Izdvajamo

Ovaj četvrtak ću poćeti sa radosnom informacijom. Već 11 godina se održava akcija u opštini Prijedor pod nazivom "Uredi svoj vrt". Svake godine se nagrade najljepši dvorište, balkon i školsko dvorište.

Moja komšinica Bahra i njen muž Zijad Mešinocić su ove godine dobili prvu nagradu za najbolje uređeno dvorište.

 

Kad sam čuo ovu vjest, požurio sam u komšiluk da čestitam i da napravim par fotografija za naše čitaoce.

Fotografija sama kaže koliko je ovo dvorište lijepo. Bahra mi priča o svom radu u dvorištu. Provodi jako puno vremena sa svojim cvijećem. Ovo je najljepši hoby, zahtjeva puno kreativnosti i ljubavi prema prirodi.

Bahrin muž Zijad sav sretan iznosi diplomu koju su dobili za prvo mjesto i hvali se njihovim zajedničkim uspjehom.Većinu detalja je Zijad uradio sa svojim sinim Jasminom. Ova nagrada im je podstrek da još više rade i uljepšavaju svoje dvorište.

Komšije dijele sreću i radost sa Bahrom.

Bahri nije teško raditi sa cvijećem pa pređe i preko puta kod komšije Salje i dok je on u Finskoj ona  uređuje njegovo dvorište.

Fotografije koje sam pravio tokom prošle hefte.

Ove hefte sam i ja imao goste iz Njemačke. Teško komunicirati jer ja ne govorim Njemački jezik. Jasmin nam je bio prevodilac. Pokazivao sam im zanimljivosti i ljepote našeg kraja.

Samir je prvi put u Bosni a ja sam mu pričao o kako smo mi u ovo doba godine išli krasti kuruze (kukuruz) pečenjake u komšiluk. Kako je to bilo uzbudljivo, pogotovo kad nas vlasnik primjeti i zagalami. Zatim sam predložio Samiru da ide sa nama krasti kuruze u selo, da i on osjeti to uzbuđenje. Naravno, nisam mu rekao da sam je to već dogovorio sa komšijom.

Poslije smo naložili vatru i pekli kuruz, a mojim gostima je to bio poseban doživljaj.

Ove hefte sam bio na Suhom brodu, gdje su se sastale dzematlije ovog zaseoka. Sastali su se da razgovaraju o svom dzematu i planiraju akcije za naredni period.Vahid (Vajta) Denić mi je ispričao šta je bila tema razgovora i šta je dogovoreno. Suhi brod pripada dzematu Kalata i u dogovoru sa dzematskim odborom su odlučili da finansiraju spomen ploču Šehidima dzemata Kalata, a koja bi bila postavljena ispred dzamije u Kalati.

Dogovoreno je da poslije otvaranja kalatske dzamije iduće godine pokrenu akciju za izgradnju mekteba na Suhom brodu.

Ramazan je a ja odlučio da svake hefte odem u drugi dzemat na teraviju. Sinoć sam bio u Trnopolju. Kući sam se vratio radostan jer tamo sam vidio puno omladine u dzamiji. Nekako svi sretni i radosni.

Naravno i nasmijani.

Ove hefte su radovi u ulici Hasana Hušidića. Asfaltira se ulica sa sokacima. Opet isto pitanje, ko finansira i opet isti odgovor, građani se dogovorili sakupili novac i sami finansiraju asfaltiranje. Kako jedan stanovnik ove ulice reče, u ćaršiji živim a kući dolazim makadamom.

Pitam se kad ću imati priliku da fotografišem neki sokak u našem kraju gdje su Bošnjaci u većini a da je opština finansirala u punom iznosu.

Prošli vikend je održana i motorijada u Kozarcu. Bilo je puno raje i motorista (bajkera). Glavna i najveća atrakcija tog dana je bio Senad Joldić. On je svojim akrobacijama na motoru oduševio posjetioce ove manifestacije.

Sanad je osoba koju su posjetioci najviše fotografisali.

Huse Gulaš je i ovdje imao svoje predstavnike.

Motorijada počela sa Senadom i završila sa istim. Čini mi se da motorijada bez Senada nebi bila zanimljiva.

Naravno tu je i Abaz sa rajom.

Fotke sa današnjeg četvrtka počinjem sa Mirsadom Crnićem. Pričao mi je Crnić da živi u Francuskoj a da dolazi na duži godišnji u svoju Kozarušu. Kad je u Francuskoj, sa nestrpljenjem čeka moj četvrtak, da vidi sokake i raju iz našeg kraja.

Besko Javor, o njemu sam već pisao ali danas sam ga našao u društvu jednog čovjeka koji je svima nama starijima ostao u lijepom sjećanju. Neznam ime ali svi u Kozarcu smo ga zvali Đeđo. Sjećam se Bajrama u Kamičsnima i Kozarcu zatim drugih zborova kao i pijace kad je Đeđo postavljao svoj štand sa igračkama za djecu (điđe miđe). Njegove srećke i povici SVAKA DOBIJA navali narode. Kaže da živi u Zagrebu i da je ostao bez vida. Pokazuje mi člansku kartu slijepih.Besko se šali i priča o njihovim partijama šaha kad je Đeđo uvijek tražio pride figuru.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo:

Za onog čovjeka, koji je mišljenja da će novcem moći učiniti sve, možemo vjerovati da će učiniti sve za novac.

 

 

 

Teufik Kulašić podsjeća da je svaki drugi stanovnik prošao kroz prijedorske logore, te logor Manjaču. Blizu 2.500 Kozarčana ubijeno je, a njih još gotovo 600 nije pronađeno.