Izdvajamo

Hefta koja će ostati zapamćena, Ovjerili smo kartu za Brazil svjetsko prvenstvo u fudbalu, završen je popis stanovništva u BiH, Hadžijski Bajram. Ove hefte sam baš puno fotografija napravio i evo treći dan za redom redam ih na stranici. Oktobar je mjesec kestenja, a počelo je već i sa bijelim masiračama (bundeva ili tikva). Ovu fotku sam napravio kod mog rođaka Vahida u Bešićima. Ovako kad imam kesten i masiraću neznam šta prvo da jedem, a šta da ostvim za kraja za zasladiti.

Sejdo je aktivan, kod njega je kesten koji je ujutro nakupio.

Kod mene je, ovih dana, kesten glavna poslastica kad mi neko dođe u posjetu. Ovaj put sam imao goste iz Rakovčana. Donijeli su novčanu pomoć za rad na grobnici u Tomašici.

Ovog vikenda, na Debelom Brijegu je bilo posebno živo. Planinarsko društvo je ugostilo  planinarsko društvo iz Zenice. Druženje u prirodi je trajalo subotu i nedelju.

Mjesec oktobar je "Mjesec zaštite od požara"

Naši vatrogasci su aktivni, a mnogi naši pomažu uplačivanjem članarine. Kako Muta reće, vatrogasno društvo postoji zahvaljujuči našoj raji koja pomaže na sve načine, materijalno,  novčano, moralno...Na ovaj način spašavamo naše živote i imovinu.

Ovu fotku sam napravio prošli petak. Safet je sa dva momka  krenuo na utakmicu u Zenicu. Dok sam ih fotografisao Safet mi reče da napišem, ovo su Sajini zmajevi.

Ovu omladinu sam fotografisao u nedelju dok su šetali čaršijom. Bračni par Alić  (u subotu vjenčani) sa svojom rajom izašli na piće. Ovaj u sredini reče da je iz Makedonije i da mu je lijepo u Kozarcu.

Fotka koju sam pravio uoči Bajrama. Braća Denić došli iz Amerike, jedna fotka sa svojim komšijama za lijepo sjećanje na ovaj dan.

Kroz Softiće proći kraj komšija, a ne napraviti fotku dođe mi kao da nisam ni prošao ovuda.

Danas u Kući Mira, u organizaciji Udruženja Prijedorčanki "Izvor", je održana tribina. Posjeta tribini je bila izuzetno slaba. Ramulić je pričao o radu Izvora, o svim aktivnostima koje su do sad poduzimali. Zatim o aktivnostima koje su u toku, "Video arhiva zločin protiv čovječnosti"

Zatim je prikazan film "Zločin pred Tribunalom: Prijedor"

Ove godine, berba kuruza se odužila. Nije do poljoprivrednika već do vremena. Naši poljoprivrednici su kao i uvijek veoma aktivni.

Danas su u organizaciji udruženja poljoprivrednih proizvođaća "Agrarija" i Mr. Trnjanin Mesuda održani Dani Polja hibridnog kukuruza. U ogledu je bilo zasijano 6 novih hibridnih sorti u uslovima naše klime, pračeni su uslovi uspjevanja i prinos.

Ogledna parcela je vlasništvo Jaske Dergića. Jasko nam reče da je zadovoljan sa prinosima. Kićo, predsjednik udruženja, mi reće da je ovo nastavak aktivnosti "Agrarija".

Poslije su svi prisutni posluženi gulašom koji su napravili Kićo i Namko.

Od poljoprivrednika sam požurio na bajramski ručak u Suhi Brod. Ovaj ručak je najavljen prije dvije hefte pa sam žurio da zabilježim. Danas su džematlije spremili izuzetno bogat ručak. Dvoje janjadi, nekoliko pilića, kotlić, razne pite, kolači više vrsta....

Kod Vajte su i danas donosili donacije za mejtaf. Sivac Ramo je iz Amerike donio 1300 dolara, od njega, Denić Ekrema i Sivac Elvedina

Danas na četvrtku lijepo vrijeme i kao obično dosta raje. Najviše se pričalo o popisima, ima i onih koji  se žale da nisu popisani. Nešto više informacija o popisu nemam. Svi koji su radili na popisu šute kao da su nijemi. Druga tema na četvrtku je fudbal i pobjeda naše reprezentacije. Slavlje, poslije utakmice, kroz glavnu ulicu u Kozarcu.  Malo sam se raspitivao o nekoj video snimci da je neko napravio u Kozarcu poslije utakmice. Uglavnom su kratke video snimke od 2 minuta i kraće. Zaključak je da video snimka koju je napravio moj badžo Atif Hušić nekako najdugotrajnija, traje 13 minuta. Juče sam je objavio na mom fb i u članku "Litvanija - BiH 0 :1 = Brazil". Zatim  se svi šale: tražim žiranta za kredit, pa da idem na svjetsko prvenstvo. Svi se pitaju, hoće li neko uspjeti naći žiranta. Zatim šale na račun onih koji su bili žiranti pa ih oni, za koje su garantovali, prevarili. Nisam znao da u Kozarcu ima prevarenih žiranata.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo: Jedna lijepa priča, često je slušam.

 

 

 

 

 

Ali eto život je kao rijeka, tece i ne zaustavlja se.