Izdvajamo

 Hefta obilježena početkom Ramazana, druženje mektebske djece na Suhom Brodu, predstava omladine iz "Most Mira"  Dan Jednog Baksuza, šteta što nije bila na vrijeme publicirana i malo posjetioca je vidjelo jako dobru komediju. Drugi put više raje.
Svak na svoj način gleda kako preživjeti.Tako i ova gospođa, svaki četvrtak na istom mjestu.

Ramazan je počeo i kao svake godine prve fotografije iz mog džemata Alići-Softići. Idući četvrtak fotografije iz drugog džemata, a kojeg ne znam ni ja.

Ove hefte kosidba i ostali radovi sa travom odvijaju se punom parom.

Još jedna pozitivna priča o raji koji se bore da samostalno obezbjede svoju budućnost.
Nedžad - Nećko Bešić ove hefte zasadio parcelu od 6 duluma, 5000 sadnica Polka maline

Malina Polka je jedna od najboljih sorti malina. To je stalnorađajuća malina koja vodi porjeklo iz Poljske i koja daje visoke prinose. Njeno vrijeme sazrijevanja je produženo, pa je nazivaju još i dvorodna ili jesenja malina.
Plodovi su tamnocrveni, čvrsti i krupni. Prinos po dulumu je oko 1500 kg

Atif i Mediha Javor, o njihovim malinama, koje su zimus posadili, smo već pisali. Bila je to takođe Polka malina. Ovih dana su zauzeti sadnjom novih 2000 sadnica sorte "Willameta".
Dok sam komentarisao da je možda kasno za sadnju jer juni mjesec je i da se možda ne isplati, a oni mi u horu kažu:"Najmanje se isplati ništa ne raditi"

Sorta "Willameta", rana, otporna sorta, najznačajnija sorta maline u BiH.
Plod je ukusan, krupan, stožast, tamno crvene boje i izrazito čvrst. Lako se bere i odličnog je okusa.
Grmovi su bujni, uspravnog rasta.
Sorta daje dobre prinose, oko 10 tona po hektaru.
Dobro podnosi transport.
ovo  je sorta koja dolazi u rod sredinom ljeta.

Zanatska radnja "Budo Inox" iz Čejreka, polahko osvaja kozaračko tržište. U zadnje vrijeme često ih srećem u kozaračkim sokacima. Ovaj put sam ih našao kod Jape Kulašića. Gazdarica zadovoljna radovima na kapiji.

Eso Bečić prije mjesec i nešto više, obećao do jeseni da će kuća biti završena, a danas već sve spremno za subotu kad planira pokriti kuću.

Ove hefte Kozarac je dobio još jedan parking. Nije neki veliki ali u nedostatku parking prostora i ovaj će biti dobar. Napominjem, ovdje je besplatno parkiranje.

Predstavnici Mjesne Zajednice Kozarac u obilasku ulice Ahmeta Melkića, pored pijace. Rekoše da su u toku aktivnosti oko rekonstrukcije pijace i asfaltiranju ulice pored pijace. Sve je još u razgovorima, a više informacija o ovom projektu kad bude nešto konkretnije.

Moje zujanje okolinom. Ove hefte sam fotografisao lijepo uređena dvorišta, cvijetnjake, vrtove...
Nije potrebno opisivati vrtove, fotografija će to bolje ispričati.
Kod Ene i Azemine Bešić sam bio prošle godine u isto vrijeme. Oni puno vremena posvećuju svom dvorištu, a takođe dvorištima od sinova.

Adevija Ćustić i njen cvijetnjak.

Dijana Jašarević, za njen vrt sam čuo i radoznalost me odvela do Mujkanovića, gdje ona živi. Priča mi da provodi puno vremena uređujući svoj balkon i dvorište, sa uživanjem radi oko cvijeća i u bašti.

Ramiza Mujanović sva ponosna pokazuje svoje cvijeće.

U apoteci Apharma Kozarac imate veliki izbor lijekova na recept ,insulin kao i lijekove koji se izdaju bez recepta.
Apoteka raspolaže širokim asortimanom preparata za poboljšanje imuniteta kao i preparata za liječenje prehlade i gripe.Kod nas možete naći veliki izbor sredstava za higijenu , dječije kozmetike i hrane za bebe.
Vršimo besplatno mjerenje šećera u krvi , krvnog pritiska, tjelesne težine i holesterola.
Kod nas možete dobiti stručne savjete za očuvanje i unaprjeđenje Vašeg zdravlja.

Četvrtak iznenađujuće malo raje u poređenju sa predhodnih nekoliko četvrtaka. Neznam jeli opravdanje Ramazan ili nešto drugo. Primjećujem dosta raje koji su došli iz Amerike. Pričaju mi kako je, tamo u Americi Četvrtak najpopularniji članak i da ga svaki put sa nestrpljenjem čekaju. Lijepo je čuti pozitivne komentare, a i dobronamjerne sugestije koje mi daju, a ja ću se potruditi da sve bude dobro.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

Ajka Mujčić

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Kad se kruh pojede, i društvo se raziđe.

.

 

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.