Izdvajamo

Hefta sa dosta toplim vremenom. Sa lijepim vremenom stiglo i proljeće i svi smo živnuli. Bilo je dosta događanja, a neke smo već zabilježili, nešto ćemo danas da pokažemo. Glavno dešavanje, prošle hefte, bila je proslava Dana OŠ"Kozarac". Zatim prvi izbori za članove savjeta mjesnih zajednica...

Informacija od Aktiva Žena: Aktiv žena Miz Kozarac pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava za Himu i ova akcija traje mjesec dana. Svako ko želi učestvovati može dati novac glavnoj koordinatorici Refiji Arifagić. ili blagajnici Sadeti Hadzić

Stiglo je proljeće, a sa proljećem i poljoprivredni radovi!
Proljeće je godišnje doba kada se zemlja ponovo budi. Mnogi smatraju da je ovo period kada, kao i biljke i životinje, i u čovjeku proradi osjećaj za ljubav.

Dobih pismo od Maide Djaferović: Nijaze, pošto smo svi vidjeli, na Kozarac.eu, priču o našoj Himi Bašić ovom prilikom ti javljam da smo i mi bili humani to jest žene Bischofshofen su se odazvale vašem pozivu da se pomogne ovoj kozarčanki. Naša komšinica Šefka Mehanović će donijeti pare i ona će sa Asimom Fazlić predati pare Himi. Molim te pomozi ima da nađu Himu.

Kako rečeno tako učinjeno, Šefka je ove hefte sa Asimom predala Himi Bašić 960 eura i 50 KM.
Hima me zamolila da se zahvalim svim donatorima koji pomažu njoj. Meni neobično vidjeti Himu sa očima punih suza, jer nju poznajem uvijek nasmijanu, punu života, a danas dok se pokušava nasmijati, našaliti, ne uspjeva. Mene pogleda, pokušava zagalamiti na mene ali glas joj promukao i u pola rečenice skreće pogled u stranu. Kazala je samo: HVALA VAM SVIMA

Naša Munira Hušić se vratila u svoj Kozarac. Smještena je u dom za starija lica "ENEA" u Kozaruši.

Izbori za savjete mjesnih zajednica su prošli i ništa spektakularno se nije desilo. Većina nisu znali za ove izbore, a kad su čuli pitali su se, šta je sad to. Mali broj glasaća, ali dovoljno da su izbori važeći. 
Pročitah komentar mog jarana Čanija: Super izašlo skoro 14% glasača, a ostalih 86% će kukati kako ovi izabrani ne valjaju.

Vočnjaci orezani, očišćeni i okrečeni.

Ovo je vrijema kad u Kozari puno raje bere crimužu (Srijemuš ili medveđi bijeli luk).

Ova biljka je izuzetno ljekovita: Medvjeđi luk povećava apetit, povećava izlučivanje probavnih žlijezda, jača motorne funkcije crijeva. Osim toga, biljka ima baktericidno, fungicidno i antiskorbutično djelovanje.
Od davnina, medvjeđi luk je bio poznat kao antisklerotično sredstvo. Sprečava nakupljanje kolesterola u krvi, stimulira rad srca, snižava krvni tlak i pomaže kod normalizacije metabolizma.

 

Jasmin Okić radi sve sa kamenom, ograde, staze, pločnike, kamine, pecare...sve što mušterija poželi. Cijena njegovih radova je dosta povoljna.

Medo Okić je majstor za drvo. Ovu kućicu je pravio za svoju unuku, a takođe ovako nešto radi i za druge, sve po narudžbi.

Ovu heftu sam zujao kroz naselje Suhi Brod. Prije par dana, nakon dugo vremena svratih u jednu prodavnicu gdje je radio Nizar Krkić i radnici mi rekoše da on vće odavno više ne radi ovdje. Ova informacija mi je bila dobar razlog da odem u ovo naselje gdje živi Nizo.

Prvo sam otišao kod velikog radnika Nizara Krkića i njegove bolje polovine Dženane. Ovaj bračni par se bavi stočarstvom i imaju u svojim štalama trenutno 28 grla, krava, junadi i teoca.

Dok mi pričaju da imaju 28 grla blaga, ne prestaju sa nabrajanjem već kažu: Imamo jednog konja (kobilu) jaradi, ovaca, kokošiju, patki, golubova, mačku, 7 pasa. Pomislih pa ovo je mini zoo vrt.

Zatim mi priča da obrađuje oko 30 hektara zemlje (300 duluma) i to je glavni razlog što ne radi u firmi. Ovdje ima puno posla i ovdje je sam svoj šef.

U svim ovim poslovima Dženani i Nizi pomažu njihova tri sina, Imran, Mirzet i Hamdija.
Pored svih ovih poslova, Nizar je i strastveni lovac.

Odmah pored Nizine kuće je kuća od Dike i Osmana Krkića. Prošli vikend doši iz Engleske, poželjeli se svega, ali najviše unuke. Lijepo im u Engleskoj, ali srce vuće ovamo gdje su rođeni i gdje je njima najljepše.

Midho Fazlić udarnički radi u dvorišta, takođe u kući. Pored svih poslova on nađe vremena za druženje sa svojom rajom.

Malo dalje prema čaršiji sretoh Refiku Filović, mnogima poznatiju kao Tetka. Kod nje je takođe radno.

https://www.youtube.com/watch?v=uCsozPNOxW8

Danas na četvrtku stvarno dosta raje. Skoro pa svi koji su otišli negdje vani, na dva ili tri mjeseca, su se vratili i tu su sa nama. Razgovori su se svodili na prepričavanje kako se ko proveo tamo negdje u tuđini, zatim planiranja proljetnih radova. Planinari se užurbano pripremaju za idući vikend, subota "Crimužijada" na Debelom Brijegu, a nedelja na Mrakovici "Pozdrav Proljeću".

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Lična sreća je nemoguća bez sreće drugih.

https://www.youtube.com/watch?v=-M8eSpVR7Bw

 

Zbogom, Kozaro
Postrojena stoji četa,
A sa strane narod stao;
Ljuta zima osvojila,
Dubok snijeg svuda pao.

Opširnije...