Izdvajamo

Hefta koja će ostati zapamćena sa maturskom feštom za maturante OŠ "Kozarac" i 31. Maj dan bijelih traka. Vrijeme lijepo i dosta vruće. Radovi na gradilištima, njivama, baštama napreduju. Adnan, moj sin, radi punom parom na obnavljanju i poboljšanju portala Kozarac.eu. Uskoro u novom ruhu i starim navikama.

Maj mjesec jagode i hašlame dospjele. Nema ništa ljepše poslije jutarnjeg pranja zuba, odeš u jagode, par jagoda dosta, pa na hašlamu. Jagode ne unosim u kuću, hašlame rijetko kad, obično ih konzumiram odmah u bašti ili na stablu. Tek onda idemo piti kahvu, pa opet poslije kahve u jagode i na hašlamu.

Imam 10 stabala hašlama, a jedno stablo sam poklonio djeci iz komšiluka. Kad idu iz škole oni svrate kod mene na njihovu hašlamu.

Prošli četvrtak umro je Adem Hodžić, jedan od najstarijih i najaktivnijih planinara. O Rahmetli Ademu se može puno toga pisati, o njegovim aktivnostima, volio je da se šali, o anegdotama koje je često prepričavao, volio je svoje Brđane, Kozarac, planinarsko društvo koje je bilo dio njega samog i još mnogo mnogo. Jučer su njegovi prijatelji planinari posjetili njegov mezar.

Jedan broj planinara nije prisustvovao dženazi a razlog je kako nam reče predsjednica Planinarskog Društva "Mrakovica" Indira Kapetanović:
"27.05.2016.imali smo dogovorenu posjetu našim zemljacima koji žive u Küssnacht am rigi. Domaćini su nam bili BKC "Kula". Naš cilj je bio osvajanje vrha Rigi 1780 m, a staza je bila 25km duga.

Pošto smo prije na dan izgubili našeg planinara, koji je umro, odlučili smo da ovaj pohod posvetimo našem Didi Ademu Hodžiću. Na startu nas je pratila kiša ali se nismo dali omesti da ovaj pohod koji smo posvetili njemu ne pređemo. Sve je išlo onako kako smo planirali. U povratku na mjesto gdje su nas dočekali naši domaćini iskoristila sam priliku i zamolila sve prisutne da proučimo El Fatihu za našeg Dida Adema Hodžića što smo i učinili.

Nije lahko bilo gledati u tužna lica 200 gostiju koji su odali počast učenjem El Fatihe. Ovom pohodu učestvovalo je 27 planinara PD "Mrakovica" i 10 domaćina".

Iz Džemata Hadžići i ove hefte lijepe vijesti. Zijad Hadžić mi priča o aktivnostima njihovih džematlija u Australiji. Pokazuje mi pismo koje je dobio od Fikreta Klipića i priča kako je on aktivan i kako voli svoje rodno mjesto.

Pismo od Fikreta prenosimo u cijelosti:

MEDZLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE KOZARAC                                                                       Fikret Klipic                         
DZEMAT HADZICI                                                                                                                 Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

01.Juni 2016
Esselamu Alejkum,
Postovani imamu hfz. Muharem ef.  uvazeni clanovi dzematskog Odbora, drage komsije iskreno Vam se zahvaljujem sto ste mi ukazali povjerenje da u Vase ime koordiniram akciju dobrovoljnih priloga ovdje u Australiji za izgradnju druge munare u svrhu sjecanja na Sehide dzemata Hadzici.
Vasa odluka o izgradnji druge munare kao alternativa obiljezavanja stradanja nasih najmilijih, pljacka, rusenje i paljenje nase imovine od strane komsija & pravoslavaca  Istorija ce pamtiti kao njihovu stramotu,monstruoznost, GENOCID koji su pocinili a nase je parvo sjecati se i pamtiti, nikad ne zaboraviti i oprostiti!

Mi Bosnjaci, nastanjeni u Australiji uz nase lijepe adete nastojimo izgraditi  kulturu sjecanja kako bi sacuvali identitet i nasu lijepu tradiciju. Pruzanjem materijalne  pomoci ljudima u potrebi kao i podrska u obnovi  porusenih dzamija i druge Vakufske imovine nasa je moralna  obaveza.

Blagajnik Zijad Hadzic,obavijestio Vas je da sam izvrsio jednu uplatu (18. Aprila 2016) u iznosu: AD$ 3505  a u okviru manifestacije obiljezavanja 31. Maja – DANA BIJELIH TRAKA – u dzematu   ABIC-Deer Park, Melbourne organizovana je sergija i skupljeno AD$ 3316  Na uplatnici je AD$ 3810 sto je moj skromni prilog.  Ukupno u  džematima Australije: Brisbene, Sydney i Melbournea skupljeno je: AD$ 7315
Molim Uzvisenog Allaha dz. s. da svima nadoknadi potroseno a Vama da u dobrom zdravlju i veselju docekate i ispostite dragi Ramazan te hairli zavrsite zapocetu munaru.
Ramazan Mubarek Olsun

Fikret Klipić

Još jedna donacija za spomen munaru u Hadžićima stigla je od Hadžić Enver i Zerina  250 eura.

Takođe obavještenje: Počeli su radovi na izgradnji spomen munare u Hadžićima. Temelj je saliven, a poslije ramazana nastavljaju radovi i kako reče Zijad, trebalo bi da se završe do kraja augusta.

Husein Huremović - Sosa zauzet radovima na svojoj plantaži aronije. Ima se posla, a ova godina je dosta dobra i očekuje dobru berbu. Vjeruje da će naći dobro tržište i dobru cijenu, jer aronija je puno tražena voćka.

Frizerski salon "Enni", posla puno, a usluga vrhunska. Mjesto gdje se redovno šišam. Oni imaju sve na jednom mjestu:

Nadogradnja kose 100% prirodna kosa po vrlo povoljnoj cjeni,

Pramenovi. tj pisanje po kosi, Nijansiranje,

Nadogradnja noktiju.

Moje zujanje okolinom ove hefte je bilo u Brđanima ili tačnije sokak Arifagići. Prvo zaustavljanje kod Keme Dautovića.

Zatim kod Kemine rodice Muhibe Alagić koja je također  zauzeta radovima na uljepšavanju dvorišta.

Emka Arifagić, kratka popodnevna pauza i ručak.

Kad kažemo Arifagići odmah pomislimo na one što su gasili kreč. Nekad su oni bili jedini u okolini koji su se bavili tim poslom  i od toga živjeli.

Danas Mesud Arifagić ima intersantan hoby, sakuplja stare poljoprivredne alatke, renovira i drži ih kao ukras u dvorištu. Po neku proda ako je dobar mušterija. Takođe od drveta pravi razne figure i opet za ukras u dvorištu ili vrtu. Uspjeva nešto prodati ali u ova vremena malo ih je zainteresovanih za ukrase u vrtu ili dvorištu.

Emil Halvadžić pomaže tati, kosi tamo gdje kosilica nije mogla doći. Fotografisao sam iz daleka i nije me vidio. Poslije sam mu rekao da sam ga fotografisao.

Razija Balić začuđeno gleda u mene i pita se što baš nju fotografišem. Pitam je koliko godina ima, a ona mi reče 1935. godište pa ti sebi računaj.

Jedna fotka za Eminu Hodžić. Nije bila kod kuće i već duže vrijeme je nisam vidio.

Danas na četvrtku dosta raje, lijepo vrijeme baš ugodno. Počele su pečurke da se prodaju u čaršiji, kažu da ih još nema puno ali uspjevaju naći manje količine. Ovaj par je bio sam sa pečukrama danas u Kozarcu. Tema četvrtka nije bila ništa posebno, malo o bijelim trakama, a više o hašlamama, jagodama i dolazećem mjesecu Ramazanu.

Gledam ovu klupu koju je donirao Pidić zaboravio ime i sjetih se koga je sve morao pitati pa čak i moliti da donira ove klupe. Slijede fotografije koje sam danas pravio.

Bešić Hilmija, bijela košulja i Bahra, plava košulja, 47 godina žive u Australiji u blizini Brisbane. Šezdesetih su otišli u Austriju, a 1969 odselili u Australiju gdje i danas žive. Prije par godina došli u svoj Kozarac napravili kuću i sad redovno, svake godine, dolaze svojoj kući na tri mjeseca.

Ebru Elezović, rođena Turkinja, a danas Bosanka. Prošle subote 28. Maja vjenčala se sa Adisom Elezovićem. Dosta dobro govori Bosanski jezik, a još bolje razumije. Dobro nam došla u naš, a sad i tvoj Kozarac.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Najviše se laže u ljubavi, u lovu, ribolovu i u predizbornoj kampanji

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić