-a. (Nisam skenirao pomenuti odgovor ministarstva iz Vlade Federacije, ali uskoro ću)

Po mom dolasku na poziciju glavnoga imama u više sam navrata opominjao odbor za izgradnju Šehidskog mezarja (čiji član nisam bio) o potrebi započinjanja radova na Šehidskom turbetu, te sam u nedostatku podrške i javno prozvao pomenute prilikom bajramske posjete šehidskom mezarju u povodu Kurban bajrama 2007. godine.

2008. godine pojavljuju se Gradska groblja Visoko (na dalje GG Visoko) koja obećavaju obezbjeđivanje sredstava za izgradnju Turbeta i uređenje mezarja. Pomenuto preduzeće koje je obavljalo šehidske dženaze u Kozarcu je prezentiralo proekat koji su željeli realizovati, te je isti i prihvaćen sa naznakom da se na njemu obavi nekoliko izmjena. Koliko su pomenute izmjene bile prihvaćene od pominjanog preduzeća nije se uspjelo ni vidjeti jer nikada nije viđen izmjenjeni proekat. Na kraju, i od ovog proekta koji je imao mnogo nedostataka i koji je trebao biti poklon nije bilo ništa jer se u toku čitave 2008. godine zavlačilo sa poslovima i uvijek dodatno lažno obećavalo. Na kraju sam se i sam uključio u stvorenu agoniju koja se nadvila nad Šehidsko mezarje i pokušao da dam svoj doprinos u rješavanju iste preuzevši vodeću ulogu novoformiranog odbora za izgradnju Šehidskog turbeta. Nakon što su iscrpljene sve mogućnosti suradnje sa GG Visoko došlo se do veoma teških i nerazrješenih okolnosti:
-među masom je vladala informacija da će donacijom sa strane biti izgrađeno Šehidsko turbe i uređeno kompletno mezarje,
-vladalo je mišljenje da se neko okoristio donacijom
-niko nije bio zadovoljan započetim proektom Turbeta
-u budžetu skoro da nije bilo sredstava

Kako se nositi sa svim ovim problemima i krenuti dalje bilo je najveće pitanje. Dočim, ipak se krenulo dalje. Veoma sporo, ali bez odustajanja. Prvo se pokušalo intervenirati preko naših utjecajnih Kozarčana. Ideja je bila da se oni angažuju i iskoriste svoj uticaj u pridobijanju sredstava za daljnju izgradnju. Dočim, ni ovdje nije bilo rješenje.

Na kraju, loptica je vraćena u naše džemate. Na sastanku na kojem su prisustvovali vodeći ljudi svih kozaračkih džemata donešena je odluka da se ponovo započne prikupljanje sredstava za Šehidsko turbe u svim našim džematima. U međuvremenu pokušao se osmisliti novi proekat za turbe koji bi bio adekvatniji i reprezentativniji nego onaj što su započela GG Visoko. Ideja  je bila da se osmisli izgled Turbeta i sve pojedinosti, pa da se tek onda nađe arhitekt koji bi dotično samo uobličio u formi arhitektonskih nacrta. Dočim, zbog slabog odziva džematlija akciji (u svim kozaračkim džematima je prikupljeno oko 25.000 KM od čega  skoro 18.000 KM u džematu Kamičani) odustalo se od izrade proektne dokumentacije i donijeta je odluka da prikupljena sredstva budu usmjerena u izgradnju već osmišljenog objekta, a kada se budu imala dodatna sredstva da se uradi i ovaj dio obaveze.

U isto vrijeme pojavljuje se apel za pomoć izgradnji Spomen-obilježja u Kozarcu, te se uviđa angažovanost Kozarčana za izgradnju pomenutog obilježja, tako da odbor za izgradnju Šehidskog turbeta donosi odluku da se do daljnjeg ne pravi paralelno prikupljanje sredstava u cilju da se ne shvate ova dva proekta kao oponenti jedno drugom. Tako sljedeći apel putem hutbe biva upućen tek uoči otvora SO u Kozarcu, tj. 30. 07. 2010. i od tad započinje ponovni govor o Šehidskom turbetu (na internetu ovo je prvo pominjanje Turbeta). Dočim, velika nada je polagana u obećanja koja su davali predstavnici odbora za izgradnju SO u kojima je naglašavano da bi eventualni višak od SO bio preusmjeren u Šehidsko turbe. Međutim, tek sad, iz istih tih usta čujemo da to ni u kojem slučaju ne može doći u obzir, jer se sad imaju neki drugi planovi. Čak se laže na moju malenkost i na čitavu IZ da su traženi nekakvi predračuni i slično, o čemu nikada nije bilo ni riječi. Zbog toga i ovaj tekst  baš u ovo ramazansko vrijeme kada se na forumu pokreću diskusije i pominju stvari vezane za ovu temu.

Želio bih još ukratko istaći nekoliko najbitnijih stvari vezanih za Šehidsko mezarje i Šehidsko turbe.

 

1.    PROEKAT I IDEJA IZGRADNJE ŠEHIDSKOG TURBETA POSTOJI OD 2000. GODINE, ALI NIJE POSTOJALA DOVOLJNO JAKA INICIJATIVA ZA REALIZACIJU TOG PROEKTA.

2.    OBEĆANJA O FINANCIRANJU PROEKTA OD STRANE ''GG VISOKO'' SE NISU ISPUNILA, TE, ŠTA VIŠE, STVORILA SU DODATNE KOMPLIKACIJE ŠEHIDSKOM MEZARJU.

3.    PROTEKLIH GODINU DANA NIJE BILO JAVNOG APELA ZA PRIKUPLJANJE SREDSTAVA ZA ŠEHIDSKO TURBE JER SE NIJE ŽELJELA REMETITI AKCIJA ZA SO-KOZARAC KOJE IMA SLIČNE NAMJENE KAO I TURBE.

4.    POSTOJALA SU OBEĆANJA DA ĆE SE VIŠAK OD SO-KOZARAC USMJERITI KA IZGRADNJI ŠEHIDSKOG TURBETA, ALI SE TA IDEJA SADA IZBJEGAVA.

5.    DO SADA SU NA TURBETU URAĐENE PREPRAVKE DA BI SE UKLOPILO U NOVI PROEKAT I ZAVRŠENI SU KUPOLNI RADOVI. TRENUTNO PRISTIŽU PONUDE ZA LIMENI POKROV.

Na kraju, pozivam Vas, braćo i sestre, da se svi  uključite u akciju na način na koji Vi to najbolje možete, znate i umijete, da bismo svi zajedno omogučili da i Šehidsko mezarje bude dovedeno u stanje kakvo zaslužuju naši šehidi!

Kao dodatak ovome što sam istakao možete pročitati dvije hutbe koje su čitane u svim kozaračkim džematima, te neki od  dopisa upućenih GG Visoko.

Za sve informacije, sugestije i primjedbe možete se i meni lično javiti na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Nadam se da moj odgovor nećete dugo čekati.

Glavni imam:
Mahić Amir ef.

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović