Izdvajamo

Jarane, evo ti koji stih,za tebe i redovne pratioce naše stranice, ako ti se sviđa možeš ubaciti, al anonimno. Dok sam radio noćnu smjenu rekoh hajd da i ja šta napišem:

Merhaba jaro, šta ima Caja, kako nam je u Kozarcu raja?
Imal' šta novo iz rodnog kraja, da nije bilo kakvog belaja?
S hefte na heftu, brojim dane, da nam slikom liječiš na srcu rane.
Prikaži nam te poznate face, što četvrtkom slikaš na ulazu pijace.
Raseljeni zbog prokletog rata, poželimo komšije i društvo, isto kao rođenog brata.
Primorani ostaviti zemlju pradjedovu, protjerani da bi našli domovinu novu.
Zato nas u čaršiji dijasporom zovu.
Pokušali dušmani Kozarac da sruše, prkosi im od Kevljana sve do Kozaruše.
Kozarčanin, ma gdje bio, merhametli jeste, pomog'o bi ugrožene i pravio ceste.
Kad ne znaju kom' pomoći, tad pitaju Caju, od Čikaga do Sidneja svi ga dobro znaju.
Na tebe se sad ne može požaliti niko, od Kozare do ribnjaka, svaku kuću slik'o.
Uvijek s voljom radiš, tako navik'o.
Četvrtkom nas razveseliš, u dušu nam plamen, nadme nam se srce kao Kozarački kamen.
Kad ćeš ovo objaviti, nemam veze blage, selam tebi i Kozarcu, al' baš iz svee snage!!!

Poznata estradna zvijezda, kozarčanin Zijo Kasumović na kratko svratio u svoj Kozarac. Kod mene svratio da se sjetimo dana iz mladosti, a ja nisam mogao da ga ne upitam šta ima novo kod njega. Zaključak je da Zijo i Samira rade udarnički. Ovaj put nova pjesma i novi video na youtube. Na pitanje gdje će za Novu godinu, kaže da će u Francusku u jedan bosanski klub. Siguran sam da će, kao i uvijek sa Zijom i Samirom, biti veselo.

https://www.youtube.com/watch?v=GzAAecoa9ws

Knjiga "Čovjek i fotografija" autorice Admire Fazlić. U njenim koricama je opisan najteži dio života Fikreta Alića - čovjeka iza žice logora Trnopolje, logor, progonstvo, povratak u Kozarac. Još jedno u nizu svjedočenja prijedorskih žrtava genocida ukoričeno je u ovaj dokument.

Svi zainteresovani knjigu mogu nabaviti u Udruženjima logoraša Prijedor i Kozarac, a postoji mogućnost da se naruči od knjiga.ba, putem interneta .
"Želio bih da ovo ne bude knjiga mržnje, nego da bude knjiga koju će čitati naša omladina i buduće generacije." - Fikret Alić

Dva dana snijega i prilika da se uživa u prirodi. Planinari PD "Kozarački Kamen" Kozarac.

ASVALTIRANJE DVORIŠTA OKO MESDŽIDA SREDNJI JAKUPOVIĆI

Poštovane džematlije džemata Srednji Jakupoviće, a i ostale naše džematalije Ujedinjenih džemata, ovom prilikom vas obavještavamo , a ujedno i pozivamo da se ukljućite i odazovete na još jednu hairli akciju koju želimo provesti u djelo iduće godine. Naime radi se o polaganju asvalta u dvorištu oko našeg mekteba.

Na licu mjesta izašla su nam dva ponuđača sa kojima smo pregovarali. Ovom prilikom možete vidjete i njihove predračune koje su nam dostavili, odnosno cijena položenog asvalta u dvorištu našeg mejtefa. Nadamo se da će te se aBd i ovoga puta prikljućiti ovoj svima nama značajnoj akciji, kako bi naše dvorište oko našeg mejtefa bilo što ljepše uređeno. Ugradite se u trajno dobro, za koje će te imati nagradu i nakon vašeg odlaska sa ovog prolaznog svijeta. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati džematski odbor.

Imama hfz. Muharem ef. Šeperović br. Tel. 061 -330- 057

Muteveliju Enes Jakupović br. Tel. 061 – 766 – 068

Džematija Ejub Jakupović, br. Tel. 065 – 429 – 508

Insalna da krenemo sa donacijama;

1. Hfz. Muharem ef. Šeperovic – 200 KM

2. Suvad Sebina Kevac 100 KM

Pitanje za čitaoce: Koliko vas ima sofru u kući i još da je upotrebljavate? Naglašavam ova sofra je baš ona velika što se nekad koristila u našem kraju i uvjeravam vas da se korisi, a našao sam je kod jedne drugarice koja želi ostati anonimna.

Ovih dana sam zujao, pa sam otišao i do jednog malog sokaka koji se zove Elkazi. Nije daleko od ceste koja vodi od Kozarca do Trnopolja, ali je malo sakriveno od buke. Ovdje se roditelji ne moraju plašiti hoće li neko protutnjiti autom kroz naselje.

Suho meso, suđuk i ostali suhomesnati proizvodi se traže najčešće u zimskom periodu. Svi ovi proizvodi mogu se naći u svim marketima i sve je to industrijsko sušenje. Rijetkost je naći suhomesnati proizvod, u prodavnici, a da je sušen onako kako su to naši stari radili. Huse Bahonjić-Gulaš još uvijek suši meso na onaj stari, najboljin način. Ovi proizvodi se mogu kupiti u marketima Gulaš u Kozarcu.

Drugo zujanje je Kroz Foriće, ali one u blizini Asfaltne baze u Kamičanima. Par slika iz ovog dijela Kamičana.

Dalje sam produžio do potoka Kulna, gdje su kuće familije Đihić. Takođe sakriveni od saobraćaja, buke, a pored riječice.

Oni su takođe sagradili i jednu malu vodenicu i koliko sam informisan, služi samo za njihove potrebe.

 

U Kamičanima zaseok Kenjari, pored potoka Brusnica (Brusunca) nalazi se kuća od Šefika Kenjara, u dvorištu je vodenica, ali ne kao dekoracija u dvorištu već radi punom parom.
Šefik Kenjar posljednji je vodeničar u Kozarcu, pa čak Gradu Prijedoru i jedan je od rijetkih na području Bosanske krajine koji se bavi ovim starim zanatom.

Nekad su naši potoci i riječice bile pune vodenica. Danas ni traga od tih vodenica, neke su već prije rata 92. bile porušene, a one koje su dočekale rat uništene su.
Poslije rata Šefik i njegova žena Đemka su se vratili i odlučili da nastave tradiciju svojih predaka. Sagradili su novu vodenicu i iz hobija pustili u rad istu. Već više od deset godina ovaj bračni par melje kukuruze, heljdu i drugo žito u svojoj vodenici.

Šefik mi priča da ovdje nema neke zarade, već on to voli i to mu je jedan od više hobija kojim se on bavi. Kad vode ima vodenica radi 24 sata dnevno, ne zaustavlja se dok ima vode da pokreće mlin.
Još mi reče: "Mnogo raje dolazi da vide kako radi vodenica, a mnogi žele da kupe i probaju brašno ispod vodeničkog točka". Ja sam jedan od onih koji redovno kupuje kukuruzno brašno od Šefika.
Naglašava da neće prekidati tradiciju svojih predaka dok je ovako dobrog zdravlja.

.be">

Ovih dana Šefik Kenjar je pokrenuo akciju izgradnje mosta preko riječice Vrioske u Menkovićima. U ovom djelu Menkovića nisam nikad, čak ni u mladosti, bio. Sad je ovdje jako puno zemlje zapušteno, a kako mi Šefik priča, najveći razlog je loš put teško doći do ove zelje. Takođe, riječica Vrioska dijeli ovaj dio Kamičana u dva dijela i raja iz Jednog dijela Kamičana koji imaju zemlju sa ove strane moraju dolaziti na svoje imanje kroz Menkoviće, a opet sa druge strane, raja iz ovog dijela koji imaju na drugoj strani zemlju moraju do svoje zemlje kroz Radivojce da idu što je tri četiri kilometra daleko. Ako bi se ovdje napravio most (ćuprija) i jednoj i drugoj strani bi približili, skratili put do svoje parcele.

Šefik je, uz pomoć Mjesne Zajednice (naravno radnika koji tamo rade i koji su u savjetu) dobio obećanje od Grada Prijedora da će oni donirati materijal za ovaj most, a da on sakupi sredstva za izvođaće radova. Ovdje nije neka velika suma u pitanju, nešto više od 3000 KM.
On je ubjeđen da će vlasnici koji imaju zemlju u ovom dijelu Kamičana donirati, prema svojim mogućnostima, za ovaj most. Naravno, svi znamo koliki je sevap dati pare za most.
Donacije se uplaćuju kod Šefika Kenjara, a više info na njegov tel.065 456 308

Danas na četvrtku, za ovo doba godine dosta raje. Počele su pripreme za novogodišnje praznike. Mnogi očekuju goste, familiju koji žive negdje u drugim državama. Već kupuju namirnice, koje nemaju kod kuće, kako bi što bolje dočekali svoje najmilije, svoje komšije, prijatelje...

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo:Dobri ljudi su sreća na ovom svijetu

.be">

 

 

 

Hoce li  ikada priznati.... ...... oni što pokušaše da unište našu buducnost.