Izdvajamo

Hefta sa ne baš puno dešavanja. U subotu je održan centralni program povodom rođenja Božijeg poslanika Muhameda a.s..

Drugih posebnih dešavanja nisam uspio zabilježiti.

Nekih posebnih dešavanja nije bilo ali to nije znak da sam ja sjedio kod kuće. Jedan dan sam zujao od Starog Majdana preko Stare Rijeke do Ljubije. Dok sam prolazio kroz rudnik  nešto me steglo. Sjetio sam se da je, ne samo Ljubija već skoro cijela opština Prijedor živjela, na neki način, od ovog rudnika.

Danas je ovdje grobnica za stare mašine i napuštene objekte. Rudnik i mjesto Ljubija su pusti, a sjećam se da su se ovdje nekad, održavale sportske i kulturne manifestacije na kojim su zavidjeli i veliki gradovi.

Danas ova slika, gdje je ona Ljubija, gdje je ona raja?

U petak su djeca dječijeg vrtića "Bambi" iz Kozarca, u sklopu svojih redovnih aktivnosti, posjetili firmu "Austronet" Kozarac. Rukovodstvo firme kao i radnici su sa oduševljenjem dočekali mališane i pokazali im šta i kako rade. Pored toga što su ovo djeca vrtića, radnici su im pokazivali i objašnjavali sve kao da su odrasli.

Vaspitačica Tanja je uručila zahvalnicu direktoru Enesu Kahrimanoviću. Ona je naglasila da su osoblje i roditelji zahvalni za pomoć koju su do sad dobili od firme Austronet Kozarac, kao i od Enesa Kahrimanovića privatno. Enes svake godine pomaže prvačićima u OŠ"Kozarac" i takođe djeci dječijeg vrtića "Bambi".
Tanja je izrazila želju i nadu da će se saradnja, sa Austronetom i Enesom Kahrimanovićem, nastaviti i biti još bolja.

.be">

Planinarsko društvo "Mrakovica" Kozarac polahko napreduju sa prikupljanjem donacija za asfaltiranje puta do doma Debeli Brijeg. Nova godina dolazi i nadamo se da će ova suma, prikupljenih donacija, biti daleko veća.

U utorak sam sa rajom krstario Kozarom, a sa ciljem da još bolje upoznamo naš kraj. Oni koji dobro poznaju ovaj kraj, da se podsjete i ne zaborave ove ljepote. Krenuli smo u 8.30 sati, a hodali smo od Donjeg Jelovca preko Maslin bajra do Poljane. Na Poljani nas je dočekao Elvir Softić sa dva izvanredna kotlića, različita.

Na Poljani nas je uhvatila noć i odlučili smo da nastavimo noćno hodanje od Poljane preko Kozaračkog Kamena do Kozarca. Noćno hodanje je također jedan lijep doživljaj, pa i avantura. Za većinu raje koji su hodali ovo nije ništa neobično, jer svi smo mi u svojoj mladosti tumarali noću, preko njiva, kroz šume, blatnjavim putevima... U Kozarac smo stigli u 18.00 sati. Prešli smo nešto više od 25 km.

U ovim šetnjama baš se opustimo, ma bolje reći otkačimo. Nema politike, nema nekih teških tema i razgovora, već samo razgovori o ljepotama koje nas okružuju, šale, zafrkancije i poneka pjesma.
Kako je lijepo biti otkačen, bar na trenutak.

Zujanje za ovu heftu sam išao u Brđane, zaseoci Hukići i Hodžići

Kod Cakane voćnjak jako lijepo uređen, rezidba završena, kao i zaštita krečenjem.

Kod Abdulaha Hukića poznatijeg kao Dule, on sam kod kuće. Krenuo po djecu u školu, ali čeka da ja uklonim auto sa puta jer sam se zaustavio na sred puta.

Dule ima lijep hoby, uzgaja golubove. Nemam puno golubova jer dosta puno radim i malo vremena za hoby.

Kod kuće Ahme Mujića nalazim njegovog oca.

Poslije odlazim u Hodžiće gdje iz drugog pokušaja nalazim Tamku kod kuće.

Pravio sam video u nadi da ću još bolje dočarati ljepotu ovih sokaka.

.be">

OBAVIJEST
Obavjestavaju se dzematlije dzemata Alici-Softici da pogledaju spisak sehida koji ce biti stavljeni na sehidsku plocu pa ako primjetite da je neko izostavljen javite se na br.tel.065 163 753.

1.Alic (Adema)Mujo
2.Alic(Alaga)Dzevad
3.Alic(Alije)Mujo
4.Alic(Ibre)Hajrija
5.Alic(Mahmuta)Husejn
6.Alic(Muharema)Refik
7.Alic(Muhe)Hamed
8.Alic(Osmana)Esad
9.Alic(Saliha)Hasan
10.Alic(Hasana ef.)Zejneba
11.Alic(Sejde)Muharem
12.Alic (Muharema)Besim
13.Alic (Avde)Mirsad
14.Alic (Muharema)Besim
15.Alic (Kasima)Mehmed
16.Javor (Ale)Alija
17.Javor (Sere)Arif
18.Javor (Sulje)Smail
19.Kilic(Rasima)Suad
20.Karabasic (Mehmed)Hasan
21.Karabasic(Mehmed)Husein
22.Softic(Adema)Hase
23.Softic(Adema)Muhamed
24.Softic(Huse)Serifa
25.Softic(Besima)Mirsad
26.Softic(Camila)Saban
27.Softic(Edhem)Ekrem
28.Softic(Edhema)Halida
29.Softic(Edhema)Hilmija
30.Softic(Emina)Aden
31.Softic(Hasana)Agan
32.Softic(Ibrahima)Kasim
33.Softic(Latifa)Hamid ef.
34.Softic(Mehmeda)Asim
35.Softic(Refika)Mustafa
36.Softic (Sabana)Elvir

Dvije donacije koje nismo ranije objavili:
Alić (Šerif) Safet 100 KM
Muranović (Islam) Nedžad   100 eura

Zgrada je u centru Kozarca (pored škole). Stanovi su jednosobni, dvosobni, trosobni...
 Vlasnik objekta Kemal Kahrimanović. Radovi se privode kraju i ovo je već vanjski izgled zgrade, a kupac određuje unutrašnji raspored prostorija. Slika govori sve.

Danas četvrtak, lijepo vrijeme, sunce ometalo da se naprave kvalitetne, a spontane fotografije. Nakon dva mjeseca Paljevina (Jakupović Edin) ponovo u čaršiji.  Pripreme za novogodišnje praznike već počele. Posebnih tema za razgovore nije bilo.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Dokaz  visoke kulture je reći najveće stvari na najjednostavniji način.

.be">

 

 

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."