Izdvajamo

Hladnoca, kisa, malo snijega i uglavnom lose vrijeme je uticalo da nas je malo na ulicama a i sokacima.Kako su ove vize ukinute, januar je mjesec kada nasa raja najvise odlazi da posjeti familiju u inostranstvu. Sinoc je odrzan humanitarni koncert namjenjen za transplataciju srca Aladinu Basicu.

 

 

Dvorana je bila puna, organizacija za svaku pohvalu. Kako rekose sinoc, prodano je vise od 1200 (hiljadu i dvjesta) ulaznica. Svi umjetnici koji su vec najavljeni su dosli i dali svoj doprinos za Aladina, djecaka bez roditelja.

Kulturno umjetnicka drustva "KUD Osman Dzafic"," KUD Mladen Stojanovic" i "KUD Kozara" su samim nastupom pokazali da su veliki humanisti. Kad vidim ovu omladinu srce raste.

Publika isto tako za svaku pohvalu.sam dolazak na koncert je veliki sevap.

Nastup pjevaca. Pa bili su sjajni. Da komentarisem pojedinacno nije potrebno, ovo je bio humanitarni koncert a ne takmicenje. Sam dolazak na ovaj koncert je velika stvar i za svaku pohvalu.

Kazemo, Aladin, djete bez roditelja. Dok ima nase raje i njegovih kosija iz Puharske, Aladin ce imati roditelje. Sve pohvale za Puharka.net, Halida Muslimovica i ostale organizatore ovog koncerta.

Ova hladnoca nas ztvara u kuce a ja se trudim da ne provodim po cijeli dan za kompjuterom ili ispred tv i da gledam serije. Volim da pjesacim sa svojom rajom. Ove hefte sam isao na potok koji se zove Huremovac. Januar mjesec a Huremovac zasusio, ovako nesto nepamte ni najstariji kozarcani.

Mnogi kozarcani se pitaju gdje je taj Huremovac. Prolazi ispod stjene koja se zove Vrnovicki kamen. Ulijeva se u Starenicu u Rajkovicima.

Zima je tek na pola a znaci proljece su poceli da se pokazuju.

Neki su zaboravili a neki i neznaju da je ovdje bilo veliko kliziste prije rata. Poslije rata su mnogi dovozili otpad i ostatke od svojih srusenih kuca i samim tim zaustavili dalje klizanje zemlje.Klizisete se nalazi u Besicima.

U ponedeljak sam prisustvovao jednom predavanju za vocare koje je organizovalo Udruzenje vocara Prijedor. Predavaci su bili vrsni strucnjaci iz ove oblasti. Posjeta ovom predavanju je bila prilicno dobra.Interes kozarcana za ova predavanje je jako slab. Pitam se sta je razlog slabom odzivu kozarcana. Ovo mi lici na ono, sta ja da slusam tamo nekog da mi prica a ja to vec znam.

Neznam, mozda je slaba obavjestenost.

Ovu heftu sam obisao zaseoke Hrustici i Jaskici

Malo sam svratio i kod Alije Hrustica i njegovih sinova.

Matu obicno fotografisem u Kozarcu a evo jedna fotka iz njegovog sela. Mnogi i neznaju da je on iz Hrustica.

Naravno svratio sam na kahvu kod dobrog druga Redjepa Jaskica medju nama poznatijeg kao Djore. Kad sam ga vidio kako izgleda malo sam se uplasio. Iskren da budem nisam ga vidio par mjeseci. Omrsavio je skoro pa 20 kila. Cuo sam da je bolestan ali nisam znao da je to bas ovako. Kaze da ga je spopao secer i masnoca koja je 3 (tri) puta veca od normalne. Ima toga jos ali ni on sam  nezna sta je sve njega spopalo. Djore je demobilisani borac 17. krajiske i ja to znam, pa sam ga onako u razgovoru upitao, dodje li mu neko iz udruzenja demobilisanih boraca, pita li treba li mu pomoc. Iznenadio sam se kad mi je rekao da ga niko nije cak ni telefonom nazvao. Dodju mi, kaze, komije i rodjaci kao sto je Hifo i jos neki ali iz udruzenja niko. Za one koji neznaju, Djore se 92. vratio iz Irana gdje je bio na terenu i vec u maju se regrutovao u armiju BiH gdje je ostao do kraja rata. Umoran je kaze i nemoze mnogo da prica, nisam htjeo  dalje da ga ispitujem.

Ovaj cetvrtak fotografije koje sam radio sa dzamije u Hrnicima.

Par fotki sa danasnjeg hladnog cetvrtka.

Danas sam prvi put primjetio ovaj znak za parkiranje i odvezao se prateci ga.

Iznenadio sam se. Svi vozaci traze parking i u nedostatku istog, parkiraju gdje stignu ali uglavnom nepropisno. Ovaj parking, koji se nalazi na mjestu gdje je ljeti vaser, niko ne koristi.Velik i dobro uredjen parking a mi ga nekoristimo a namjenjen je za parkiranje. U glavnoj ulici su postavljeni i znakovi sa putokazom za parking ali mi ih nevidimo. Vjerujem da mnogi neznaju za ovaj parking i da ce ubuduce koristiti isti i samim tim bit ce nam manje auta na ulici parkirano.

To je to za ovaj cetvrtak a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage.

Jos samo ovo:

Budi uvek spreman da govoriš ono što misliš, pa će te podli ljudi izbegavati. (Nehru)

 

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.