Izdvajamo

Hefta obilježena jesenjim radovima i uređivanjem puteva. Negdje nasipanje, negdje asfaltiranje, a poljoprivrednici silažiranje kukuruza, krompir se vadi iz zemlje...

 

Ovi nestanci struje nešto učestili pa pomislim da nije i ovo neka predizborna. Ja naviknut na nestanke 3 ili 4 puta dnevno, ali u zadnje vrijeme puno je više nestanaka struje. Ponekad je to na pola minute, a nekad i sat vremena. Nekad zaboravim ujutro prije 7 sati otvoriti kapiju, a znam da će struje nestati između 8 i 9 sati i desi mi se ovako da ne mogu izaći iz dvorišta.

Asvaltiranje sokaka u MZ Kevljani nije završeno asvaltiranjem glavnog puta do pruge. Puno sokaka je ostalo ne asfaltirano. Put od kuće Jasmina Velića- Lege pa do grobnice ja nebih zvao sokak već glavni put kroz džemat Kevljani. Od Lege pa svaki sokak u ovom džematu nije asfaltiran.
 Mještani su sastavili odbor za asfaltiranje bar ove dionice do grobnice, a malo kuća i zato apel za pomoć ovom džematu, a pomoć od države ili neke političke stranke ne očekuju.

Prenosim pismo koje je napisao Hadži Šerif Velić predsjednik odbora:

Mojim dragim Kevljancima i svim prijateljima Kevljana. Esselamualejkum. Ja se zovem hadži. Šerif Velić. Obraćam se u svojstvu predsjednika Odbora za polaganje asvalta na relaciji Lega - Masovna Grobnica u Kevljanima. Po zvaničnim mjerenjima ovlaštenog lica firme Kov - Grad iz Bužima radi se o trasi dugoj 1244 metra. U novcu to iznosi 123500 km. Mi trenutno raspolažemo sa oko 40000 km naših sredstava i možda će biti još toliko šta su mještani obećali. Po odluci Odbora krajnji datum za sakupljanje novca je 05 oktobar a onda idemo u realizaciju projekta pa koliko novca toliko asvalta.

Ovim putem obraćam se prvenstveno našim Kevljancima ma gdje bili da podrže ovu akciju a potom sve ostale ljude dobre volje koji žele uzeti udjela u projektu pa da nas financiski pomognu.  Selo Kevljani je obilježeno za sva vremena jer je na lokaciji sela otkrivena masovna grobnica sa teritorije grada Prijedora pa i cijele Bosne i Hercegovine. Kod kevljanske džamije podignuto je spomen obilježje gdje ima oko 600 imena. Simboličan spomenik je podignut i na samoj lokaciji grobnice. Uloženo je oko sedamdeset hiljada maraka. Mještani su uložili oko 80% vlastitih sredstava jer su tu pronađeni i šehidi iz našeg sela. Ovim putem molimo sve ljude dobre volje da nam se pomogne koliko ko može. Evo prilažemo račun iz banke na koji se može izvršiti uplata. Ja sam siguran a uz Božiju pomoć da će ova akcija biti uspješna. U ime odbora a to jest: hadži Šerif Velić - predsjednik, Kemal Pervanić - dopredsjednik, Jasmin Velić Lega - blagajnik, Kasim Pervanić - blagajnik i Ahmet Hodžić - kontrolor. Odgovaramo moralno i materijalno da  donirana sredstva će biti utrošena na ono zašto su i namjenjena tj. u asvaltiranje dionice puta Lega - Masovna grobnica u Kevljanima. Esselamualejkum. Uz prijateljske pozdrave.

Hadži Šerif Velić - u ime odbora.

Broj računa na koji se može uplatiti donacija za asfaltiranje puta kroz Kevljane.

Sa hadži Šerom  Velić sam bio na Rici. On mi je pričao o ovoj zamišljenoj granici između Kevljana i Hadžića. Njegovu priču sam zabilježio na videu. Pogledati video na kraju članka.

Džemat Hadžići na čelu sa Zijadom Hadžićem ne miruju, poslovi oko Šehidske munare napreduju. Napravio sam video gdje sam spomenuo podizanje Alema u nedelju 18. Danas me Zijad obavjestio da će to biti u utorak 20.09.2016. poslije podne namaza.

Poziv svim građanima, koji nisu imali priliku da vide kako se postavlja Alem, a žele da vide, da dođu u Hadžiće u utorak, podne namaz. Bit će zanimljivo, a pokušat ćemo sve snimiti i fotografisati za sljedeći četvrtak.

Pristižu uplate za Šehidsku munaru u Džematu Hadžići. Spisak donatora koji su uplatili  ove  sedmice:

1Pidić  Rame  Draguna    50 €
2.Filović  Adila  i Sanela  50 €
3.Velic    Besim                50  KM
4.Halvadzic Muradif i Dino 50€
5. Softić Elvedina Hana i Ajla  200 CHF
6.Softic  Elma i Elvedin  200 CHF
7.Fazlić  Begana  Kelima 200 CHF
8.Hadži - ef.Teofik.Hadžic i sin Ekrem  100 €

Da  im Allah svako dobro  da

Adil i Halida Kanurić prošle hefte dobili novu štalu. Komšije koji žive u Australiji, ljetos bili ovdje i vidjeli  kako živi ovaj braćni par. Odlučili su da pokrenu akciju i izgrade štalu. Poslije su se i ostale komšije priključili akciji i kao što se vidi štala završena. Adil i Halida ponosni na svoje komšije i zahvaljuju se svima. Adil, kad sam ugasio kameru reče onako vlažnih očiju, kaže: Caja ti si u pravu, nema bolje raje od naših kozarčana.

Komšije su obećali i kravu kupiti ovom paru.

Zujanje ide u zaseok Blaževići.

Opet sam imao nestanak struje i zato je kašnjenje četvrtka. Neću puno pisati o ovom naselju. Pogledati video koji sam napravio na kraju članka.

Ovdje u Blaževićima su počeli radovi asfaltiranje puta. Ovdje su se mještani ovog sokaka samoorganizovali. Suad Blažević je sam, bez pomoći bilo koje stranke ili odbornika, išao u grad Prijedor i tražio molio ili ne znam kako već ali uspio je dobiti 35% sredstava od grada Prijedora.
Ismal Bešić se hvali kako je akcija bila spontana i zahvaljuje se svojim komšijama što su podržali akciju.

Naravno Suad zahvalan gradu Prijedor na pomoći.

Dvije fotke su spisak učesnika u afaltiranju puta u mahali Blaževići. Suad Blažević ispred odbora za asfaltiranje zahvaljuje svim učesnicima ove akcije i kaže: "Sve se može kad se hoće".

Na četvrtku puno raje za ovo doba godine. Slijede fotografije koje sam danas pravio.

 

 To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Nesreća je što su veliki talenat i čestitost tako rijetko ujedinjeni u jednoj osobi.

http://www.youtube.com/watch?v=GiIZDdAQTp4

Dron iznad Kozarca, video pravio Dževad Hadžić sin od Zijada Hadžića.

PUTNIČE,

TO ŠTO SI SAD TI,

TO SAM NEKAD BIO JA!

A TO ŠTO SAM SAD JA,

TO ĆES JEDNOM BITI TI!

Sa jednog nišana sa mezarija u Kozarcu