Izdvajamo

Hefta sa ne baš puno dešavanja. Hladno i kišovito vrijeme, raja se počela zatvarati u kuće. Dan kraći, a noć duža i sijela ona zimska su već počela.

Prošli vikend Sanel i Berina Šahbaz su se šerijetski vjenčali. Mladencima želimo sretan i ugodan život, sa puno djece.

Vrijeme koje ja koristim za obilazak familije. Kako moj dajdža kaže "Onog mog Hurema teško naći kod kuće, kad je loše vrijeme on je vazda negdje na terenu, a kad je lijepo vrijeme on kod kuće uvijek nešto radi. I kad da mu odem"?

Kratki izlet do etno sela, sa familijom.

Ovih dana u etno selu, radovi, čišćenje jezera.

Tri fotografije iz moje mahale.

Ova slika je rijetkost u našem, kozaračkom, kraju.

Ove hefte sam zujao kao i uvijek. Slijede fotografije iz Kozaruše, sokak Mervani.

 

Zatim sokak Haskići.

Hanka i Husein Haskić izašli da vide ko se to mota i zastajkuje u njihovom sokaku. Ima svakakve raje, dobro je provjeriti ko zuji okolo.

Na raskrsnici, za Žeriće i Bešiće - Mahmuljine, je kuća od Kadira Grozdanića. Njega sam našao u dvorištu dok je nešto radio. Kad nekom kažeš Kadir Grozdanić nisi mnogo rekao, ali kad kažeš Kadir svirać onda je sve rečeno. Starije generacije, koje pamte  krne (svadba), veselja, igranke sjetit će se i Kadira sviraća. Često puta kad se raja dogovarala gdje ćemo na krnu, obično se pitalo ko tamo pjeva i svira. Mnogi su se odlučivali za krnu ili veselje gdje Kadir svira. Kadir sad živi malo u Danskoj, a više u Kozaruši.

Ostajemo u Kozaruši, sokak Crnići.

Mama Hajra i kćerka Jasminka Crnić, žive u Francuskoj, a često su u svojim Crnićima.

Porodica Crnić ili bolje rečeno dvije porodice pod jednim krovom.

Ovdje raja puno radi, teško je ali oni se ne žale. Uporno rade i uvijek zadovoljni sa onim što imaju. Samira smo našli dok je čistio i hranio blago u štali.

Kasim i Besima Crnić sa djecom i unučad, sretni i zadovoljni.

U Sivcima sam fotografisao Ipu ( Ismet Jakupović) dok je lovio ribu u svom jezeru.

A ko je ulovio ovu ribu i ovdje u žbunje bacio ne znam.

Danas na četvrtku hladno i pored ovakve hladnoće bilo je dosta raje. Na žalost ovakvih slika je puno. Raja dok dođe u čaršiju prvo pregleda slike na drveću.Već više od godinu dana je prošlo od kad sam se ja obratio Savjetu mjesne zajednice Kozarac sa zahtjevom da se, u glavnoj ulici, iznađe mjesto na koje će se postavljati smrtovnice.

Rezultati mog pisanja vide se na ovoj fotografiji.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

Dževad Arnautović, velika nada FK Željezničara iz Sarajeva. Dva dana u svom Kozarcu i nazad u Sarajevo.

 

Kada stranci kažu da je lijepo u ovim našim krajevima (Grad Prijedor skupa sa Kozarcom) i da se osjećaju neobično i lijepo, ja sam sretan. Ove dvije ljepotice stižu iz Holandije, Den Haag i Roermond. Jedna je Bosanka, a druga Somalijka. Veoma ljubazne i raspoložene za razgovor.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Zbog predomišljanja često propadne zgodna prilika.

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic