Izdvajamo

Hefta u kojoj se vrše pripreme za naredne praznike u našem kraju. Očekuje se velik broj, naše raje, koji žive negdje u drugim državama.

Sutra je prvi dan zime, dan u kojem je najkraće razdoblje od izlaska do zalaska Sunca (najkraći dan u godini).
Na dan zimskog solisticija Zemljin sjeverni  pol je najudaljeniji od Sunca, a južni je najpriklonjeniji Suncu. Sunčeve zrake okomite su na južnu zamišljenu kružnicu, stoga je južna Zemljina polutka tog dana najviše obasjana i svim ljudima na toj je polutki dan najduži, a noć najkraća u godini.

U džematu Hadžići pristiglo još par donacija za asfaltiranje puta, a donirali su:

Hadžić Izeta Kelima   50 eura

Hadžić Izeta Kemal i Kenan   50 eura

Hadžić Kemala  Emina  50 eura

I ove hefte zujanje po Kozari. Ovaj put od Lisine preko Previje, Gole Planine, Dugih Njiva preko Ćamilovog igrališta do Kozarca.

Dan lijep, pogodan za hodanje, a ambijent fantastičan. Dosta snijega i skoro cijelo vrijeme smo prtili snijeg.

O akciji asfaltiranje puta u Trnopolju, kroz zaseok Hodžići-Elezi-Haskići-Pihići, već smo pisali. Ipak još par rečenica o ovoj akciji:
Vratili se na svoje ognjište i izgrađujemo sve do sad. Zbog nemogučnosti normalnog korištenja istog koji je i put do lokalnog mezarja cijelog Trnopolja i jedini do sad nije asfaltiran.

Dobili smo obećanja da će istu akciju podržati Grad Prijedor sa 40% sredstava, Federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica 30%, a preostali dio moramo da sakupimo mi sami. Akcija obuhvata put dužine 2000 metara i dva parkinga, parking kod mjesnih mezarja Trnopolje i parking kod džamije, ukupne površine 1140m2. Ukupna cijena projekta iznosi 254160,00 KM.
Još jednom pozivamo mještane ovog sokaka da se odazovu ovoj akciji, a takođe molimo raju iz Trnopolja, kao i iz drugih mjesta, da nam pomognu u ovoj akciji.

Odbor za asfaltiranje puta kroz Hodžiće i Eleze

Obavjest iz Mujkanovića: U ponedeljak 25.12.2017. u 15.00 sati, biće svećano otvaranje asfaltiranog puta kroz Mujkanoviće prema Jarugama. Derviš Mujkanović se zahvaljuje raji koja je učestvovala, svojim donacijama, u akciji asfaltiranja za mještane, veoma značajnog puta. Posebno veliko hvala raji koji žive negdje u drugim državama, a nisu žalili pare za asfalt, kroz ovu mahalu. Još jednom se pokazalo da mi imamom najmerhametli raju.

Na svečanost otvaranja puta poziva se sva raja, koji su učestvovali i ovoj akciji, takođe dobro su došli i oni koji nisu učestvovali. Otvaranju puta najavljen je i dolazak Gradonačelnika Grada Prijedora, Gospodina Đakovića.

Derviš kaže: Raja bujrum

Naredne dvije hefte biće puno otpada, plastičnih flaša...Hajde da budemo savjesni i da tu plastiku ne bacamo u kante za smeće jer:
Akcija skupljanje plastične ambalaže(flaše),te odlaganje iste na predviđeno mjesto u školskom dvorištu traje neograničeno. Mnogi me pitaju gdje je mjesto za odlaganje plastike. Ko ne zna neka se javi na ulazu u školu i neko od radnika će preuzeti ambalažu i odložiti tamo gdje treba.
Također u Kamičanima pored škole možete odložiti plastiku.

Vatrogasci u Kozarcu su bogatiji za lotre vatragasne, a donacija dolazi od familije Mehmedagić - Ibrić, koji trenutno borave u Švicarskoj. Lotre se razvlače negdje oko 22 metra. Komandir Vatrogasnog Društva Kozarac se zahvaljuje na vrijednoj donaciji.

"Još jedna vrijedna donacija za naše Vatrogasno društvo. Naši ljudi su još jednom, po ko zna koji put pokazali svoju velikodušnost i dobrotu.
Naime, Mehmedagić (Šabana) Ramo je donirao našem društvu vatrogasne ljestve, EHRSAM AL 22, koje će u mnogome našim vatrogascima olakšati rad na visinama. Do sada je rad na visinama predstavljao problem našim vatrogascima jer nismo imali adekvatnu opremu, a sada će to biti puno lakše. Još jednom veliko hvala našem Rami, da nam je živ i zdrav još mnogo godina."

Jutros sam čuo žalosnu vijest. Esma Velić se ugušila u potoku u blizini njene kuće u Kevljanima. Esmu sam poznavao i ponekad sam svraćao sa rajom koji su joj nosili pomoć. Esma je bila slijepa i imala je težak život. Za ovu vjest je čuo i njen komšija Šerif Velić i u znak sjećanja na Esmu napisao:

Koja slučajnost!? Kao predosjećaj. Esma, moja komšinica i rodica, prije dva dana skočila u nabujalu "Riku" i utušila se. Ovu sam sliku napravio prije pet šest godina kad joj se kod sina Bene našlo unuče pa otišao da ih malo obiđem. Esma je već godinama slijepa. Mogla je samo naslutiti kad je dan i ništa više. Prije nekoliko godina ja i moja žena Fikreta odveli smo je u Prijedor doktoru specijalisti i dobili nalaz da je slijepa i tako uspjeli od socijalne pomoći izhoditi dodatak za tuđu njegu (40 km.) i to su bila sva njena primanja.

Zna se da su joj mnogi udjeljivali milostinju a kako joj je bilo to zna samo ona. "Rika" je od njene kuće udaljena oko petsto metara. Šta ju je nagnalo da napusti kuću i krene? Dali je imala tu namjeru ili je sve splet nesretnih okolnosti za nas je tajna a istinu je Esma sa sobom u mezar odnijela. Molim dragoga Boga da joj grijehe oprosti i u džennet uvede. El Fatiha

Šerif Velić

Donacije koje nismo ranije objavili, a donirane su za spomen ploču u džematu Alići-Softići

Frizerski salon Danny je prije par dana proslavio prvu godinu rada, a vlasnica salona Aida Filović kaže, dosta uspješna godina. Aidi želimo sretno sa radom njenog salona.

Ovo je priča koja se desila prije par mjeseci, a danas me Nihad Kilić moli da objavim u znak zahvalnosti poštenim ljudima.

Nihad mi priča: " Ljetos smo ja i moj brat Refik otišli u Prijedor, svratili u Konzum pa i da nešto pojedemo. Poslije smo otišli dalje i nakon dva sata smo otkrili da je moj brat zaboravio svoju tašnicu sa dokumentima i parama. Predpostavili smo da je ostala u Konzumu i požurili nazad. Za pola sata smo bili u restoranu pored Konzuma i tamo nas je čekalo nevjerovatno iznenađenje".

"Konobar koji se zove Kosta, nas je čekao pored stola. Njegovo radno vrijeme je prošlo već više od sat vremena ali on se nije odvajao od stola i nije nikom dozvoljavao da sjedne za taj sto. Na stolu je bila Refikova tašnica, netaknuta. Kosta nas je zamolio da odmah pregledamo tašnicu, što smo i učinili i stvarno ništa nije dirnuto, sve je bilo na svom mjestu, a novca je bilo oko 2000 CH (Švicarskih Franaka). Ovim pute želim, javno, da se zahvalim konobaru Kosti koji nije htio da primi nagradu od nas. Ovo je znak da ima puno poštene raje u našem kraju i još jedno veliko hvala Kosta". Kazao je Nihad Kilić

Radovi na mostu u Kozaruši, kod džamije, se privode kraju i uskoro će biti pušten u promet.

Dok sam zujao okolo svratih kod Zijada-Zike Bešlagića. On je bio zauzet oko bušotine koju je radio ove godine. Kaže da ima vodovod, ali bilo je nekih nesporazuma sa mještanima i on je odlučio da traži vodu u svom dvorištu i našao je na 24. metru. Jako vrelo, ima dovoljno vode za pola sela. Dok razgovaram sa Zikom zaključujem da je ova bušotina "Inat bušotina". Neka je sa srećom.

Ove hefte sam zujao kroz Deumiće i već na samom ulazu iz pravca Kulašići, srećem Besima Deumića. Povratnik iz Finske, ovdje je najsretniji i najzdraviji. Obično u ovo doba dana izađe malo u štnju kroz sokake.

U nastavku par slika i kratko zaustavljanje kod Sajme Bešić. Izašla da vidi ko to zuji kroz njenu mahalu.

Kemu Deumića nisam našao kod kuće. Nekom drugom prilikom.

U nastavku vidim ispred kuće Kasima Elkaza, izašao vani malo čistog zraka da uzme, jer hladno je da bi nešto radio vani.

.be">

Danas na četvrtku, dosta raje. Puno ih je došlo za predstojeće praznike, na dvije hefte, a očekuje se još više već u subotu da će pristići. Na četvrtku nije bilo posebnih tema za razgovore, svi se radujemo dolasku naših prijatelja koji žive negdje u drugim državama. Sa njima nam je svima ljepše i bolje.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku. Malo sam pretjerao sa brojem fotografija. Nadam se da ćete ih sve pregledati.

 To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Više vrijedi jedno dobro srce nego sve pametne glave na svijetu

.be">

 

Budite ponosni na naše kozaračke borce, oficire i generale armije Republike Bosne i Hercegovine. Budite ponosni na naše očeve i majke, braću i sestre, jer oni živješe i umiraše časno. Budite ponosni jer pripadate narodu koji tlačen, proganjan i na pravdi Boga ubijan, a koji druge nije tlačio, proganjao i na pravdi Boga ubijao! Spram dušmanima budite ponosni i prkosni, a spram svojom braćom i prijateljima ponizni i milostivi! Neka nas sviju Uzvišeni Allah na tom putu pomogne!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.