Izdvajamo

Hefta u kojoj nije bilo puno dešavanja u Kozarcu. U Prijedoru je bilo svečano cijelu heftu, obilježavan je 16. Maj Dan Prijedora. Ja nisam bilježio ništa, djeca i unučad su mi došli u posjetu, trudio sam se da što više vremena posvetim unučadima.

Rane hašlame sazrile. Ovogodišnji mraz nije ih puno oštetio. Sad su na redu ove što ih mi zovemo kasne hašlame.

Unučad i familija su morali sami da beru hašlame. Kod mene važi ono: Ja uzgajam voće i ako neko želi da pojede neku voćku mora sam da bere.

U džematu Kamičani završena školska godina mektebske nastave. Glavni imam MIZ Kozarac Mr.Amir ef Mahić i imam u džematu Kamičani, organizovao je za sve polaznike ovog džemata, jedan dan igre bez granica.

Amir ef mi priča da on ima 100 učenika. Kad sam vidio ovu djecu pomislih: Pa imam pravo biti optimista. Ova djeca su svijetlija budućnost Kozarca.

U nedelju su, kod mekteba na Suhom Brodu, igre bez granica za svu djecu iz svih džemata MIZ-a Kozarac.

Akcija prikupljanja novčanih sredstava za asfaltiranje puta kroz džemat Hadžići napreduje. Ove hefte ne baš puno imena donatora, ali siguran sam de će se spisak povećavati.
Spisak donacija u zadnjih 7 dana:
Hadžić Hadži Smajla Husein i Zejna      2000 KM
Hadži Hadžić Šerifa Fajko i Siba, Njemačka  1000 KM
Jakupović Smajla Ramo i Muhiba    100 eura

Prošli vikend, studenti Selmin i Kanita iz Zenice su posjetili Kozarac. Za par dana su dosta dobro upoznali Kozarac. Pričaju sve pozitivno i obećaše ponovo doći.

Moja komšinica Zehra osvojila prvo mjesto na Tekwondo turniru "2.Kozara cup 2017.".

U subotu, 13.05.2017. su žene iz Udruženja građana Nemile posjetile naš Kozarac. Dočekale su ih žene, članice Aktiva žena MIZ Kozarac.
Njih 70-tak, koliko ih je stiglo, su prošetale i obišle šehidsko mezarje u Kamičanima, našu čaršiju i spomen-obilježje u Kozarcu. Bila je izuzetna čast dočekati ih i upoznati se sa njima te tako ostvariti još jedno novo prijateljstvo. Na kraju, su ih ispratili za Prijedor i poželjali im sretan put i ponovnu dobrodošlicu, ako se još koji put upute do nas.

Druga, predramazanska aktivnost, Aktiva žena MIZ Kozarac jeste pokretanje akcije pomoći od strane Aktiva našoj bolesnoj sestri Himi Bašić, koja je uspješno završena. Sakupljeno je 1062 km koje su uručile Refija Arifagić i Hava Bešić, vrijedne koordintorice. Hvala svima onima koji su učestvovali i doprinijeli da se i ova akcija završi uspješno. Allah vas nagradio iz Svog obilja.

Na putu do Trnopolja iz auta spazih Raziju Sivac u bašti. Morao sam se zaustaviti da je pozdravim i upitam za zdravlje.  Žena 82 godina, a dosta veliku baštu zasijala. Bašta joj je bolja od mnogi puno mlađih domaćica. Cvijeće pred kućom morat ću poslije navratiti da fotografišem. O zdravlju priča odprilike kao i sve duge žene njenih godina.

Zujanje za ovu heftu sam izabrao Trnopolje. Ovdje dolazim svake godine u maju. Duga ova ulica, puno kuća i raje. Odlučio sam praviti i video jer fotografija ne mogu toliko praviti.

Ispred škole se radi punom parom. Rekoše mi da se pripremaju za proslavu dana škole u Trnopolje, a proslava bi trebalo da bude 26.Maja. Biću sretan ako sam pogrešno zapisao datum proslave.

Fate Mehmedagić uredila svoj vrt i sad uživa u ljepotama svog rada.

Rasma Hodžić završila radove u vrtu, kao i u bašti i već poslije fotografisanja sjela na terasu sa svojom komšinicom da uživa u svom vrtu.

Fikreta i Adil Udovčić krenuli da se vozaju biciklima. Kratki razgovor sa njima, fotografija i ja nastavljam dalje, a oni će biciklima nekud da se vozaju.

Tenzila Hrnić ispraća svoju komšinicu. Dok sam razgovarao sa Tenzilom saznali smo da smo išli skupa u osnovnu školu.

Ove lijepe kuće u Trnopolju neću komentarisati, slika kaže sve.

Na žalost i ovog ima u Trnopolju. Ovo je jedna od najlošijih kuća u ovom djelu Trnopolja. Vlasnici kuće su Alisa Čanović i Alen Tica, a oni imaju troje djece. Oboje su nezaposleni, nemaju primanja.

Kasim Nakić nije želio da ga fotografišem, ali mi je rado pokazao dvije kobile i jedno ždrijebe. Druga kobila ovih dana treba da dobije novo mladunče. Kasim mi priča da su konji njegov hobi oduvijek.

Kod kuće od Hilmije Hrnića sam našao njegovog sina Nedžada. Kad sam pitao za fotografisanje on se malo iznenadio i upita: Zar moraš pitati? Ja ipak pitam svakog koga vidim kod kuće.

Kod Zumre Ćuskić sam se puno zadžao. Ona mi je pričala o svojim problemima i o svom životu. Žena 85 godina, nema svoje djece, čovjek umro prije 17 godina. Zahvalna je raji koji joj pomažu. Sa njom sam razgovor snimio na video, obavezno pogledati dosta zanimljiva priča.

Ćuskić Saida 81 godina, od 1970. godine živi bez muža koji je poginuo na željezničkoj stanici u Bosanskom Novom. Hvali se sa sinom jedinkom, snahom i unučadi... svi joj pomažu. Dobrog je zdravlja, samo je bole uboji od padova i kad se negdje od nešto udarila. I sa njom sam pravio video, obavezno pogledati.

Danas na četvrtku dosta raje. Prva fotka sa Edinom Jakupović - Paljevinom. Njegov novi kamion sam snimio na video. Paljevina mi je rekao da nesmijem objaviti fotku od onog crvenog kamiona koji je danas prošao kroz Kozarac. Kroz onaj njegov poznati smijeh priča da je produžio svoj boravak u Kozarcu samo da bi se slikao na čtvrtku.

Ramo sam luta ulicama Kozarca. Njegova životna saputnica Tesma nije došla iz Australije, zdravstveni problemi, a Ramo mi kaže da ovim putem pozdravim njegovu Tesmu

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku u Kozarcu

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Lijenost je praosnova svake sreće i svršetak svake filozofije.

.be">

 

 

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać