Izdvajamo

Danas sam prvu sliku postavio od, meni veoma fine raje,  Sabit i Hasiba Džonlagić. Sabit je poznati biciklista i već više godina učesnik biciklističkog maratona Kozarac-Bihać-Srebrenica. 

Ove hefte bilo je jako puno dešavanja, a ja sam se trudio da zabilježim što je više moguće. Nešto sam već objavio, a danas, sa jako puno slika, slijede moje zabilješke. Nisam uspio baš sve da zabilježim. Puno dešavanja bilo je u isto vrijeme.

Jedan mali oglas:

Trazimo tetu koja bi čuvala naša dva sina. (2.5 godine. i 10mjeseci.)
Mladi smo bračni par, radimo oboje i živimo u Švicarskoj.
Pored čuvanja dijece treba i da se pomogne u kućnim poslovima..
Plata 650 franaka (1'085KM)
Žena treba bit do 50 god. i nepušać ?? javite se u komentaru

U subotu 23. decembra održana je godišnja skupština KUD-a "Kozara" iz Kozarca, koja je bila ujedno i izborna. Predsjednik Kulturno umjetničkog društva Nihad Deumić iznio je izvještaj o radu u protekloj godini te istaknuo zavidan broj nastupa koje su odradili članovi društva.

Predstavljali su se na više folklorijada, smotrama i koncertima (Humanitarni koncert za Fond Solidarnosti), a nastupali su i na više svadbi u vrijeme godišnjih odmora. Osvrnuvši se na financijsko stanje, Deumić je naglasio kako je i sa malo novčanih sredstava moguće odraditi mnoge projekte, ako postoji dobar plan, jasan cilj i naravno, zanimanje za određeni projekt.
Izvještaji o radu u 2017. godini, planu rada za 2018. godinu, te blagajnički izvještaj su jednoglasno usvojeni.

Zatim je izabrano novo rukovodstvo KUD-a. Novi predsjednik KUD-a je Zijad Memić.
Novo rukovodstvo kluba je:
1.Zijad Memić - predsjednik

2.Sadeta Hadžić

3.Mina Karabašić

4.Mirjana Joldić

5.Suvad Blažević

6.Aida Alić

7.Melina Mujkanović

Poslije skupštine mladi članovi ovog društva su izveli par igara i par pjesama, a zatim se nastavilo sa druženjem.

Zadnjih dva dana Amir Paratušić je pekao rakiju. On koristi najsavremeniji način proizvodnje rakije i dobra prilika za ljubitelje rakije da nabave ovo piće. Kod Amira se može naći veoma kvalitetna rakija i po povoljnoj cijeni.

Takođe Amir voli druženje i dok je on pekao rakiju, u Zikinoj vikedici (Ziko Bešlagić), navraćali su mnogi njegovi prijatelji, a on ih je zabavljao uz gitaru i pjesmu, a nije im falilo ni meze. Svaki dan jedno jagnje na ražnju.
Par slika, a na kraju i video koji sam pravio za vrijeme moje kratke posjete kod Amira.

.be">

Ponedeljak 25.12.2017. Grdaonačelnik Milenko Đaković bio je gost u MZ Kozaruša. U zaseoku Mujkanovići prema Jarugama pušten je, asfaltiran put, u promet. Put je otvorio Gradonačelnik Đaković i Dragan Kesić član savjeta MZ Kozaruša.

"Ovo je jedan od zadnjih puteva koje smo asfaltirali u 2017 godini. Građani su iskazali želju da to zajedno i otvorimo i zvanično pustimo u rad. Ja sam zbog toga i danas ovdje. Ovo su fine aktivnosti u kojima se građani potrude da sa gradom završe neki infrastrukturni projekat, a ovo je jedan princim koji mi podržavamo i to je jedini mogući način gdje možemo dati prioritet u odnosu na standardno građenje asfaltnih puteva i saobraćajnica" Kazao je Gradonačelnik Đaković.

"Ovo je jedan od projekata koji smo završili u ovoj 2017.godini, zajedno sa gradskom upravom Grada Prijedora. Zahvaljujem Gradu na učešću zajedno sa građanima u realizaciji ovog projekta.Nadam se da ćemo i sljedeće godine nastaviti saradnju sa gradskom upravom i realizaciji nekih drugih projekata", kazao je Elvir Softić predsjednik Savjeta MZ Kozaruša.

Poslije otvaranja puta nastavljeno je druženje u prostorijema MZ Kozaruša.

Par uplata za spomen ploču u džematu Alići-Softići. Za one koji me pitaju kad će se postavljati polča za šehide i kako će izgledati. Ovu informaciju nemam, a koliko vidim ni džematski odbor još ništa ne zna.

Nijaz Softić sa svojim unucima. Nisam ga odavno vidio veselijeg, a i nane sretna sa unucima.

U ponedeljak 25.12.2017. je održana izvještajna skupština Udruženja Logoraša "Kozarac". Mali broj logoraša je prisustvovao skupštini, nešto više od 30, a udruženje broji više od 2000 članova. Izvještaj o radu i plan rada za sljedeću godinu je jednoglasno usvojen.

Jučer je na Grmeču, Mrežnica, bio Memorijalni lov "Faruk Bišević". U lovu je bilo oko 200 lovaca i ustrijelili su 24 divlje svinje. Lovci iz Kozarca su oduševljeni organizacijom lova, kao i ulovom.

Ove hefte sam prisustvovao proslavi 17. rođendana Semiru Softiću. Slavljeniku želimo sretan rođendan i sve najbolje u budućnosti.

Još jedan rođendan, ovaj put u OŠ Kozarac podružnica Kamičani, a slavljenik je Zinedin Jakupović koji slavi svoj 11. rođendan. Zinedin je sin od Sebihe i Nihada Jakupovića. Roditelji su poželjeli da počaste sve drugove i drugarice od njihovog sina. Jučer su u vrijeme velikog odmora častili djecu sa pizom, sokovima i na kraju jednom ogromnom i veoma ukusnom tortom.

Djeca su, rođendanskom pjesmom, Zini poželjeli sretan rođendan.
Dok posmatram ovu svečanost, sretnu djecu, njihove učiteljice, kao i roditelje, sve mi ovo liči kao jedna veća sretna porodica. Sve pohvale učiteljicama i roditeljima.

Moja Komšinica Nisveta Sivac, ove hefte je postala nane. Čestitke nani, kao i roditeljima.

Muhamed-Hamed Kahrimanović svake godine za vrijeme novogodišnjih praznika organizuje parti (party), uz kuhano vino,ispred svoje kuće u centru Kozarca. Tako i ove godine, ponedeljak 25.12.2017. party kod Hameda. Dosta velik broj njegove raje je došao na kuhano vino, suđuk i suho meso. Druženje trajalo do kasno u noć.

U Restoranu "Stara Bašta" Kozarac u utorak 26.12.2017., je održano donatorsko veče popularno nazvano "Crvena noć FK Bratstva" koje je sprovedeno u organizaciji uprave fudbalskog kluba.

Događaju je prisustvovao dosta vilik broj simpatizera ovog kluba. Restoran je bio pun i dosta raje se vratilo jer nije bilo mjesta.
Svima prisutnima, prvo se obratio član UO FK Bratstvo, Zijad Kusuran. On je prezentovao dosadašnji rad i plan daljeg razvoja kluba. Zatim pozvao simpatizere da podrže rad kluba.

Podjeljene su i zahvalnice za nesebičnu i svesrdnu pomoć FK Bratstvu. Među dobitnicima zahvalnice je i portal Kozarac.eu, takođe i ja pisac ovog teksta i urednik portaka Kozarac.eu.

Zatim je organizovana tombola i podjeljene skromne nagrade.

Na kraju dobio sam informaciju od rukovodstva FK Bratstvo: Na donatorskoj večeri sakupito je 5200 KM.

Jedan od najvećih simpatizera i donatora FK Bratstva, Šahbaz Muhamed-Ćića i njegova ljepša polovina Fate su isto veče proslavili 30 godina sretnog, bar tako kaže Ćića, braka. Kozarac.eu želi im sretnu godišnjicu i da još mnogo godina slave u zdravlju, slozi i sreći.

Danas sam prisustvovao vjenčanju Generala, Ambasadora Bosne i Hercegovine u Pakistanu Sakib Forić i njegove izabranice Nezira Zekotić, sad već, Forić. Čestitamo Sakibu i Neziri i sve najbolje im želimo. 

Danas na kraju dana, prije zaključivanja ovog, vanredno dugog, članka žurio sam u Kozarac pa Kozarušu i opet Kozarac. U Kozarcu izvještajna skupština Vatrogasnog društva Kozarac. Izvještaj o radu u predhodnoj godini, kao i plan za sljedeću godinu je jednoglasno prihvaćen. Za narednu godinu planirano i dogovoreno da se svi fokusiramo na izgradnju vatrogasnog doma.

Poslije skupštine svi su preselili u restoran Stara Bašta, gdje je nastavljeno druženje uz kotlić koji je pripremio Bajro zlatar.

Zatim sam jurio u Kozarušu gdje je održana izvještajno-izborna skupština FK Mrakovica iz Kozaruše. Izvještaj o radu, u predhodnoj godini kao i plan za narednu godinu, je jednoglasno prihvaćen.

Zatim je izabrano novo rukovodstvo FK Mrakovica:

Predsjednik skupštine je  Brane Končar

Novi predsjednik je  Zlatan Grozdanić

Podpredsjednici su:

Grabić Sead i Ekrem Žerić

Sekretar kluba je Muhamed-Braco Kulašić

Blagajnik je Uzeir Blažević, a njegov zamjenik je Čirkić Edin-Sprečo

Danas na četvrtku jako puno raje i u nekim momentima sam se pitao jeli ovo juli mjesec ili decembar. Maslenica je bila puno veće nego uobičajeno, ali je planula u pet minuta.

Dok slušam raju kako se pripremaju za novu godinu, zaključujem da se u mnogim stvarima pokušava šparati, manje mesa, kruha, deterdženta, brašna, krompira... samo u jednom niko da smanji, a to je alkohol.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku, a na kraju je i video.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Ne planirajte ništa novo dok ne završite ono što ste započeli.

.be">

 

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać