Izdvajamo

Hefta sa puno dešavanja u Kozarcu. Ovaj četvrtak će mnogima, koji detaljno čitaju i pregledaju, uzeti malo više vremena. Napravio sam nešto više fotografija, naravno uz saglasnost administratora Adnana, a i tri kratka videa.

U svijetu je običaj da, na kraju kalendarske godine, mnoge firme sumiraju rezultate rada u zadnjih 12 mjeseci i saopšte planove za narednu godinu, a zatim  prave zabavu za svoje radnike. Tako je prošli vikend, Arifagić Jusuf vlasnik firme "Arifagić Investment", organizovao zajedničku večeru i zabavu koja je trajala do kasno u noć.

Večera i zabava su bili za radnike firme Arifagić, zatim porodicu, rođake, poslovne partnere, prijatelje, političare Grada Prijedora.

Gospodin Arifagić je bio puno zauzet sa dočekom gostiju, a narvno trudio se da sa svim svojim gostima malo porazgovara i nije imao puno vremena da meni priča o svom dosadašnjem radu ili o budućim planovima. Ipak dok smo večerali on mi je ukratko ispričao šta je u planu ove godine da se radi.

Mene je zanimala sljedeća pošiljka krava, početak proizvodnje mlijeka...  Sljedeća pošiljka od 400 grla treba da stigne krajem februara ili početak marta. Prvo telivo očekuje 31. januara a prva muža po planu bi trebalo da bude 15. februara. Do kraja godine očekuje da će imati 300 krava koje će biti u muži. Ugovor o otkupu mlijeka je već potpisan sa firmom MEGGLE. Isto tako kapacitet koji sad ima trebao bi biti popunjen sa oko 700 grla, a to je ovih 96 koje je već uvezao zatim još 400 koje treba da dobije do pola marta, a ostatak će biti proizvod firme (očekuje da će dobiti teoce od krava koje su steone).

Da nebih nešto zaboravio, šta je još Juso rekao, ja sam napravio video snimku, gdje se Gosp. Arifagić obratio prisutnim. Pa poslušajmo.

U organizaciji Medžlisa IZ Kozarac, a u saradnji sa rukovodiocima udruženja Ilmijje u BiH,  u petak, 27. 12. 2013. godine, održana je promocija i projekcija dokumentarnog filma ''Imami šehidi''. Promocija je upriličena u sali mjesne zajednice uz prisustvo većeg broja džematlija.Pored članova porodice kozaračkog imama šehida, Hamid ef. Softića, preživjelih kolega imama, program su svojim prisustvom uveličali i predsjednik udruženja Ilmijje za BiH, Mensur ef. Pašalić, te predsjednik Skupštine Ilmijje za BiH, Vehid ef. Arnaut.

U organizaciji FK Bratstvo a u restoranu Gold održana je zabava pod nazivom Crveno bijela noć. Ovo je tradicionalno okupljanje članova i simpatizera FK Bratstvo, a zamišljena je kao donatorsko veče. Cilj je da se pomogne naš klub koji teško sastavlja kraj sa krajem.

Ovo veče su se sakupljali prilozi  za spomen ploču fudbalerima Bratstva koji su ubijeni u prošlom ratu. Leka je vodio program i ako sam dobro zapamtio sakupljeno je dovoljno za spomen ploču.

Organizovana je i tombola sa simboličnim poklonima domaćih privrednika. Sve je dobro organizovano, skupa sa osobljem restorana Gold i muzikom, raja je izuzetno zadovoljna. Ipak meni je jedan čovjek nedostajao ovdje a stalni donator, Ćića i Fate Šahbaz.

Ove hefte, bračni par Ismeta i Zijad Bešlagić su organizovali feštu, a razlog za feštanje je dobitak dva unuka u zadnjih par mjeseci. Kod Zike su došli njegovi jarani iz Planinarskog društva Mrakovica, rođaci, komšije, a on se trudio da ih sve dobro ugosti i počasti. Na ovaj način je želio pokazati koliko se raduje dobitku.

Unučad nisam imao priliku da fotografišem jer nisu bili tu. Ziko mi je rekao imena svojih unučad: Prvi se rodio u septembru, Adian od kćerke Alise Sivac, a drugi u decembru, Ekrem od kćerke Melise Melkić

Dok je Zijadova raja feštala kod vikendice, Ismeta je sa svojom rajom slavila u kući gdje je bilo dosta toplije. Kod nje je isto tako bila posebno prijatno raspoloženje

Pored ovolikih zujanja ovim našim sokacima, ja sam uspjevao da stignem i u svoj voćnjak i uz pomoć mojih komšija razvukao đubar koji sam dobio od Udruženja poljoprivrenika Agrarija Kozarac.

Moj badžo i svastika, Atif i Sada Hušić, su ovih dana  proslavili 35 godina braka. Kozarac.eu čestita godišnjicu uz želju da skupa proslavimo zlatni pir 50 godina braka.

U subotu su Pajdo Softić, Huko Alić, Enes Alić, Ređo Alić... organizovali Punkt zabavu na raskrnici kod stare ceste u Kamičanima. Husein mi ispriča da je ideja bila da se sakupe ali pred čijom kućom se sakupe strah je bilo hoće li sva raja htjeti da se svrati. Onda je pala ideja da to bude raskrsnica kuda sva naša raja prolazi.

Ujutro je postavit punkt sa stolom i par klupi, zatim je nastavit bosanski lonac, a poslije je došao i roštilj. Za muziku i kahvu je zadužen Eno, a Pajdo i Huko za roštilj i ostala jela. Poslije se nije gledalo ko šta radi svi su sve radili i sve je savršeni štimalo.

Zašto punkt, pa ovdje nije bilo pozivnica, stajali smo na raskrsnici i svakog, bez pitanja ko je i šta je, svraćali na jelo, piće i zabavu. Nismo bili ispred nećije kuće već na raskrsnici gdje su svi prolaznici dobro došli. Ko se žurio pozivan je da se poslije u toku dana ili noći navrati i da je dobro došao.

Raja u Kamičanima nema asfaltirano igralište gdje bi mogli da se okupljaju i ova ideja sa punktom na raskrsnici je fantastična. Mnogi su se sreli i porazgovarali nakon dugo godina. Organizatorima sve čestitke, za dobro rapoloženje uz želju da ovo bude tradicija u buduće.

Pokušavam fotografijom pokazati kako je lijepo bilo ali pjesmu, šale, zafrkancije, doskočice... nemogu ni opisati. Jedan dan u Kamičanima koji ćemo svi dugo pamtiti i prepričavati.

Ovdje sam sreo naša tri omladinca koji žive u Austriji. Nakon kraćeg razgovora sa njima, doznao sam da su oni fudbaleri. Neko sa strane mi doviknu da su sva tri izuzetno dobri fudbaleri ali iz skromnosti ne žele da pričaju. Ipak  mi rekoše svoja imena i gdje igraju. Alić Besim, Porić Elvis i Džaferović Medin igraju za FC Bischofsohfen a to je 1. Landesliga u Austriji(nadam sa da sam dobro napisao). Nadam se da ću ove momke uskoro vidjeti u velikim klubovima Evrope.

Juče sam bio kod moje komšinica Fajke Kenjar, a razlog posjete je 95.rođendan. Fajka se prošle godina vratila iz Francuske i sad živi kod kćerke Ismete Fazlić (Seka). Njena djeca su organizovali svečani ručak za komšije, a u čast Fajkinog 95. rođendana. Kozarac.eu, čestita Fajki rođendan sa željom da nam još dugo živi.

Ove hefte nisam samo feštao, malo sam radio, a takođe obilazio naše komšije, socijalno ugraožene. Pravio sam dosta fotografija, a zbog ograničenosti prostora nisam objavio. Naravno donatorima sam rekao da nemogu baš sve da objavim i drago mi je da me razumiju. Ovaj put dvije fotke, Besim Kešić je darovao porodicu Forić Mehmeda. Mnogi me pitaju za Mehmeda a ja nisam znao da njega zovu Hemaš. Stvarno kad kažem njegov nadimak onda mnogi znaju ko je taj čovjek.

Nurfeta me zove i moli da odem kod par porodica i podjelimo pomoć koju je uplatio, a putem udruženja logoraša Kozarac, anonimni donator iz Naprelja kod Sanskog Mosta. Kaže, to radi svaki put kad ide na zimski odmor. Donaciju od 200 eura, Nurfeta je ispred anonimnog donatora podjelila na više familija.

Četvrtak, ne baš hladno ali dosta maglovito, pa su astmatičari malo teže disali. Danas je tema razgovora: kako je bilo na dočeku nove godine, gdje si bio, kad krećeš nazad. Mene pitaju kako stižem na sva ta mjesta gdje pravim fotografije. Nije baš jednostavno, ove hefte sam imao dosta gosti. Više puta sam, uz veliko razumjevanje, ostavljao goste da bih stigao zabilježiti neka dešavanja. Hvala mojim gostima, prijateljima koji su me razumjevali i nisu se ljutili dok sam ih ostavljao, ponekad na više sati.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

Ovu fotografiju moram komentarisati. General Forić kaže da je njegov komandant njegova ljepša polovina, a to se vidi na ovoj fotografiji. Generali imaju svoje generale komandante.

 

Emsuda Mujagić, predjednica udruženja žena Srcem do mira, mi je prigovorila za tekst ispravke koji sam objavio u dva moja članka: Okončan Prvi trkački maraton Bihać - Tomašica, zatim
Četvrtak 12.12.2013., a koji glasi  "Okončan Prvi trkački maraton Bihać - Tomašica" Mala dopuna tekstu: " Večeru za goste su pripremili Udruženje logoraša "Kozarac", Udruženje logoraša "Prijedor92" i Udruženje prijedorčanki "Izvor" "Islamska Zajednica Kozarac" dok je Udruženje žena "Srcem do mira" ustupilo samo svoje prostorije." Napominjem da sam ovu dopunu teksta dobio od Mirsada Duratovića predsjednika udruženja logoraša Prijedor92, a telefonski su mi rekli iz udruženja logoraža Kozarac.

Tekst od Emsude prenosim  u cijelosti:

Nijaze, mislim da trebas ispraviti gresku i nepravdu koja je nanesena organizaciji i clanicama organizacije Srcem do Mira. Svima je poznato da su gotovo sve znacajne aktivnosti koje se dogadjaju u Kozarcu bile odrzane uz veliku podrsku i rad organizacije Srcem do Mira, te da je i ova aktivnost oko doceka Martonaca iz Bihaca-Tomasice u Kozarcu bio organiziran na nacin kao nosioc programa za docek zajedno sa drugim sudionicima (Udruzenje logorasa Kozarac, Islamska zajednica Kozarac, Udruzenje logorasa92 Prijedor i Izvor prijedor). Svi zajedno smo bili nosioci docek, ali organizacija Srcem do Mira je dala najveci doprinos doceku.

Emsuda Mujagić

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo: Uvijek je sumnjivo kad neko misli za sebe da je pametan.

 

 

 

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).