Izdvajamo

Često mi se javlja raja iz cijele BiH, i mnogih drugi država koji traže prijatelje, ili članove familije. Često puta uspijem sve riješiti putem poznanika, prijatelja... Ove hefte dvije poruke nisam uspio riješiti.
Slijede poruke koje sam dobio i nadam se da će tražena osoba ili neko ko poznaje tražene osobe, pročitati ovo:

Ja sam Safet Muhić iz Breze, Moj bađo Tataragić Salko iz Visokog je bio u JNA vojsci sa Vašim sugrađaninom Velić Nihadom rođenim 1960.g. i  imao je sestru Nihadu. Želio bi da zna šta je sa Nihadom ili po mogučnosti tel. broj. Tražeći po internetu nabasah na Vašu stranicu, pa ako možeš i znaš pomozi! Unaprijed Hvala!


Postovani gos.Huremovic.
 U potrazi sam za porodicom Grozdanić
Mislim da se on zvao Abaz nadimkom Bato i da je jos prije rata radio
u Austriji.Žena se zvala Ana negdje iz Hrvatske i radila je u novoj sirovini
u Prijedoru.Imali su sina Almira.Ako neko zna nesto o njima i možda adresu
ili broj telefona bilo bi nam drago.Moja supruga Gordana Blazevic udata
Mujkanović je radila snjom. Očekujući neku vijest unaprijed se
zahvaljujem
S postovanjem
Hajrudin Mujkanovic
Njemačka

O aktivnostima planinara nije potrebno puno pisati. Koliko god pisao oni još više aktivni. Prošli vikend su imali hodanje od Mrakovice do Debelog brijega. Na Mrakovicu ih je odvezao Edin Jakupović poznat sa nadimkom Paljevina. On ih je smjestio u svoj kamion (šleper), namjestio unutra da su se osjećali kao u nekom restoranu. Dovezao ih do cilja da nisu osjetili nijednu krivinu.

Na Debelom brijegu ih je čekao Hamdija Kahrimanović sa Kotlićem. Kotlić je bio toliko ukusan da je brzo i u slasti sve pojedeno.

U nedelju sam i ja sa rajom imao hodanje Kozarom. Mi smo napravili rutu od vrha Kozare, Lisine preko Gole planine, Gumlinske pećine i Stare pilane do Kozarca. Lijepo vrijeme i još ljepše druženje, sa puno šale i zafrkancije. 

U apoteci Apharma Kozarac imate veliki izbor lijekova na recept ,insulin kao i lijekove koji se izdaju bez recepta.
Apoteka raspolaže širokim asortimanom preparata za jačanje imuniteta, preparata za liječenje prehlade i gripe kao i veliki izbor dekorativne kozmetike.Kod nas možete naći veliki izbor sredstava za higijenu , dječije kozmetike , hrane za bebe i anatomske obuće za djecu i odrasle.
Vršimo besplatno mjerenje šećera u krvi , krvnog pritiska i tjelesne težine .
Kod nas možete dobiti stručne savjete za očuvanje i unaprjeđenje Vašeg zdravlja.

Dok zujim našim sokacima zaustavljam se kod Osmana Sivca dok čuva ovce. Kaže ima oko 70 ovaca i 8 koza. Smješka se i računa da će se stado uduplati za mjesec ili dva. Ovce su počele da se janje.

U Menkovićima sam bio, ali mi je neko sugerisao da nikad nisam navratio kod Sadije Mušić. Njena kuća je malo dalje od puta . U želji da obiđem, u ovoj zimi, starije osobe svratih kod Sadije. Odmah dok je otvorila vrata rekao sam ko sam i da se ne plaši. Kaže da se ne boji jer čula je za mene.

Priča mi de je njen muž umro prije dvije, a možda i više godine, nezna. Nema i nije ni imala dijece. Jako slabo vidi, dva puta operisala oko. Kad je pitam navratili neko od komšija ona mi reće da je to rijetko jer udeljna je od puta. Samoća teška, noću se pričinjava da je neko zove, izađe vani, a ono nikog nema. Ponekad to čuje i po danu. Nekad, čak u stomaku, osjeća kao da se čuje da ljudi pričaju.
Suznih očiju hvali svoju braću u Norveškoj koji je pomažu onoliko koliko mogu i zahvalna je.

Zujanje kroz sokake, ove hefte moj komšiluk Softići, brdo do mog.

Par kuća čiji vlasnici su  Rame Softića unuci. Namjerno sam rekao Rame Softića unuci, a ko se sjeća rahmetli Rame. Kod nas veoma omiljen i cijenjen komšija. U našem kraju ostao zapamćen kao čovjek koji je prvi imao televizor, po tome sam ga dobro zapamtio. Komšije sa sva tri brda su odlazili kod Rame na posilo,  sa ciljem da vide televizor i ja sam bio jedan od njih. Stariji su kupovali novine, pratili tv program i odlazili Kod Rame kao u kino.

Kao dječačić jednom sam išao sa roditeljima, a kako oni nisu htjeli često da idu, jer je svaku noć bilo puno posildžija, ja sam išao sa nekim od komšija. Ramo i Bisera su bili strpljivi i dočekivali sve nas sa kahvom. Znalo se desiti da neki film ili serija, kojih se više ne sjećam, traju do kasno u noć, pa je Ramo išao na spavanje, a Huse je gasio televizor kad bi program završavao. Mi, djeca, smo najviše voljeli crtane filmove, a koji su bili na programu malo prije večernjeg dnevnika i trajali su maksimalno pet minuta. Omladina je pratila muzičke emisije i serije, a stari su pratili dnevnik.

 Poslije kad su druge komšije kupile tv nisam odlazio kod Rame i Bisere ali sam  ih i dalje volio i cijenio. Sad dok fotografišem ovaj dio Softića prisjećam se mog djetinjstva i Rame kako stoji na putu i gleda kako se mi skijamo i sankamo od ovog puta do Brusnice.

U Nastavku su kuće od sinova Huće Softića.

 Enesa-Enu sam našao kod kuće.

Na kraju još jedna posjeta straijim osobama. Ovaj put kod Rujke Softić. Ona živi sama, a kćerka Halima dođe često da je obiđe, nešto uradi, pomogne. Kad sam je upitao za godine ona mi reče da je 1927.godiše, pa ti sebi računaj, 90. godina. Još uvijek sprema sebi sama jesti, takođe svaki vakat klanja. Kad sam je upitao dođe li neko iz komšiluka, osmjehnu se i reče "Ko će doći kad nikoga nema".

Slušam od raje koji žive van naše Bosne i Hercegovine da u zadnje vrijeme prate kvalitetno sve bosanske TV i radio kanale. Kažu uslugu uzeli na prodajnom mjestu BH Telecoma u Kozarcu, a jedini uslov za korišćenje ove usluge je dobra konekcija interneta, odnosno brzina prenosa podataka ne manja od 5 Mb/s, što je za države u kojima trenutno žive naši „mala maca“ od brzine. Kažu mi zadovoljni korisnici da se mogu izabrati dva paketa, jeftiniji od 13 KM mjesečne pretplate i sa oko 60 BH kanala i malo skuplji od 22 KM na kojem se može gledati više od 240 kanala, među kojima i desetak sportskih kanala (osam ARENA i dva EUROSPORTA). Postoji mogućnost uzimanja i više box-ova (uređaja preko kojih se realizuje ova usluga), odnosno, gledanja istih programa na više televizora, a dodatni box se plaća samo 5 KM više mjesečno na postojeću pretplatu. Također postoji mogućnost korišćenja usluge i na drugim smart uređajima (mobilni telefoni, laptopi i tableti, za sada samo na ANDROID podlozi). Ovo je kažu u Federaciji BiH, gdje BH Telecom ima dobro razvijenu infrastrukturu za XDSL, dobro poznata usluga MojaTV, koja tamo ima u ponudi mnogo više paketa.

Korištenje ove usluge je moguće i preko domaćih operatera (davalaca internet konekcije) uz već pomenuti uslov za brzinu prenosa podataka. Ono što još hvale, a ja to dobro znam, novopečeni korisnici ove usluge BH Telecoma su susretljivost i ljubaznost prodajnog osoblja na ovom prodajnom mjestu (naših Kozarčana Emine, Nečke i Arčija), koji se u slučaju nekih nejasnoća prilikom korišćenja ove usluge u svako doba javljaju i pomažu, što kažu oni, nije bio slućaj kada su slične usluge uzimali od nekih drugih koji nisu davali nekada nikakvu tehničku podršku. Samo prodaju box, unaprijed naplate godišnju pretplatu i to je sve. Ovdje bi na djelu mogla da se potvrdi ona KUPUJMO DOMAĆE, JER JE ZA NAS NAJBOLJE.

O aktivnostima Fonda solidarnosti smo već više puta pisali ali nije loše ponavljati, a riječ je o proširenju humanitarnog rada Fonda solidarnosti u Kozarcu.
Pored džemije u Hrnićima obezbjeđen je adekvatan prosor za skladištenje svih vrsta materijalnih donacija, a koje će se nakon prikupljanja podijeliti našim džematlijama koje imaju potrebu za to. Ove aktivnosti dobro napreduju, čak bolje nego što se očekivalo, a trajanje ovih aktivnosti je neograničeno.
Ovdje možete donirati stvari koje vam nisu potrebne, a mogu koristiti drugoj raji.

Ljeto i evo jesen je pri kraju, da nebi bacali, u kante za smeće ili neko drugo odlagalište, odjeću koju ne planirate više  nositi donesite ovdje u ove prostorije kraj Hrnića džamije.
na primjer višak:
odjeća,
obuća,
namirnice,
kućne potrepštine,
namještaj
bijelu tehniku i
sve druge proizvode koji mogu koristiti drugoj raji.

Prošle hefte su članice Aktiva žena MIZ Kozarac svu robu pregledale, sortirale, posložile,što nije za upotrebu izbacile. Zatim su određenu količinu robe upakovele u pakete koje će uskoro podjeliti po džematima socijalno ugroženima.

 Još jenom ponavljam, podjela robe za socijalno ugrožene je svaki dan, u prostorijama Fonda Solidarnosti u Hrnićima. Obavješteni smo da će ova prostorija i dalje biti otvorena svaki dan. Svi koji imaju potrebu za ovom vrstom pomoći mogu doći, potražiti ili nazvati džematskog imama Ajdina ef Hrnića. On će otvoriti prostoriju i pustiti da sami izabrete šta vam odgovara. Sve je besplatno.

Danas na četvrtku dosta raje, lijepo vrijeme se iskoristilo za šetnju do Kozarca. Malo se razgovaralo o situaciji u Siriji. Niko ne priča ko je kriv, a ko prav u ovom ratu, već svi razočarani jer civile, žene i djecu ubijaju. Svi se sjećaju devedestetih kod nas, kad su svijetske sile mnogo pričale, a malo činile.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

I ovu fotku sam danas 15. decembra pravio. Jabuka, neznam koja sorta ali još su na granama.

I ovo je slika iz Kozarca.

Priglavci i tople čarape. Prodavačica kaže da se ne kupuju kao nekad.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Svi se žale na slabo pamćenje, a niko na slab razum.

PUTNIČE,

TO ŠTO SI SAD TI,

TO SAM NEKAD BIO JA!

A TO ŠTO SAM SAD JA,

TO ĆES JEDNOM BITI TI!

Sa jednog nišana sa mezarija u Kozarcu