Izdvajamo

 

Svaki slobodan trenutak sam provodio u prirodi, a nisam morao daleko da idem, moj voćnjak mi je pružio svu ljepotu koju proljeće nosi sa sobom. Behar i miris behara svuda oko mene, osječaj koji su pjesnici već mnogo puta opisivali. Nisam baš vješt pri opisivanju ovih mirisa i ljepote koju samo prolječe pruža. Napravio sam puno fotografija u zadnjih sedam dana, a sa par fotki pokušavam, za ovaj put, dočarati naše ljepote, kozaračke.

Ovih dana mi je dolazilo puno meni drage raje, a ja sam bio uporan i svakog odvodio u moj voćnjak da vide i osjete ono u čemu ja uživam i gdje se ja osječam sretnim. Ovaj put sam zamarao moje prijatelje Ernu i Walida El-Kawam.

Haris Kasumović i njegova nane su navratili da vide kako je sa mojim voćem.

Rahmetli ASIM MAHMULJIN, prošle hefte je bila puna godina kako je preselio. O Asimu je već sve rečeno, fudbaler, vatrogasac, folklor, Islamska zajednica... Volonter gdje  god je zatrebalo, pomagao je gdje god i kome god je bilo potrebno. Nije dijelio ljude svi smo bili njegova raja.

Njegova porodice je činila Tevhid pred dušu Rahmetli Asima.

Učenju Tevhida prisustvovalo je prilično puno familije, komšija, prijatelja...

Ova hefta za poljoprivrednike je udarna, kuruzi se ubrzano siju.

Građevinci su isto tako počeli žestoko sa radom. Moj komšija, Bilal je počeo sa gradnjom kuće. Ovdje se radi udarnički.

Neki dan sam svratio kod mojih dragih prijatelja, Điđa, Mirsada i Ziko. Ovaj put smo sjedili na Pajdinoj terasi. Pogled sa terase je divan, a ja navalio da fotografišem. Slijedi par fotografija sa Pajdine terase.

U prvom planu je Adikin voćnjak a gore iza je Spahin šljivar.

Na putu do kuće, na raskršću, sreo sam dvije sestre Asima Tadzić  i Hida Alić. Dugo se nisu vidjele pa sad kad je Asima pošla kući sve nekako im žao  da se rastanu, sve bi još po nešto da kažu jedna drugoj.

Bio sam u Šahbazima i tamo sam pravio fotografije. Slijedi par fotografije iz sokaka Šahbazi

Maslačak se razlio na sve strane, milina za vidjeti. Behar tek otvara, ovdje su više jabuke.

Jedan dan sam iskoristio da posjetim moje dobre prijatelje u Sanskom Mostu ili tačnije Pobriježje. Rekoše mi da i oni često dolaze na našu stranicu. Rado pregledaju četvrtak, kao i ostale vijesti koje mi postavljamo na stranicu. Rado su pristali da ih fotografišem za četvrtak.

Često pokušavam da zavirim u što je moguće više sokaka, tako da bi imao za svakog kozarčanina nešto interesantno. Ove hefte sam, pored meditiranja u mom voćnjaku, puno zujao okolo. Ovaj put sam okrenuo u Čauševića put ili kako neki kažu Kulašića put. Ovdje sam isto napravio par fotografija.

Na kraju sam došao do mog školskog druga, Abaza Čauševića. Kod njega sam predahnuo uz kahvu i prepričavanje naših nestašluka iz mladosti.

Svratio sam u Babiće kod Zike Jakupovića. On i njegova gospođa su došli iz Čikaga na jedan duži odmor.

Kad sam došao kod Zike zatekao sam ga u poslu. Stigle su stvari koje su on i par njegovih jarana poslali iz Čikaga. Naravno i ovdje sam napravio par fotografija.

Mina i Haća Huremović, moja familija. Haća je juče slavio rođendan i nije pravio feštu već je odlučio da obraduje par socijalno ugroženih familija. Kupio je par paketa fasunge, jedan paket je urućio prije nego je došao kod nas. Kod mene je došao sa dva paketa i zamolio me da ja uručim tu miloštu. Kako on nije imao vremena da ide, pristao sam da ja odnesem pakete. Htio je Haća i novac da ja uručim ali ja ne želim da baratam sa novcem pa sam mu preporučio da novac odnese u Fond Solidarnosti. Danas mi reče da je poslušao moju preporuku. Kad me neko pita kome novac da dadne ja obično preporučim Fond Solidarnosti i  vjerujem da oni taj novac uruče u prave ruke.

Prvi paket sam odnio u Mujkanoviće, majki Fatimi Mujkanović ili kako je komšije zovu Timi. O Timi sam već pisao prije par mjeseci. U ratu je izgubila dva sina, a u miru socijalni radnik Huse Pašalić je izgubio njene papira koje je predala kod njega. Kaže Tima da je nemoćna jer nema svjedoka da je to predala kod Huse, a nije pravila kopije. Zahvaljuje se Tima Haći na velikoj milošti i blagosiva da još mnogo rođendana ovako slavi i pomaže raji.

Zatim sam okrenuo na sasvim drugi kraj Kozarca, u Hadziće. Tamo sam svratio kod prodice Fazlić Safije i njene četvero djece. O ovoj porodici nije potrebo pisati, fotografija sama kaže šta ima da se kaže. Safija ima dvije kćeri Azru i Zilhu, zatim dva sina Zilhad i Mesud. Mesud je demobilisani borac 17.Krajiške. Priča nam Mesud kako je iz Zagreba došao u Travnik  i tamo proveo rat. Bio je par puta ranjen. Mama Safija mi priča kako je on već par puta liječen na psihijatriji u Prijedoru ali ne baš uspješno. Svi se zahvaljuju na milošti od Haće.

Četvrtak kao i zadnjih par, do podne čaršija puna. Poslije podne svi odoše trbuhom za kruhom.

Hadzija Husein i njegova hanuma Siba Softić mi se hvale sa svojom djecom i unučadi. Rekoše mi da ova dva dana njihova kćerka Edina i unuk Benjamin slave rođendan i rado bi da im, putem ove stranice, čestitaju i požele sve najbolje u životu. Unuk Dženan star je samo tri mjeseca i njemu žele sve najbolje u životu. Husein i Siba selame svu svoju familiju. Kozarac.eu se pridružuje čestitkama.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo:

 

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić