Izdvajamo

Januar i februar, za poljoprivrednike mrtva sezona. Ovo vrijeme su, naši poljoprivrednici, maksimalno iskoristili za edukaciju i pripremu za narednu sezonu. Ove hefte su se sastali tri puta i svaki put ih je bilo u zadovoljavajućem broju.

U petak je bilo prvo okupljanje i ovaj put je  predstavnik jedne firme, održao predavanje o sjemenskom kukuruzu i zaštiti usjeva.

U utorak je prof.dr Dragutin Matarugić, održao predavanje na temu Reprodukcija u Govedarstvu. Predavanje je bilo prilično opširno, a i naši poljoprivrednici su se maksimalno uključili sa puno pitanja na koja je prof. rado odgovarao. Ova predavanja sa slajdovima i usmeno predavanje bez upotrebe stručnih izraza, koji zamaraju slušaoce, obično budu najinteresantnija. Na kraju predavanja  je nestalo one distance između predavača i slušaoca.

Danas su se sastali sa predstavnicima mljekare Meggle iz Bihaća. Predstavnik ove firme je, svoje kooperante, obavjestio o radu ove firme i saradnji sa mljekarima. Poljoprivrednici iz Kozarca su uglavnom zadovoljni sa saradnjom, mada kažu da ovu saradnju treba još više poboljšati i neke nesuglasice popraviti. Predstavnik iz Bihaća je istakao zadovoljstvo da njihovo mlijeko nije zaraženo aflatoksinom. Stočari iz Kozarca, za svoju stoku, koriste isključivo hranu proizvedenu na području Prijedora, a pokazalo se da je ova hrana dobrog kvaliteta. Preporučuje se da stočari, u slučaju da moraju dokupiti hranu, kupuju sa naših područja.

U mom Dzematu je proučen Tevhid pred dušu rahmetli Ajše Softić a povodom 40 dana od kako je ona preselila na Ahiret. Ovdje sam napravio par fotki.

U nedelju sam sa par familija, mojih dobrih prijatelja, bio na Kozaračkom kamenu.

Ova skupina je bila na Kozaračkom kamenu i nisu imali želju za nešto više, a ja, Hase i Dzevad Mujanović smo odlučili da idemo i na Sokolinu koja je par metara viša. Često idem na kamen ali i Sokolina me privlači pa i tamo odem.

Dok smo se nas trojica penjali po kamenju Izo, Fikret i ostali su zapalili vatru i pripremili roštilj.

I ovaj put jedna fotka sa posila, a bili smo kod Hasana Huremovića.

Ove hefte sam bio u Starom Gradu i Brđanima. Krenuo sam od Mustafe Arifagića. Našao sam ga kod kuće dok je pripremao traktor za rad. Mlad čovjek, pa ga pitam kako ide, kako živi. Priča mi Mustafa; šta da ti kažem, živim od poljoprivrede i stočarstva. Radim puno i nežalim se, može se ovako. Mladi kao i svugdje ne vole život na selu ali kad nemaš izbora onda je i ovako dobro.

Mustafin otac Husein, a brata Muhameda ni ovaj put nisam našao kod kuće.

Lijepo vrijeme se koristi za rad, a danas su Balići izvozili đubar.

Od Arifagića sam okrenuo prema Brđanima.

Još sam u Starom Gradu kaže Mesud Arifagić. Njega sam našao isto tako na poslu, ograđuje baštu.

Vidio sam da mu je dvorište puno drva i starih poljoprivrednih alatki. Priča Mesud da on ove stare stvari malo popravi očisti, poneku prefarba i prodaje raji. Raja ovo obično postavlja u svoje dvorište kao ukras.

Zatim mi pokazuje ove panjeve (mada bih je rekao da su ovo stabla) koje on isto tako obrađuje i prodaje. Lijepo za vidjeti ispred kuće ili u dvorištu.

E sad sam u Brđanima ili kako neki kažu sokak Talići i Hodzići

Mali Halvadzić mi je pokazivao svoje ljubimce.

Ovu nanu Balić, sam našao sa tačkama u ruci ali ona me zamolila da je fotografišem bez. Priča mi kako se mora raditi jer radeći  čovjek je  zdraviji.

Ovu fotku sam napravio u petek 1.mart. Došao sam u Kozarac. Ovo veče sam vjerovao da ću napraviti mnogo fotki. Na stranici Kozarac-Mutnik sam pročitao slijedeći tekst:

Poštovani sugrađani ,
Povodom 21 godine od proglašenja nezavisne,suverene Republike Bosne i Hercegovine Koordinacija boračkih udruženja  proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata Grada Prijedora , Vas poziva na Svečanu tribinu povodom Dana nezavisnosti .

Tribina će se održati u prostorijama MZ Kozarac dana 01.03.2013 u 18 00 sati,

Spoštovanjem,

Koordinacija udruženja odbrambenog
oslobodilačakog rata 1992-95

tekst objavljen 21.02.2013.

Nadajući se da će ova tribina biti dobro posjećena požurio sam da stignem čak malo ranije. Kad sam došao pred Mjesnu Zajednicu sva svijetla pogašena nigdje nikoga. Svratim kod Mute u Vatrogano društvo da pitam jeli šta bilo ili znali hoće li biti tribina koja je najavljena. Začudilo me da ni on ništa nezna i koga sam god sreo niko ništa nije znao. Zatim smo ja i Muta ponovo pregledali ovo obavještenje i nadali se da ja nisam dobro pročitao. Slijedećih dana sam pitao još neke borce ali niko ništa nije znao. Otišao sam kući sa jednom fotografijim.

Danas na četvrtku dosta raje, čini mi se da je proljeće na pragu. Lijepo vrijeme je napunilo čaršiju ali i brzo ispraznilo jer svi su žurili kući da ovakvo vrijeme iskoriste,  radno.

Najčešće teme su proslava 8.marta, gdje i sa kim će da se slavi.

Na kraju: Svim ženama ovog svijete, Kozarac.eu želi sretan 8.mart

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo:
Šta je sreća?! Malo je onih koji mogu da odgovore na to pitanje. A još manje onih koji mogu da to izraze riječima. Jer, sreća ne može da se izrazi.
Da li biste mogli da opišete svjetlost ljudima koji su čitav život proveli u mraku? Ili da opišete stvarnost nekom ko samo sanja?
Spoznaj svoj mrak i on će nestati…i tek tada ćeš saznati šta je svjetlost.
Spoznaj svoje košmare onakvima kakvi zaista jesu i oni će iščeznuti, a ti ćeš se (za divno čudo!) probuditi u stvarnosti.
Spoznaj svoja lažna ubjeđenja i ona će se izgubiti…jer samo na taj način iskusićeš šta je sreća!

 

 

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.