Izdvajamo

Hefta bez nekih posebnih dešavanja u Kozarcu. Nakon sušnog perioda koje je trajalo oko dvije hefte, ipak malo osvježenje u zadnjih par dana. Ja sam bio par dana na odmoru i juče sam počeo da lutam našim sokacima.

Prvo sam otišao u Brđane kod Kasima Mehmedagića, a on mi je prvo pokazao svoje ljubimce, golubove. Gledam ga kako sa velikom radošću ulazi među svoje ljbimce, a oni ga isto tako sa radošću dočekuju. Dosta vremena provodi sa golubovima i sa njima razgovara.

Koliko ih ima, a on mi reče da ih ima dosta. Jeli spreman prodati kojeg goluba, Kasim mi reče da ponekad proda kojeg goluba. Prodaje golubove ako vidi da je kupac zaista ljubitelj ovih ptica.

Kad sam fotografisao golubove, mogao sam i dvorište da pogledam. Lijepo uređeno dvorišete.

Kad sam u Brđanima  odlučih da napravim još koju fotku. Prvo gdje sam se zaustavio su radnici Saida Mujanovića. U koji god sokak uđem vidim Saidove radnike. Ziko se hvali i kaže: to je znak da smo najbolji, traže nas na sve strane.

Zatim sam fotografisao Kasimov komšiluk.

Poslije sam okrenuo u Kozarušu i nakon dva pokušaja našao sam Kelimu Hadžić kod kuće. Tražeći lijepo uređena dvorišta, Vajta mi reče za ovo dvorište i Kelima se nije protivila da fotografišem. Komentar ni ovaj put neću pisati. Neka posjetioci ove stranice sami vide kako je uređeno ovo dvorište.

Vraćajući se kući, svratih malo u " Naš dom ENEA" sa znatiželjom kako je ovdje, nakon dva mjeseca rada. Došao sam u vrijeme odmaranja, pa nisam vidio sve korisnike usluga ovog doma. Od direktora Forića sam dobio kratku izjavu: " Novo otvoreni dom za starija lica več drugi mjesec je otvoren i prima starije osobe na brigu i njegu kao i velik broj posjetitelja zainteresovanih za smještaj svojih roditelja. Skoro polovina kapaciteta je popunjeno kao velik broj najava posebno iz evropskih zemalja, posebno kozarčana."

Jusuf Jaskić je prvi korisnik usluga od ENEA. Jusuf je moj komšija pa sam ga poveo malo do njegove kuće, naravno i vratio nazad, da vidi jeli mu dvorište pokošeno. U autu sam ga malo zapitkivao o životu u domu ENEA. Jusuf mi priča da je zadovoljan sa uslugama. Smještaj, osoblje i sve ostalo je bolje nego je on očekivao. Moja opaska direktoru Foriću da nisam primjetio neke dnevne zanimacije za korisnike usluga, on mi reče da iduće sedmice dolazi socijalni radnik koji će da vodi brigu o dnevnim aktivnostima stanovnika ovog doma.

Otišao sam malo i u Karariće da napravim koju fotku.Počeo sam od kuće Sivac Hase.

Hase je bio zauzet kosidbom dvorišta, rado je zastao da bi ja  fotografisao njegovu porodicu.

Zatim sam se zaustavio kod Ićić Sadika gdje sam našao u hladu Smaju Jakupovića.

Smajo mi pokazuje svoje dvorište koje je isto tako jako lijepo uređeno.

Nastavljam fotografisanje kroz Karariće.

Na kraju zaustavim se kod Ale Dizdarevića, pitam da fotografišem, a on mi reče: slikaj jarane kod mene nema tajni.

Na povratku kući sustižem nanu Fikretu, zabavlja unuku.

Danas na četvrtku su počele one ljetnje gužve. Lijep dan dosta raje već pristiglo na godišnji i došli na plac.

Današnji četvrtak sam bio samo sahat vremena i morao sam kući. Kao što se vidi na fotki, sinoć sam povrijedio  oko i jutros mi doktor reće da moram mirovati par dana. Rado bih ga poslušao ali treba četvrtak završiti. Zato sam danas ranije bježao kući, imam bolove u oku i evo radim ovaj četvrtak u pauzama. Poslije svake fotke moram malo oko da odmorim. Nadam se da moje bolovanje neće dugo trajati.

Ipak, uspio sam napraviti par fotki sa današnjeg četvrtka.

Sade Alić je došao iz Čikaga, nisam mogao da razgovaram sa njim jer sam žurio kući, brzo ću ja ozdraviti pa ćemo da se družimo naredni period.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo: Želja i ljubav su krila za velika djela.

Uzvišeni Allahu, neka tuga bude nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome više ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.