Izdvajamo

Proslavismo 1.Maj i ja sam ga proslavio sa prijateljima. Sve ovo zvuči normalno ali dok gledam vijesti iz svijeta, gdje su države i prava radnika daleko ispred nas, svuda burno, radnici organizuju proteste jer nisu zadovoljni sa radničkim paravima. Kod nas u BiH tek u par slučajeva neki više simbolični protesti. E sad se pitam jeli nama u BiH najbolje, imamo li razloga za slavlje, jesmo li zaposleni, treba li nam posao, imamo li najbolja radnička prava..., jer mi se ne bunimo. Ja sam optimista i vjerujem u bolje sutra ali opet, zbunjen sam i ništa mi nije jasno.

Dragi i postovani prijatelji,ljubitelji biciklizma,i ove godine ucestvujem na Biciklistickom Maratonu Kozarac-Srebrenica pa ako bi neko imao zelju da bude ucesnik istoga neka mi se javi na facebook ili na tel 0041 79 771 55 73.
Plan po etapama:
1 Etapa
Polazak dana 07.07 (petak) u 10.sati ispred Sehidskog Obiljezja
Kozarac-Prijedor-Bos.Novi-Bos.Krupa -Bihac(tu se sastajemo sa ostalim ucesnicima Maraton)
duzina oko 120 km
2 Etapa
Polazak dana 08.07 (subota) u 08.00 sati
Bihac-Bos.Petrovac-Kljuc-Cadavica-Mrkonjic Grad-Jajce
duzina oko 180 km
3 Etapa
Polazak dana 09.07 u 08.00 sati
Jajce-Donji Vakuf-Turbe-Travnik-Vitez-Kakanj-Visoko-Sarajevo
duzina oko 160 km
4 Etapa Polazak dana 10.07 u 08.00 sati
Sarajevo-Semizovac-Ivancici-Olovo-Kladanj-Vlasenica-Milici Srebrenica
duzina oko 160 km
ocekivani dolazal u Potocare je oko 19.00 sati
11.07(utorak)je klanjanje dzenaze zrtvama genocida i povratak.
Napomena:svi ucesnici Maratona se sastaju u Bihacu pa ako neko zeli moze i iz Bihaca da krene,neka se jave kod Ermin Lipovic-Lipa,on je organizator cijelog Maratona.
S postovanjem Sabit Džonlagić

Fudbalski praznik u Kozarcu u utakmici Kupa grada Prijedora.
Jučer su FK Bratstvo Kozarac i FK Rudar odigrali izvanrednu utakmicu. Član Četvrte lige PFS Prijedor, FK Bratstvo Kozarac, potvrdio je da igračkim kadrom nadmašuje sadašnji stepen takmičenja, nakon prvog poluvremena imao prednost protiv prvoligaša Republike Srpske, koji je na kraju zasluženo slavio, Bratstvo: Rudar-Prijedor 2:4.

Kićo i njegov babo u kupovini. Ovo mi dođe onako, slučajni sureti sa rajom.

Prošli vikend su Udruženje žena "Kamičani 2015" išle na jednodnevni izlet u Mostar-Blagaj-Počitelj. Putovanje dosta naporno ali sa ženama iz udruženja nikad dosadno, puno pjesme, šale, smijeha...ma to samo žene znaju i na kraju ne znaš da si se umorio.

Radnike Saida Mujanoviće srećem u svim sokacima Kozarca.

Enver i Samka Softić, moje komšije. Kad kažemo komšija, pa nije neka novost, ali kad vam kažem da je Samka prije dvije hefte ušla u Bosnu nakon 25 godina. Ona je 1992. godine protjerana sa svog ognjišta i otišla u Ameriku nije imala snage da dođe svojoj kući. Ove godine je skupila hrabrost i došla. Ne priča mnogo i sve joj nešto novo. Trebat će joj vremena da se privikne.

Džemat Hadžići, akcija "Asfaltiranje puta kroz Hadžiće" počelo je dosta dobro. Kako mi Zijad Hadžić reče, javlja se raja i obećava donacije.
Slijedi spisak učesnika (donatora) do danas:

Kevac Suvad i Sebina      200 KM
Brakić Ahme Dževida i zet Eno Norveška       500 Km
Velić Jasmin-Lega i Merima      500 KM
Jakupović Junuza Dijaz i Sajma    Australija   500 Km
Jakupović Juso i Kelima      200 eura
Hadžić Esada Senad i Ferida Švedska    500 KM
Hadžić Edheme Edhem- Crni i Dina  U.S.A.    2000 KM
"Fondacija" Raja Bužima     525 KM
Hadži Huseina Samir     1000 Km
Kompletan spisak donacija za asfaltiranje puta kroz Hadžiće može se vidjeti na portalu Kevljani.eu

U mom komšiliku kod Zike Mujanovića, kao i u Kamičanima kod Amara i Aldijana Jauzović Džonlagić, jahanje konja je atrakcija.Kod njih dolaze djeca i omladina sa željom da uče jahati.

Zujeći okolo ponekad izađem izvan naše sredine. Prošle hefte sam odlutao do Bronzanog Majdana, kod Banja Luke. Ovdje sam sreo par osoba koji su mi pričali o stradanjima Bošnjaka u Bronzanom Majadanu. Ovdje su Bošnjaci baš raseljeni, u Majdanu trenutno živi 6 porodica, ili 6 kuća je naseljeno sa Bošnjacima, a takođe mi rekoše da džemat broji više od 50 domaćinstava.

Ovdje je organizovan odbor za ponovno uspostavljanje džemata i ponovnu izgradnju džamije koja je, u prošlom ratu, bila srušena. Ovdje će bit potrebna pomoć  od šire okoline. O izgradnji džamije u Bronzanom Majdanu za koji dan ćemo malo više i detaljnije pisati.

Radnici Saida Mujanovića zastanu sa radom, da ih ja fotografišem.

Svratih kod komšije Avdije Softića, došao malo svojoj kući da obiđe voćnjak.

Raja iz Kamičana ovih dana je jako zabrinuta jer u njihovoj blizini (oko 300 metara od autobuske stanice prema Banja Luci) postavljen je relej ili bazna stanica, a vlasnik ove stanice je, kako mi rekoše, M:tel. Raja se buni iz straha za zdravlje, vjeruju da zračenja koja generira bazna stanica (relej) je vrlo štetno. Malo sam se raspitivao o zračenju ovih releja.
Zračenje postoji, a u kolikoj mjeri i mjerne jedinice su mi nepoznate. Ovdje je preporuka da se savjet MZ Kamičani obrati Ministarstvu za zdravstvo, a koji će izmjeriti zračenje i savjetu dostaviti rezultate koji bi se objavili na ovoj veb stranici, kako bi građani imali tačnu informaciju.

Hašlame one najranije su već sazrele, mada ih je teško naći u našem kraju.

Stara cesta od Kozarca prema Gornjim Jakupovićima je toliko loša da je jako opasno voziti se ovom dionicom, a ništa bolje nije ni na cesti od Petrova Gaja prema Prijedoru. Pitam se šta će biti ako nekome, zbog ovih rupa na putu, otpadne točak sa auta? Ko će nadoknaditi štetu, osiguranje sigurno neće, a ni opština koja je odgovorna za održavanje ovih puteva.

Akcija za Adnana Kenjara traje, a do kad ne znam. Batko i "Otvorena mreža" vješto sve to odugovlače. Malo malo pa daj još neki dodatni nalaz. Adnan strpljivo drži telefon kod sebe i čeka poziv za odlazak u Francusku.

Posljednje uplate na Fond solidarnosti za Adnana Kenjara su:
 
Adžemović Adil 50 EURA
Alibašić Sajma 100 KM
Alić (Ismeta) Senad 100 KM
Bešić Dijana 452 SEK
Bešić Safet 50 KM
Bešić Semir i Refika 50 KM
Duračak Sejad 452,30 SEK
Elkasović Almira 100 SEK
Elkasović Emsud 50 EURA
Forić Nihad 44,65 CHF
Garibović Subha 100 KM
Hadžić Elvisa i Mehmed 100 KM
Halvadžić Adisa i Mirzet 100 KM
Huskić Enver 50 KM
Jakupović Zijad, Mirzeta i Enes 300 KM
Kenjar (Mehmeda) Adem 200 KM
Kenjar Vasif  515 EURA
Memić Ferid 100KM
Merhamet Svensk-Bosnisk 1090 EURA
Sivac Said 50 KM
Šišić Anes 150 KM
Tiro Safija 50 KM
 
Do 4. maja 2017. godine putem Fonda solidarnosti prikupljeno je:
3.415,50 KM
2.679,25 EURA
594,60 CHF
21.604,20 NOK
2.709,00 SEK

Još par donacija koje su uručene direktno na ruke Adnanu:

Hilmo i jasmine 215€,
Softić Vahid 50KM,
Vahida i Zikrija Hadžić 50€
 Samka i Zlatan Šahbaz 200KM

Danas na četvrtku stvarno puno raje i ovo je dobar razlog da budemo optimisti kad je Kozarac u pitanju. Često puta se žalimo da nas nema puno u ovim našim krajevima. Danas na pazarnom danu se vidi da nas ipak ima dosta.

Danas se najbolje prodavala posađa.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

Eh Dedo Karabašić, obavezno mora nešto crveno na sebi imati. Ne znam koliko je poznato da smo ja i Dedo bili članovi Saveza Komunista u Baltama. Ja sam bio dosta neozbiljan i kad sam se javljao za riječ moje diskusije su bile dosta sarkastične i svi su zaključili da sam ja neozbiljan. 1984. godine Dedo je predložio da mene izbace iz SKJ i prvi glasao za moje isključenje iz partije.

E sad ja ne mogu glasati da se on izbaci iz stranke jer nismo više u istoj partiji.

Crnkić Edhem iz Bos. Krupe, jaran od Nene Duračka, prvi put nakon 30 godina u Bosni. Malo sam se začudio jer živi u Austriji. Nisam se raspitivao zašto. Sad kad je došao u Kozarac kaže da će češće dolaziti i u našu čaršiju. On je oduševljen Kozarcom i kozarčanima.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Sreća je kao sunce. Kad je najljepše, zađe.

https://www.youtube.com/watch?v=9B_B1nLZ6DI

 

 

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic