Izdvajamo

Politički lideri u RS kažu: "Republika Srpska je simbol slobode za Srbe", a ja se pitam šta je sa građanima koji nisu Srbi, šta je sa njihovom slobodom. Na dan referenduma ja ne smijem školu u Kozarcu, sa ulice, fotografisati, gdje je tu zagarantovana sloboda? Policajac me prati i upozorava ako bi fotografisao morat će me legitimisati i zadržati. Nisam htio da diskutujem jer vidim da bi to bio dobar povod da se kaže da je, na dan referenduma, bilo nekih problema u Kozarcu. U Kamičanima nije bilo probleme, policajac veoma korektan, komisija na glasačkim mjestima takođe ljubazni.

Ovako je izgledao Kozarac na dan referenduma. Vjerujem da će u nedelju 02.10., dan lokalnih izbora, slika biti daleko ljepša, sa puno raje u čaršiji. Idemo glasati. Ne glasanje je glasanje, ali pametnije je otići i nekog zaokružiti, a koga neka svako odluči kome će dati svoj glas.

Svratih u Kevljane, znatiželjan hoćemo li do grobnice voziti se asfaltiranim putem ili kao danas makadamom. Dok sam fotografisao spomen ploču na grobnici Hadži Šerif Velić je stigao i malo se iznenadio da me interesuje kako ide sa prikupljanjem novca za asfaltiranje puta od Lege do Grobnice. U razgovoru sa Šerom (Pogledati video na kraju članka) primjećujem optimizam i vjeru da će naša raja finansijski pomoći u izgradnji puta do masovne grobnice.

Ako se put asfaltira biće lakše doći do mjesta gdje su naši Šehidi pronađeni i češće ćemo odlaziti tamo da proučimo El Fatihu nevino ubijenim prijedorčanima.
Takođe vladine i nevladine organizacije, trebalo bi da se potrude da se ovo mjesto bolje obilježi. Ova spomen ploča je toliko loša da se pola slova ne vidi i nemoguće je pročitati šta piše na ploči.

Svratih u Hadžiće. Na Šehidskoj munari uklonjena skela i evo kako danas izgleda džamija u Hadžićima. Još ima posla, Zijad ubjeđen da će uspjeti završiti što su dogovorili.

Donacije i dalje stižu, prošle hefte stigla donacija od:
Mujkanovic  Smajla Derviš   200 KM

U Prijedoru je ponedeljak otvorena manifestacija “Dani voća i voćnih rakija” koja je okupila dvadesetak proizvođača voća, uglavnom članova gradskog Udruženja voćara.
Manifestacija “Dani voća” u Prijedoru trajaće narednih 15 dana, a u ponudi su sušene i svježe šljive, razne sorte jabuka i krušaka, te razne vrste voćnih rakija i likera.

Asfaltiranje puta na Barakovcu. Akcija koju je vodio Salko Velić, pisali smo o ovoj akciji. Ove hefte uspješno završeno asfaltiranje puta od kuće Emira Demirovića do kuće Saliha Velića u dužini od 333 metra.

 Salko se zahvaljuje raji koji su pomogli da se ova akcija uspješno završi. Napominjemo da je dionicu od stare ceste pa do kuće Emira Demirovića, prije dvije godine, finansirao sam Emir.
Mještani ovog sokaka sretni i zadovoljni.

Ove hefte još jedna dionica puta u Bešlagićima je završena, a organizator i onaj ko je svake hefte dosađivao u opštini, zatim molio, nagovarao raju da doniraju za sfaltiranje ove dionice je Hilmija Bešlagić. Asfaltiran je sokak od Apijeve (Api Mahmuljin) kuće do stare ceste. Hilmija sretan što je najzad završio i ovu dionicu puta da asfaltira, uz pomoć mještana. Dužina ove dionice je 202 metra.
Čestitke Hilmiji i raji iz ove mahale (Bešlagići, Mahmuljini, Melkići...).

 

Jedna fotografija iz Hrnića (Huremovići)

Tražio sam šipke za turšiju, kod mene malo ih ima pa sam tražio u drugim sokacima.

Sezona kestena takođe počela.

Berba kukuruza već počela.

Zadnji trenutci za nabavku drva za zimu.

Zujanjem često prolazim sokakom kroz ovaj dio Kenjara, a ne fotografišem tako često. Ovaj put sam napravio par fotografija iz jednog dijela Kenjara.

Danas na četvrtku puno raje. Mnogi su pristigli da bi izašli na izbore. Još jedan poziv da izađemo na izbore.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

Danas sam sreo Holanđanina koji je sam došao u Kozarac. Pokušao sam mu pokazati Kozarac, zatim grobnicu u Kevljanima, kao i Šehidsku munaru u Hadžićima. Kaže da je zadovoljan, a to me raduje.

 

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Naše mišljenje postaje nepromjenjivo kad prestanemo da mislimo

http://www.youtube.com/watch?v=SeDUL79A_qU

 

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.