Izdvajamo

Danas nisam bio u nedoumici koju fotku da stavim prvu za ovaj cetvrtak. Ovaj put sam kod mog jarana Taiba Alica nasao masiracu (bundevu) koja je, cini mi se, veca od one proslogodisnje sto sam fotografisao kod Jusufa.

Asimu sam fotografisao pored mamut masirace.

Adnan Huremovic, administrator ove stranice, je ove hefte postao sretni otac, dobio je sina. Ja sam znaci dido po drugi put ove godine.

Kad sam fotografisao masiracu kod Taiba iskoristio sam priliku da napravim i par fotki tog dijela Kamicana.

Asima me samo pita hoce li je vidjeti njena djeca. Kad sam je preupitao koja djeca ona mi kaze pa Vasifova djeca u kao moja djeca da su.

Kad sam htjeo ds fotografisem Franjnu kucu ona je stala ispred i kaze da je vidi njena, njoj draga konsinica Ankica, Franjina mama.

Begija Kenjar i njena sestra.

Safija Javor ima jako lijepo dvoriste ispred kuce.

Zadnjih 10 dana bili smo aktivni sa vadjenjem krompira

Ovih dana je pocela i berba jabuka, pa sam i ja pozurio da svoje oberem i uskladistim.

Naravno i kuhanje pekmeza a i ajvara je sad na sve strane.

Bio sam kod Spahe Softica i kod njega sam napravio par fotki.

Nane Fate i pored toga sto je sama i sto jako tesko zivi upjeva da se osmjehne.

Dule sa svojim fijakerom.

Par fotki koje sam napravio u Sehidskoj dzamiji Kamicani.

Neko  od posjetioca ove stranica mi je sugerisao da malo fotografisam i Hrustice. Evo par fotki iz Alica i Hrustica.

Sefer i Aisa Hrusti, vratili se prije par  mjeseci iz Norveske. Kako Ajsa rece, ovdje nam je bolje i ljepse. Zali mi se Ajsa kako su im tri puta provaljivali u kucu dok su oni zivjeli u Norveskoj.

Sretna familija Hrustic, zive u Italiji ali cesto dolaze svojoj kuci u Hrustice svoje Kamicane, Kozarac i BiH.

To je to za ovaj cetvrta a do slijedeceg pozdrav iz sveee snage.

 

Jos samo ovo: Prosli cetvrtak sam pitao, dali neko zna za neki sokak, gdje zive Bosnjaci u vecini a da je opstina asvaltirala taj sokak ili put. Kao sto ste vidjeli niko se nije javio putem komentara a ni na moj email. Niti neko od opstinskih organa a ni politicari se nisu javili pa da nam kazu zasto je to tako. Politicari se pravdaju da ne znaju za ovu nasu stranicu, mada su je jako cesto otvarali prije godinu dana pred izbore. Mozda  neko naidje na ovaj tekst pa nam ipak razjasni neke nepoznanice u vezi finansiranja asvaltiranja puteva.

 

Nijaz - Caja

 

 

 

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic