Izdvajamo

Hefta sa ne baš puno dešavanja. Nekako su se svi povukli u svoja dvorišta i kuće, hladno i kišovito vrijeme. Sa druge strane svi smo pratili vijesti i rezultate izbora, glasanje putem pošte. Svi znatiželjni ko su budući odbornici u skupštini grada Prijedora. Oni koji znaju za nestanak, 1980. godine, Sajida Kešića pitaju kako je on, kakav je bio suret sa bratom i sestrom. Svakom drago da je živ i da ga je familija pronašla.

Danas sam došao kući nekako posebno sretan. Mjesec dana kako sam prvi put pisao o akciji za asfaltiranje puta kroz Kevljane do masovne grobnice. Prošli četvrtak sam obećao čitaocima da ću danas da se javim iz Kevljana sa vrućeg asfalta. Danas sam bio u Kevljanima i hodao asfaltiranim putem kroz Kevljane. Ja sretan, a mogu zamisliti kako su mještani sretni. Za Šeru znam, eno ga kao dijete sretan, malo se smije, a malo malo pa suze krenu, a njega počne da guši dok priča (pogledati video).

Moja sreća nije samo to što su se putevi u Kevljanima asfaltirali, a mi Kozarac.eu, medijski učestvovali u ovoj akciji. Moja sreća je to što pripadam ovom kraju, ovoj raji, Kozarcu, Kozarčanima (namjerno velikim slovom) ma gdje bili, takođe prijedorčanima. Nema ovakve raje nigdje na svijetu, ovog merhameta koji kozarčani imaju. Ovoliki projekat koji košta oko 180000 KM za mjesec dana počeli i završili. Bez i jedne marke od države. Još nije zaokružena finansijska situacija, ali Šero vjeruje da će uz pomoć raje sve dobro završiti.

Puno je akcija u zadnjih 20 godina koje su kozarčani na ovaj ili sličan način počinjali i uspješno završili. Jako malo je onih koje je grad, entitet ili država uradili na području Kozarca.

Po završetku radova slijedi više fotografija i poseban video iz Kevljana.

Da je naša raja merhametli pokazuje i sljedeća priča.

Vijesti iz FK "Bratstva"
Kao što je već poznato da FK "Bratstvo" ulaže u razvoj djece i da misli na svoju budućnost i da se svaki rad na kraju isplati, dokaz tome je i donacija sportske opreme za djecu. Ove sedmice, za naše mališane pjetliće i kolibriće, uz veliku zahvalnost, stigle su dvije garniture dresova i pet lopti (četvorke) iz Švicarske, mjesto Bodense (Bodensko jezero na tromeđi Austrije, Njemačke i Švicarske).
Donatori odnosno ljudi koji su pomogli da na terenu izgledamo jednakoobrazno, kao jedan sportski kolektiv iz Kozarca, prije svega mnogo znači, jer pored FK "Bratstvo", ovi mališani predstavljaju cijeli Kozarac.
U ime FK"Bratstvo", naše i roditelja zahvaljujemo se:
Jakupović Dževad - Šurda
Jakupović Ajdin - Šurdin
Jakupović Sead - Šurdin
Softić Mirzet - Pajdo
Softić Edo - Kemin
Softić Velid - Mujin
Kahrimanović Denis - Sadikov
Kahrimanović Mirsad - Mujin
Šerifović Admir - Adi

Dresovi se trenutno štampaju, na inicijativu Jakupović Dževada - Šurde, koji je angažovao spozora Cromex firme Mirsada Ramića.
Ljetna liga u kojoj nastupamo sa našim pjetlićima i kolibrićima, uzimajući u obzir da za protivnike imamo jedne od najjači ekipa na nivou BiH, a naročito mislim na ekipe iz Gradiške i Banja Luke, zahtjeva veliki trud i zalaganje u svakom smislu.
Još jedno se zahvaljujemo na pomoći i nadamo se da će u daljem radu biti još ljudi, a mašanllah ima nas mnogo, koji će na bilo koji način pomoći u razvoju naše djece

Nadir Nuhagić trener pjetlića i kolibrića

Pripreme za jesenju sjetvu počela, a neki nisu još završili branje kukuruza.

Jedna fotka koju sam pravio na putu Prijedor-Sanski Most.

Kukuruz ove godine rodio kao nikada, problemi sa skladištenjem se riješavaju kupujući kukurzane.

U apoteci Apharma Kozarac imate veliki izbor lijekova na recept ,insulin kao i lijekove koji se izdaju bez recepta.
Apoteka raspolaže širokim asortimanom preparata za jačanje imuniteta, preparata za liječenje prehlade i gripe kao i veliki izbor dekorativne kozmetike.Kod nas možete naći veliki izbor sredstava za higijenu , dječije kozmetike , hrane za bebe i anatomske obuće za djecu i odrasle.
Vršimo besplatno mjerenje šećera u krvi , krvnog pritiska i tjelesne težine .
Kod nas možete dobiti stručne savjete za očuvanje i unaprjeđenje Vašeg zdravlja.

Zujanje od Trnopolja prema Garibima poslije skretanja za Karariće stoji putokaz Unijati, Menkovići, Škrbići. Stvarno ovdje nikad nisam bio, znatiželja vuče.
Vozim dosta dugo, a nikog nigdje da vidim da bih pitao gdje sam.

Kod Zlatana Menkovića primjeti da neko izlazi iz kukurzane. Bio je to Zlatan. On takođe iznenađen odkud da ja zalutam u njihov sokak. Ovdje su pet kuća braće Menković.

Zlatan mi govori koja je čija kuća. Pet kuća od pet braće: Zlatan, Jasmin, Safet, Nedžad i Ismet. Zlatana i Ismeta sam našao kod kuće, ostali su bili odsutni. Ismetova žena je bila u Garibima pomagala komšijama.

Zlatan i Ismet žive od poljoprivrede. Zlatan, pored ostalih životinja koje su bile na njivi ili u štali, ima i konje, a oni su mu više kao hoby.

Ismet je, kad sam ja došao, bio zauzet oko ovaca, a ima ih oko 85.

Dalje kad sam htio nastaviti neka znatiželja me vukla da vidim kuda vodi ovaj put dalje. Ismet mi reće da mogu na više strana, a okrenuo sam prema Garibima. Zaustavio se kod Admira i Zuhre. Njihova kćerka Admira također izašla da vidi ko je došao pred kuću. Admir i Zuhra preživljavaju sa jednom kravom i par ovaca. On mi na kraju reće, ne žalimo se uspjevamo se nakako prebacivati.

Zavratio sam se do kuća od Fikrete i Mine, dvija jetrve. Nisu bile pričljive ali vidi se da i oni preživljavaju, a kako ne znaju ni one.

Tamka 69 godina, nikad nije bila kod doktora niti na sudu. Danas je morala prvi put na sud, da vidi kako je tamo. Ništa posebno, ostavinska rasprava. Doktor će još da se  načeka, da vidi Tamku u svojoj ordinaciji.

Mehmed Mehmedagić zvani Zulfić, 83 godine. On je zanimljiv po tome da ima 63 (šesdeseti troje) unučadi, praunučadi i čukununučadi (kako on reče maunčadi ili bijelih pčela). Sve to od njegovih petero djece.

Danas četvrtak, hladno, ali sunčano. Puno raje na četvrtku. Uobičajene tema razgovora, kestenje, radovi na poljoprivredi. Mnogi se spremaju na put u druge države. Bili su ovdje 3 do 7 mjeseci i sad moraju da idu uz obećanje da se vidimo u proljeće. Svim našim kozarčanima želim sretan put, da zimo provedu uz svoje najbliže, a mi vas čekamo u proljeće sa radošću.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Svako želi da živi dugo, ali niko ne želi da bude star.

http://www.youtube.com/watch?v=n-1OF8lNVrY

 

Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.