Izdvajamo

Hefta sa puno dešavanja. Počeli su Dani Kozarca i svaki dan se nešto dešava. Još sam obuzet utiscima sa Kolektivne Šehidske Dženaze u Kamičanima. Organizacija dženaze ja za primjer kako se trebaju organizovati ovakvi ili neki drugi skupovi.

Iz džemata Hadžići redovno lijepe vijesti.

I dalje pristižu dobrovoljni prilozi za šehidsku munaru ove sedmice  uplaćeno je:                                                                                                                                                                                                     

1 Šahbaz  Hase  Suvad i Asima        1000KM              
2 hadži Hodžič  Ibrahim i Sedika      200 KM         
3 Hodžić  Ibrahima i SedikeErmin      100 KM                                        
4 hadži  Hadžić Irfana  Hidajet          1000  KM                                        
5 hadži Hadžic Hasana  Irfan i  Raza             500  KM                         
 6 Olja - Emina i Hasan Elkasović        100 KM
7. hadžinca Blaažević Enisa   50 CHF
8. Elkasović Senad i Nasiha    100 KM
9. Garibović Dževad (Kamićani)    100 KM
10. hadži Velić Šerif i Fikra    100 KM
11. Hadžić Sulje Nehrudin    100 KM
12. Hadžić Sulje Seima    100 KM

Još jedna obavjest iz Udruženih Džemata Srednji Jakupovići-Kevljani-Hadžići:

Obavještavamo džematlije ujedinjenih džemata da će se tevhid šehidima u srednjim Jakupovićima biti proućen u subotu 23.07.2016 u 17:30h poslije ikindija namaza u mektebu Srednji Jakupovići.

Tevhid šehidima u Kevljanima bit će proučen u ponedeljak 25.07.2016 u 17:30h poslije ikindija namaza.

Tevhid šehidima džemata Hadžići bit će proučen u srijedu 27.07.2016 u 17:30h poslije ikindija namaza u džamiji u Hadžićima.

Molimo da svi koji su u mogućnosti da prisustvuju učenju tevhida u navedenim džematima.

Enes Kahrimanović direktor firme Austronet Kozarac još jednom je posredovao u humanoj akciji. Ovaj put stigla je vrijedna pomoć za DVD Kozarac (dobrovoljno vatrogasno društvo Kozarac).

Dobrovoljno vatrogasno društvo Schwanenstadt iz Austrije poklonilo je 47 šljemova sa rezervnim vizirima. Šljemove je predao Franz Snitzinger vozač u firmi Austronet. Poklon je primio, uz veliko hvala, Mustafa Fazlić komandir DVD Kozarac i izrazio želju za daljnju saradnju između ova dva vatrogasna društva.

Manifestacija "Dani Kozarca" je nezvanično počela u petak sa Groznicom subotnje večeri koju svake godine organizuje vatrogasno društvo Kozarac. Ovaj put kiša je uradila svoje i bio je mali broj posjetilaca.

Američki Univerzitet u Sarajevu, studenti iz Amerike došli u BiH na ljetnu školu. U satavu nastave oni su došli u Kozarac. Loše vrijeme je bilo razlog što su se zadržali samo 2 sata. Ljetna škola traje dva mjeseca, uče o konfliktima, ratnim dešavanjima, poslijeratnom društvu, događanjima za vrijeme rata. Zatim o odnosima između ljudi u BiH u vrijeme i poslije rata. Oni uče o politici, istoriji i svim dešavanjima u našim krajevima. Puno su znatiželjni, pažljivo slušaju, a poslije postavljaju mnogo pitanja.

Jaran, a nekad radni kolega, Mensur Forić svratio da se uvjeri je li istina što je čuo za moje šljive.

Moja familija, na ovaj način kažu da me nisu zaboravili i redovno nas posjećuju.

Halima Softić, moja komšinica, nije u mogućnosti, zdravstveni razlozi, da ide na Hadž. Ona je odlučila da Said ef Toromanović izvrši Hadž u njeno ime. Takođe Halima je odlučila da pošalje na Hadž Samira Đonlagića koji će obaviti Hadž u ime njenog Rahmetli muža Himze Softića. U ponedeljak je proučena Ikrar dova za hadžije.

Halima sretna sa svojom djecom, unučadi, snahama, zetovima...

Spisak vakifa Islamskog Kulturnog Centra u Kozarcu svaki četvrtak je veći.

Ernest i Merlin Javor, vjenčali se prije mjesec dana. Merlin je rodom iz Bugarske, a Ernest moje kumče. Nismo se prepoznali, zadnji put se vidjeli dok je on bio dječačić.

Svratih kod Zemke Pervanić vlasnice jedne od najlješe, ukrašene cvijećem, kuće. Ovaj put se nije prepala sad me poznaje i dobro sam došao kod nje. Sretna je i priča da je kuća puna, došli unuci, kćerka i zet.

Počinjem priću o njenom cvijeću, a ona mi sva sretna kaže: "Ja sve biljke koje imam obožavam i volim kad se mogu sa njima baviti, presađivati, saditi i volim sve vezano za to. Vjerujem da osjećaju sve što radim za njih, a nakon svega meni je onda najdraže kad su lijepe i zdrave jer se i ja osjećam dobro i sretno".

Zgrada koju gradi Kemal Kahrimanović. Radovi napreduju, danas su zauzeti ugradnjom vanjske stolarije. Kemal zadovoljan dinamikom rada i naglašava da je novo to što ovi stanovi mogu da se kupe sa rokom otplate od 10 godina.

Štraparijada u Brđanima trebalo prošli četvrtak da se održi, loše vrijeme prisililo organizatora da odgodi za ovu heftu. Danas dosta raje i uzbudljivo takmičenje.

Suština štraparijade, za one koji ne znaju, je u sljedećem: Zapneš balvan za dva konja i oni vuku i čiji će par konja dalje odvući pobijedio je. Jednostavno. Ali ima i svojih caka, konji moraju biti uigrani, kočijaš mora imati autoritet i znati kad da udari, kad je najpotrebnije da se najviše povuče.

Nekada nije bilo pravila, pa su plemenite konje udarali kandžijama, letvama, okorcima, ma čim stignu. Jadno, ali tako je bilo. Danas ništa, možeš pored njega udariti bičem, galamiti do mile volje ali ne smiješ ih udarati. Samo rukom.

Za ovu manifestaciju Salko Karabašić je ispekao tele. Takođe specifično i uobičajeno na ovakvim manifestacijama.

Organizator Štraparijade je Sakib Forić Brko iz Brđana.

Akcija skupljanje plastične ambalaže(flaše),te odlaganje iste na predviđeno mjesto u školskom dvorištu traje neograničeno. Mnogi me pitaju gdje je mjesto za odlaganje plastike. Ko ne zna neka se javi na ulazu u školu i neko od radnika će preuzeti ambalažu i odložiti tamo gdje treba.
Ovo ponavljam već nekoliko puta. Ipak da podsjetimo još jednom.
U našoj školi traje akcija „Budi čuvar planete“,koju je pokrenula ekološka i planinarska sekcija naše škole.
Cilj ove akcije je da smanjimo otpad,uljepšamo svoju okolinu,doprinesemo manjem zagađivanju prirode,razvijemo svijest o potrebi očuvanja prirode,pokažemo spremnost za poduzimanje mjera radi održavanja prirodnih resursa kao što su drva,nafta,aluminij i drugo,te uticaja na zdravlje i kvalitet života.Kada otpad recikliramo,manje šaljemo na deponije i ne zagađujemo okolinu.
Naša aktivnost je skupljanje plastične ambalaže(flaše).

MALA NAPOMENA:

Kod škole u Kamičanima ima, slično ovom, odlagalište za plastični otpad, pa raja iz ovog dijela Kozarca može tamo odbaciti otpad.

Jutros rano posebno lijepa slika. Raja na jutarnjoj kafi. Ovo je raja koju ćemo od subote redovno sretati u novootvorenom objektu koji će se zvati "ŽITOPEKA kafa i kifla". Rekoše mi da je svečano otvaranje u subotu i da ćemo uživati u njihovim proizvodima. Sretno raja.

Četvrtak nešto posebno, raje puno puno puno i nije bilo posebnih razgovora. Svi sretni, poneke nismo sreli već godinama, nekog nisam prepoznao.

Ovdje srećemo našu raju i odlazimo kući posebno sretni jer smo sreli prijatelje, jarane, raju... sjetili se nekih lijepih druženja iz prošlosti.

Često objavljujem tekstove od Elvira Softića Nastavnika Likovnog ali nikako da se sretnemo. Danas sam ga sreo.

Kolega sa portala kozarac-mutnik.biz, Sudo Muminhodžić. Sa Sudom uvijek dobra saradnja i ta saradnja traje već godinama. Ukratko veliki jaran uvijek spreman pomoći.

Danas više fotografija, puno više od dozvoljenog ali situacija je takva da nisam mogao puno da brišem. Neke nisam objavio zbog ograničenja.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Dijeca i satovi se ne smiju neprestano navijati.Treba ih pustiti da idu.

 

PUTNIČE,

TO ŠTO SI SAD TI,

TO SAM NEKAD BIO JA!

A TO ŠTO SAM SAD JA,

TO ĆES JEDNOM BITI TI!

Sa jednog nišana sa mezarija u Kozarcu