Izdvajamo

Ovih dana dok zujim okolo razgovaram sa našom rajom. Često puta u razgovoru spomenem dženazu koja će se klanjati našim šehidima u nedelju 20.07 ove godine. Neprijatno sam iznenađen, skoro pola naše raje neznaju ili su zaboravili da će kolektivna dženaza biti 20.07. ove godina, a klanjat će se u Kozarcu.

Jutros mi je bilo lakše većina me pita kako idu pripreme za dženazu i svi su upoznati sa protokolom. Mnogo raje iz skandinavskih zemalja su pristigli, a mene raduje to što je većina putem naše stranice saznala sve informacije za kolektivnu dženazu.

Prošli petak, 11.07. Fikret Alić, Hazim Jakupović i ja smo išli u Srebrenicu da klanjamo kolektivnu dženazu za 170 šehida.

Bilo je puno raje ali slušam raju koji su dolazili prošlih godina i pričaju da je  prošlih godina bilo puno više raje u poređenju sa ovom godinom. Mi smo išli bez neke organizacije, prosto se dogovorili da idemo nas tri i tako je bilo.

Tamo smo našli raje iz svih krajeva BiH, a i drugih država koje su nekad cinile Jugoslaviju.
I naši Fantomi si prisustvovali dženazi u Srebrenici. Došli su da se poklone žrtvama genocida.

Posjetili smo i nanu Fatu Orlović, veliku heroinu današnjeg vremena.

Pravio sam dosta slučajnih fotografija. Ovo je vrijeme kad je Kozarac najviše naseljen. Puno raje je došlo na godišnji odmor. Raduje me svaki susret sa našom rajom.

Krenuo u Kozarac, vidim da je Halima Softić kod kuće. Svratim da pozdravim komšinicu, a usput jedna lijepa fotografija. Halima, bar na fotografiji, prilično dobrog zdravlja. Priča mi da ne propušta moj četvrtak i svaki četvrtak čeka sa velikim nestrpljenjem. Raduje se svakoj fotografiji koju napravim i svakoj riječi koju napišem. Zahvaljujem na lijepim pohvalama i nastavljam dalje.

Kod mog komše, Asima Softica, ove godine dosta bolje raspoloženje. Njegova žena Subha je dosta bolje u poređenju sa prošlom godinom.

Sinoć na iftaru u Mutničkoj džamiji upoznah Midhada ili Midhu Hadžiosmanagića. Midho je sin nekad poznatog trgovca Bahrije. Ja se manje sjećam ovog trgovca ali znam od starije raje da je Bahrija bio omiljen trgovac kod kozarcana.

Moj jaran Hase Hodžic uvijek spreman za popraviti kvarove na glavnoj vodovodnoj liniji u Alicima i Javorima. Kaže Hase da ostavlja posao koji već radi da bi popravio kvarove na glavnim linijama u našim selima. Tako je bilo i ovaj put. Na mjesto kvara  stigao je prije mene.

Ove hefte sam otišao u mejtaf Kamičani 1 sa namjerom da klanjam teravih namaz. Već na ulazu u mejtaf pomislih da će ovdje biti Tevhid, dok je ovako puno raje. Nije bio tevhid niti mevlud samo Teravih namaz. Ovdje dolazi puno djece da klanjaju teravih namaz. Napravio sam par fotografija u nadi da će one više ispričati.

U mejtafu Kamičani 1, Teravih namaz predvodi Emin Huskić učenik 4. razreda  Medrese u Mostaru. Ovo mu je prvo iskušenje u jednom džematu. Džematlije zadovoljne sa vrijednim Eminom.

Juče sam zujao biciklom, sve to da bih uštedio koji litar goriva. U Filovića sokaku nisam nikad bio. Sve nešto okolo fotografisao ali nikako da svratim u ovaj sokak. Sad sam i ovu grešku ispravio. Kod Sulejmana Filovića je radno i nisam ih ometao. Napravih fotografiju sa djecom i nastavio dalje.

Šabo Filović mi priča da ga nikad ni u Kozarcu nisam fotografisao. Jedna fotka ispred njegove kuće.

Razgovaram sa ženama i spominjem Filovića sokak, a jedna mi reče da je to tačno ali i da su ovaj sokak iza njih nazvali Francuska ulica.

Senad Filović i njegova žena su na odmoru ali nije im bilo teško da izađu da bi ih fotografisao.

Ovdje sam sreo i svoje rođake Muhameda i Avdiju Majdanac. Nisam ih vidio toliko dugo da ih nisam prepoznao. Ma još gore bio sam ih čak zaboravio, pa mi bilo neugodno kad su mi rekli da smo rodžaci.

Muhamed mi je obećao da će se ubuduće javiti kad dođe u Kozarac.

Sinoć je u sali MZ Kozarac održan okrugli sto, na temu "Ne dopustite lopovu da ljetuje u vašem domu". Uz dosta prijatnu atmosferu Predstavnici Centra Javne Bezbjednosti Prijedor, Komunalne policije, inspekcije, predstavnici mjesnih zajednica, nevladinih organizacija...razmjenjivali su informacije, iskustva, mišljenja, prijedloge o javnoj sigurnosti na području Kozarca. Mislim da bi ovakvih sastanaka trebalo biti više u buduće. Dobra saradnja policije i građana donosi veću sigurnost građana i imovine.

Danas na četvrtku puno raje, a tema razgovora je "Kolektivna Dženaza Prijedor-Kozarac" u nedelju 20.07. Danas je najviše raje koji su na privremenom radu u skandinavskim državama, Norveška, Finska, Švedska i Danska. Ja sam fotografisao pravio video sa ciljem da što bolje dočaram današnji pazarni dan u Kozarcu ili kako mi to kratko kažemo Četvrtak.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

Mujkanović, ni ime mi ne reča ali me pohvali da sam se nekao posebno obradovao.

Moje komšije, ma više nego komšiije. Moja raja i sa njima sam rastao, mladost proživio ali rat nas rastavi i sad se srećemo u vreme godišnjih odmora. Nadam se uskoro i starost skupa da proživimo.

U Kozarcu je otvoren market Bingo. Svratim da i ja vidim šta ima. Nisam mogao da prođem kraj mesnice Dany, a čiji vlasnik je Elvir Softić poznati mesar iz Kozarca. Dok fotografišem frižider sa mesnim proizvodima, Elvir mi priča da kod njega svake hefte imaju akcijske cijene za pojedine proizvode. Vjerujem da već svi znaju da mesnica Dany ima svoje mjesto u Bingu Prijedor, a sad i u Kozarcu. O Elviru i kvalitetu njegovih proizvoda nije potrebno puno pisati, svi ga znaju. Fotografišem, poželim uspjeh u radu i odlazim dalje da zujim.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo:

"Samo su dva tipa ljudi na ovom svijetu — dobri i losi.
Dobri bolje spavaju,
ali cini se da losi vise uzivaju u satima kad su budni."

.be

 

 

 

Hoce li  ikada priznati.... ...... oni što pokušaše da unište našu buducnost.