Izdvajamo

Dok razmišljam o dešavanjima u zadnih 7 dana, ništa posebo da napišem, osim da je Ramazan, raje manje u čaršiji, a više u džamijama. Hašlame polako prezrijevaju i prolaze, ali zato su pećurke  počele, kao i maline .... Bio bih sretniji da mogu napisati: Počela je sa radom firma za proizvodnju... ili tvornica, neka farma, zaposlilo se radnika... ali to su samo moja maštanja.

Atif Javor za kosidbu voćnjaka nema boljeg i vrijednijeg.
Atif nije majstor samo za kosidbu, već i za keramiku, a još je poznat po traženju pećuraka.

Atif  dođe s posla i samo dovikne ženu: "Sad ću ja" i pravac šuma. Za pola sata se vraća sa punim kesama pećuraka, pali auto i kroz selo dijeli komšijama. Tako sam i ja dobio veću količinu pećuraka i iftario pećurkama.
Odem ja njegovim stazama da tražim pećurke i nahodam se ali ništa ne nađem.

Ovu fotografiju sam napravio prije dvije hefte. Tri jarana mi rekoše, kad budem objavljivao ovu fotku da napišem nešto lijepo o njima. Evo dvije hefte nikako da se sjetim nećeg lijepog o njima.

Džemat Hadžići svaki dan i svakom donacijom bliži asfaltiranju puta kroz ovaj lijepi džemat.
Donacije za asfaltiranje puta kroz džemat Hadžići, a koje su uplaćene zadnjih 7 dana:
 Hadžić hadži Smaila Idriz 1000 KM
 Suljić Hadži Smaila Badema 137 KM

 Hadzic Sulje Hajrudin Hari i Asmira 2000 KM
 Hadzic Sulje Nehrudin Tajči 1000 KM
 Hadzic Sulje Besima 500 KM
 Jakupovic Adema Ekrem 50 EUR

Da našem merhametluku nema kraja dokazuje i ova fotografija. Krajem aprila objavljujemo da je potrebna finansijska pomoć Muhamedu Taliću iz Sanskog Mosta, dječak obolio od leukemije i raja se onako spontano organizuje. Mladi radnici iz dva marketa "Gulaš" Kozarac i zlatare "Solo" Kozarac, kraj kase postavili su tri kutije (kasice) u koje su mušterije ubacivali novac, koliko je ko bio u mogućnosti. Danas mi dva mladića iz marketa "Gulaš" i zlatare "Solo" pokazuju koliko je para sakupito i uplatnicu kao dokaz da su pare već uplaćene na račun od Muhameda Talića. Sakupito i uplaćeno je 1252,82 KM. Bravo omladino, a takođe sve pohvale našoj raji koji su učestvovali u ovoj akciji.

Pa opet o našem merhametluku. Danas su članovi KUD-a "Kozara" prikupljali novac za ovo društvo, dosta uspješno.

Vahid Softić mi prilazi i priča da je čitao na Kozarac.eu o apelu za pomoć Saneli Nasić iz Čejreka. Njegova familija su sakupili nešto para, kako uručiti. Kontaktirao sam Midhetu Delkić i dogovorio da ja preuzmem taj novac i uručim njoj sutra.

Spisak donacija za Sanelu Nasić koje sam ja preuzeo:

Jasmina Softić    150 eura

Softić Hilmo       100 eura

Softić-Hadžić Vahida    50 eura

Softić Nedžad         50 eura

Softić Vahid       50 eura

Jakupović Ejub i Mevlida     100 KM

Ćolić Sakib i Senita       150 KM

Dok ovo pišem onako sretan jer naša raja kad nekom treba pomoć ne pite ko si ni odakle si, već pomaže. Mada bih ja bio sretniji da ovo nije potrebno, da imamo socijalno i da pišemo o uspjesima naših doktora.

Udruženje logoraša "Kozarac" u akciji, humanitarnoj. Firma "Ovako" iz Sarajeva je, povodom Ramazana, dodijelila Regionalnom uruženju logoraša regije Banja Luka mesne prerađevine, količine oko 550 kg. Ova količina raspoređena je članicama Regionalnog saveza: Udruženju logoraša "Kozarac", Urduženju logoraša "Prijedor 92" i Udruženju logoraša "Bosanski Novi".

Danas su, predsjednik Udruženja logoraša "Kozarac" Fikret Alić i par članova, organizovano dijelili pakete, sa proizvodima "Ovako" iz Sarajeva, socijalno ugroženima.

Ovo je vrijeme kad hašlame prolaze, a višnje sazrijevaju. Svratih u najveći voćnjak sa višnjama, a čiji vlasnik je Nihad Forić iz Kozarca.

"Voćnjak sam zasadio 2003. godine i imam oko 1000 stabala višnje. Ovdje su pet sorti višnje, a najzastupljenije su hajmanov rubin industrijska sorta, zatim Schaten morela stolna sorta i Rachela takođe industrijska sorta, a pogodna je jeoš i kao dobar oprašivać u voćnjaku.

Zadnjih 15 godina rod je bio dosta promjenjiv, a prije svega zahvaljujući lošim ili dobrim meteorološkim uslovima. Ja sam jedan od prvi proizvođaća voća na ovom prostoru od povratka na područje Kozarca i može se reći pionera koji potiče sadnjom voća i ostale da razmisle o ovom vidu biznisa. Odnosno ovo je spoj ugodnog i korisnog. Veliki broj parcela, poslije rata, je malo obrađivano i nije priveden svrsi. Naši ljudi koji su privremeno zaposleni u inozemstvu, sa željom da se vrate ovdje, grade kuće. Međutim njihove okućnice nisu u dovoljnoj mjeri iskorištene.

Moj projekat je zasnovan na ideji ugodnog i korisnog. Nažalost u zadnjih nekoliko godina, od poplava 2014. godine imali smo izuzetno nepovoljne vremenske uslove za voćarstvo koji su uzrokovali slabiji prinos i kvalitet plodova".Priča Nihad, za Kozarac.eu.

Na pitanje kakva je situacija sa tržištem?
"Na tržišto djelujem isključivo individualno, sam nalazim partnere s kojima ostvarujem dugoročnu i kvalitetnu saranju. Za sad nemam problema što se tiče plasmana ove vrste voća. Zato što je ona deficitarna, a s druge strane nastojim postići vrhunski kvalitet i na taj način ostvarujem onu voćarsku formulu 3K, kvalitet, kvantitet (količina) i kontinuitet (redovno). Ako vi određenom partneru svake godine redovno isporučujete u oderđeno vrijeme oređenu količinu kvalitetnog voća, onda se tu ostvaruje dugoročna kvalitetna saradnja". Kazao je Nihad za Kozarac.eu.

Dok je Nihad išao po hranu za radnike ja sam razgovarao sa beraćima. Ovi radnici rade kod Nihada svake godine za vrijeme berbe i dosta se hvale sa uslovima rada.
Nihad mi je poslije rekao da mu je jedan od većih problema naći radnike za berbu.

https://www.youtube.com/watch?v=7n7QH6j1lZU

Ramazan je, ja svake hefte svratim u drugi džemat da klanjam Teravih namaz i napravim par fotografija. Ove hefte sam svratio u džemat Mujkanovići.

Ovdje uvijek sretnem Derviša Balića ove godine namiriva 76 godina. Tih čovjek dosta neprimjetan, možda je to razlog što prije nisam sa njim malo više pričao. Priče mi Derviš kako već 25 godina nije propustio vakta da klanja, u džamiji, namaz. Za vrijeme rata bio je izbjeglica u Vrnograču, a od 2001. god, kad se obnovila džamija u Mujkanovićima, on se vratio u Grozdaniće.
Živi u Grozdanićima, ne baš blizu džamije ali ni jedan vakat nije propustio da klanja u džamiji. Prisutni se šale pa kažu da je redovniji od hođe, jer hođe su ponekad iz opravdnih razloga odsutni.

Radnici farme "Arifagićinvestment" uvijek radno. Danas sam ih našao dok su u Kamičanima želi stočni grašak i zob, za silažu.

Zujim ja okolo i ove hefte odlučim da fotorafišem kuće sa puno svijeća. Pravio sam fotke kroz Mujane, Barakovac i Bešiće.

Kad pravim fotografije ili video, često ne vidim nikog kod kuće, ne znam čija je, napravim fotografiju ali ne potpisujem čija je. Ovdje sam našao domaćina Mesuda Mujanovića.

U Bešiće sam išeo kroz Barakovac i zaustavio kod Vahide Bešić. Ispred kuće građa za krov, a ona mi priča da sam malo zakasnio za slikanje jer ova građa smeta da bi se napravila lijepa slika. Ipak zahvaljuje jer sam danas prvi koji je svratio, pa da malo progovori. Sve mi je dobro, kaže Vahida, samo mi je samoća teška.

Svratih i kod Ćime, mame od Emira Demirovića. Drago njoj što sam navratio, da sin Emir vidi kako ona ovo sve lijepo održava.

Na kraju se zaustavljam kod Eniza poznatijeg kao Eno Bešić i kod njegove ljepše polovine Azemine, u Kamičanima poznatije kao Seka. O ovom paru nije potrebno puno pisati mislim da će slike sve pokazati.

Samo da podsjetim Eno je jedan od logoraša kome su stražari u logoru, na prsima urezali krst. On ne izbjegava o tome pričati, a sad mu je lakše jer evo već par godina to se više ne vidi.
Eno i Azemina imaju tri sina, tri kuće i jedno dvorište. Imaju oni i unučadi, a uskoro biće i praunučadi.

Kuće preko puta Ene su od braće Samira i Nihada Bešića.

Još par fotografije iz Bešića

https://www.youtube.com/watch?v=S5LCvTt7lh0

Danas na četvrtku dosta raje. Sreo sam više osoba koji su došli svojoj kući Ramazan da isposte. Mnogi me pitaju gdje i kome vitre da daju. Obično kažem da ja ne mogu kazati kome traba i gdje treba davati vitre, morate sami odlučiti.

Danas sam sreo momka sa Hambarina, Braco Pađan, prodaje maline. Kaže dospjele maline prije očekivanog roka i prije početka otkupa, pa je prisiljen da ih prodaje ovako na pijacama. Ima plantažu od oko 9 duluma stabala maline, više sorti. Obećao sam svratiti kod njega, da zabilježimo njegovou plantažu.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

Za Šeru i Pajdu trebao sam nešto lijepo da napišem, oni su meni rekli šta, ali ja zaboravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Plemenit čovjek usavršava u sebi ono što je lijepo, a ne ružno. Prostak čini obratno.

https://www.youtube.com/watch?v=7BWzF12GvkE

 

Hvala ti Caja od zemlje do neba,
sve za svoju raju, tako i treba!!
Svakog cetvrtka vidim nova lica,
poslije teskog radnog dana, ti si poslastica.
I kad sunce grije i kad kisa po prozoru kvrca,
zato ti hvala iskreno od srca.

Senad Bajrektarevic