Izdvajamo

 Ove hefte čak ni saobraćajnih udesa nije bilo. Onaj dual radar je učinio to da su mnogi vozači usporili sa vožnjom.

Baš kad ovo napisah dobio sam informaciju, u Kevljane dolazi Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson.

Danas je Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson u sklopu posjete Gradu Prijedor posjetio Udruzenje Gradjana 'Most Mira' u Kevljanima. Aktivisti ove nevladine organizacije su prezentirali svoj projekat, izgradnja omladinskog centra "Most mira". Oni  planiraju od iduće godine graditi omladinski centrar.

Zanimljivo, niko od lokalnih pa ni onih na republičkom nivou nije prisustvovao ovoj prezentaciji. Nadam se da neće biti ono, niko nas nije pozvao, a ne znam šta bi drugo mogli reći kao opravdanje.

Ove hefte sam zujao kroz jedan dio Hrnića, a prvi razgovor je sa Eminom Dergićem koji je izašao vani da me pozdravi jer već kroz prozor je vidio da sam ja u njihovom sokaku.

Zatim sam sa Eminom produžio do Safeta i njegove žene Zilhade. Zilhada se iznenadila i pomalo začudila odkud ja u njihovom sokaku, a ništa se nije desilo. Zašto moramo čekati da se nešto desi da bi fotografisali sokak, kuću, raju...Sa ovom rajom bih mogao dugo da razgovaram, ali vrijeme leti (brzo prolazi).

Okrećem prema kući od Fadila Nukića. On se bavi proizvodnjom namještaja: ugaone sećije ili sećija po želji klijenta, zatim fotelje, krevete takođe po želji mušterije, one male tabure ili kako se već zovu.
Takođe on renovira (popravlja) i presvlaći stari ili oštećeni namještaj.
Mnogi od nas imaju sećiju ili fotoelju, krevet gdje je platno dosta oštećeno ili izblijedilo, kod Nukića sve možemo popraviti.

Pored svega ovog on još vrši prevoz i iskop pjeska i zemlje.

O aktivnostima Fonda solidarnosti smo već pisali ali nije loše ponoviti, a riječ je o proširenju humanitarnog rada Fonda solidarnosti u Kozarcu.
Pored džemije u Hrnićima obezbjeđen je adekvatan prosor za skladištenje svih vrsta materijalnih donacija, a koje će se nakon prikupljanja podijeliti našim džematlijama koje imaju potrebu za to. Ove aktivnosti dobro napreduju, čak bolje nego što se očekivalo, a trajanje ovih aktivnosti je neograničeno.
Ovdje možete donirati stvari koje vam nisu potrebne, a mogu koristiti drugoj raji.

Ljeto i evo jesen je pri kraju, da nebi bacali, u kante za smeće ili neko drugo odlagalište, odjeću koju ne planirate više  nositi donesite ovdje u ove prostorije kraj Hrnića džamije.
na primjer višak:
odjeća,
obuća,
namirnice,
kućne potrepštine,
namještaj
bijelu tehniku i
sve druge proizvode koji mogu koristiti drugoj raji.

Podjela robe za socijalno ugrožene je svaki dan, u prostorijama Fonda Solidarnosti u Hrnićima. Obavješteni smo da će ova prostorija i dalje biti otvorena svaki dan. Svi koji imaju potrebu za ovom vrstom pomoći mogu doći i izabrati šta im odgovara. Sve je besplatno.
U narednom periodu planirano je ciljana podjela paketa robe najpotrebnijim porodicama sa područja MIZ Kozarac.


Svi koji žele donirati mogu se javiti, a takođe za one kojima je ova pomoć potrebna mogu se javiti kod:
Mujkanović Izet  tel. 060 36 04 086
Hrnić Ajdin ef   tel. 062 547 670
Jasmin ef Glamočanin  tel. 062 907 112
Navedena lica biće vam na usluzi.

Amir i Hajrija Deumić, posebno vrijedna raja. Pored posla koji Amir radi njegova supruga Hajrija i on bave se stočarstvom. Imaju deset muznih krava i par teoca i pored svoje zemlje uzdržavaju komšinsku zemlju.

Zanimljivo je to da oni nemaju svoje mašinerije, ama baš pa ništa sve plaćaju i opet kažu da im se isplati, da su u plusu. Ne baš velikom plusu ali zadovoljni. (Hajrija je malo prehlađena)

Ovdje srećem Dadu dok žuri nekud sa svojim traktorom. Vrijedan momak, ništa mu nije teško.

Moje zujanje završavam u sokaku gdje živi Fadil Hrnić. Ovaj sokak se zove Salihovića sokak.

Danas četvrtak, ulica oko pijace u jako lošem stanju. Juče sam dobio informaciju od Dr.Škerića, a to je: Odobrena su sredstav za asfaltiranje oko pijace. Nadam se skorim fotografijama sa novim asfaltom ovdje u ovoj ulici.

Četvrtak sa dosta raje i svi dobro raspoloženi. Ovo je nešto što Kozarac i kozarčane čini posebnim. Mnogi su me pitali za pazarni dan u Kozarcu i šta to toliko privlači raju.

Halid Kahrimanović omršavio, skinuo je punih 40 kilograma.

Tri Ekrema tri školska druga, a četvrti nam se izgubio u gužvi.

Eh, ko ih sastavi Paljevina i Isko. Bez komentara.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Mnogo smo osjetljiviji na ono što se uradi protiv običaja, nego protiv prirode.

 

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.