Izdvajamo

Hefta sa puno snijega i puno šetača na cesti i sokacima. Pripreme za obilježavanje 1.Marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine su počele.
Možda za nekog još rano ali žene su počele sa pripremama za 8.Mart. U restoranima "Gold" i "Neira" počeli su sa rezervacijama. Osoblje ovih restorana očekuju da će popuniti sva mjesta i obećavaju još bolji provod u poređenju sa predhodnim godinama, kad je takođe bilo za pamćenje.
Rezervacije za restoran "Neira" mogu se izvršiti u restoranu a za "Gold" pozivom na tel: 065 723 875 Enes Kapetanović

Prošle hefte u restoranu "Stari grad" vlasnik Enes Kapetanović, a u organizaciji Udruženja poljoprivrednika "Agrarija" Kozarac i poljoprivredne apoteke "Agroherc Trnjanin", održane su prezentacije za poljoprivrednike. Kao i uvijek, na prezentacije ove vrste dolazi veći broj poljoprivrednika. Jadan od njih reče: "Ljeti smo aktivni na poljima, a zimu koristimo za edukaciju"

Ovaj put prezentaciju su održali predstavnici BC Instituta iz Zagreba Siniša Srdić. On je prezentirao BC hibride kukuruza za predstojeću sjetvu.
Milan Janjuz, predstavnik Agrounik D.O.O.Bijeljina, je pričao o mikro biološkim preparatima za prihranu poljoprivrednih kultura.

Prošle hefte navratih u restoran Laguna kod Nijaza i iznenadih se. Raja u restoranu ubija dosadu jednom igrom koju sam čak i ja zaboravio, a to je Trika. Tek kad sam došao kući i pregledao ove slike probudiše se sjećanja na stara vremena i ona sjela, kapanje i trikanje. Siguran sam da će se ova igra vratiti u naše krajeve, bar u toku zime. Raja koji su redovni kod Nijaza u Laguni, predlažu da se organizuje turnir u ovoj igri.
Za one koji su zaboravili, kao i za one koji ne znaju ništa o ovoj zabavnoj igri, a vjerujte da je zabavnija od bilo koje serije.

Trika, to je igra koja je nekad bila popularna na prostorima cijelog Balkana. Ne znam koliko je stara. Možda je starija i od šaha. Ovu igru su igrali svi, naročito zimi kad narod nije ništa radio. Posebno su bili žestoki okršaji između didova ili nani (majki) i unučadi.
Pravila:
Svaki igrač ima po 9 zrna graha.(9 jedne a 9 druge boje.)
Naizmjenično postavljaju zrna na označena polja.Cilj je postaviti 3 svoja u jednoj liniji.Ako to nekom uspije onda uklanja sa ploče jedno protivničko zrno.Može birati bilo koje osim onih koji su već u liniji tri. Ova Linija tri zrna zove se Trika i ne smije se razvaljivati.(Osim ako nema ništa drugo.)
Kad se poslaže po 9 zrna onda slijedi pomjeranje.Bilo koje zrno se pomiče na neko susjedno polje ako je slobodno.To igrači rade naizmjenično nastojeći napraviti Triku i pojesti neko protivničko zrno.To ide sve dok jedan ne ostane na samo tri zrna.Tada on umjesto pomjeranja ima pravo na skakanje.Svako svoje zrno može
u potezu prebaciti na bilo koje slobodno polje.Nastoji spriječiti protivnika da napravi triku, a i vreba priliku da to sam napravi.Čim neko ostane sa dva zrna partija je gotova. Partija ponekad završi i nerješeno.

Akcija asfaltiranje puta u Trnopolju, kroz naselje Hodžići- Elezovići-Pihići dosta dobro napreduje. Ovo je period kad smo svi pomalo uspavani, ali po broju donacija ovdje raja, bar kad je ovaj put u pitanju, ne miruje.

Slijedi spisak donacija za ovu akciju:

RN BROJ IME PREZIME IZNOS VALUTA NAPOMENA
1 MIRSAD SIVAC           100 KM
2 SMAIL MATRIC          100 KM
3 SAMIRA SUSIC          500 KM
4 RESAD BLAZEVIC      100 EUR
5 ALMA BESIC             100 EUR
6 ESEF HODZIC           500 KM
7 MAHMUT ELKAZ        2019 KM    1.RATA
8 MIRSAD PIHIC          1000 KM    1.RATA
9 MIRSAD MUJKANOVIC 2000 KM
10 ZILHAD SIVAC        200 KM
11 BESIM SIVAC          100 KM
12 MEHMED SIVAC      50 EUR
13 SENAD SIVAC         100 KM
14 FIRZET IČIĆ          1000 KM
15 RAMO SIVAC           100 KM
16 HAZIM (HADŽO) SIVAC 100 USD
17 SULJO (HAZIM) SIVAC 100 USD
18 RASIM ELKAZ         2009 KM     1.RATA
19 SEJFO HODŽIĆ        100 KM
20 SANEL HODŽIĆ       1000 KM
21 AJŠA SOFTIĆ         250 EUR
22 HAJRUDIN HODŽIĆ    1000 KM
23 JURIJ RUŽICKI       500 EUR
24 JOZEF RUZICKI      100 EUR
25 MUHAMED JAŠAREVIĆ    1000 KM    1. RATA
26 ELVIS JAKUPOVIĆ    200 KM
27 AHMET FILOVIĆ        300 KM
28 ADEM ARIFAGIĆ       100 KM
29 MEDIHA HUŠIĆ         100 EUR
30 HUSEIN (GULAŠ) BAHONJIĆ    100 KM
31 MILOŠ KLIMENTA       500 KM     1.RATA
32 SEJDO I BAHRA ELKAZ    300 CHF
33 DENIJAL DERGIĆ         95 EUR
34 EMIN-NJUCA ELEZOVIĆ     1000 CHF
35 ADIS ELEZOVIĆ           1000 CHF
36 SUBHA I ASIM HASKIĆ    1000 KM
37 SUADA ČOLIĆ           100 CHF
38 EMIR ELKAZ           1000 CHF
39 DAJNA ELKAZ          100 CHF
40 ENVER ELKAZ         1000 CHF
41 ELVIR ELKAZ          1000 KM
42 VEHIDIN ELEZOVIĆ     500 KM
43 ZILHAD TURKANOVIĆ     1010 KM
44 HAŠIJA DEDIĆ          250 KM
45 BESIMA MUJKANOVIĆ     250 KM
46 KASIM (KAČO) I MINA ELKAZ    1000 CHF
47 SAMIR JUSUFSPAHIĆ    100 EUR
48 BESIM I ISMETA ELEZOVIC    1000 KM
49 SABIT ĆUSTIĆ         100 KM
50 IBRO I MINA ĆOLAK      600 KM
51 MEDINA ĆUSKIĆ       250 EUR
52 JASMINA ĆUSKIĆ      250 EUR
53 IRFAN (DŽEVAD) TURKANOVIĆ   1190 KM
54 ENVER ĆUSKIĆ       100 KM
55 HATIDŽA HASKIĆ       400 KM
56
            UKUPNO U KM 34.385,38 KM

Obavjest koju sam zapazio na vratima Matičnog ureda u Kozarcu. Nadam se da će imenovani vidjeti svoje ime i preuzeti svoje radne knjižice.

Akcija prikupljanja sredstava za transplataciju bubrega, Adnanu Kenjaru teče dalje. Adnan se, ove hefte, vratio iz Grenobla, Francuska. Tamo je bio, nakon par intervencija koje je imao u toku prošle godine, na novim pretragama i sad čeka rezultate. U ovom momentu ne može reći koje intervencije su još potrebne prije transplatacije, niti koliko novca je još potrebno.
Prošle godine je bio više puta u Francuskoj i suma novca koji je bio prikupljen je dosta smanjena.

Slijedi spisak donacija koje su, u zadnjoj hefti, uplaćene Adnanu za transplataciju bubrega:

Huremović Hasan 50 KM
Huremović Muhamed 10 eura
Jaskić Kadira 100,km.
Jaskić Džemal 50, km
Samira Mahmuljin i Denis Hadžića -300,€.
Nisveta Begic 200-Km
Dedo Sovtic 300,Km
Sivac Razija 50-KM i kćerka od Razije 40-€ .

Slučajni susreti sa rajom iz mladosti.

Prije mjesec i nešto dana smo pisali o akciji u džematu Hrnići, "Izgradnja nastrešnice (musalle)". Prošli četvrtak smo objavili imena donatora, a danas smo dobili spisak donacija u zadnjih 7 dana, za ovu akciju:

1.Hadži Jakupović Aziz i Ramiza 100 KM
2.Nukić Zijad i Emina 200 KM
3.Hadži Hrnić Abdulah i Šefika 100 KM
4.Hrnić Irfan i Naila 150 KM
5. NN osoba 50 KM
6. Hrnić Asim 100 KM

Slušam od naše raja da, svaki četvrtak, sa nestrpljenjem čekaju da vide u kom sokaku ili mahali sam bio ove hefte. Ove hefte sam zujao kroz jedan dio džemata Dera, a to je od mezarluka ili preciznije od porodice Mujkanović prema Mrakovici do kuće porodice Zulić.

Prvo svraćanje je kod Ismeta Mujkanovića. Njega sam našao kod kuće dok je unosio drva kod njegove punice, a moje rodice Vahide Mehmedagić.

Ulazim za Ismetom kod Vahide i nalazim kod nje, njenu komšinicu Seniju Hadžić. Moja rodica se malo iznenadila, sa pravom, a mogla me i kritikovati jer nisam je posjetio već dvije godine. Malo se šalim sa njom, ne ljuti se.
Vahida gazi 82.godinu i dosta dobrog je zdravlja. Ipak pored ovolikih godina uvjek se nađe nešto da zaboli. Kad sam je upitao za djecu, e onda se raspričala, a najviše priča o zetu Ismetu, kojeg ne djeli od sina. Djeca pomažu jako puno, a nije zaboravila spomenuti ni snahu od Rahmetli sina Mehe koji je ubijen u prošlom ratu i koja nije zaboravila mamu od svog rahmetli muža.
Kad sam je upitao za unučad, brojala je do 24 i nije sigurna jeli nekog zaboravila, a praunučadi je naborojala do 15 i misli da ima još ali nije uspjela sve da nabroji. Masala , da Bog da još i više ih dočekala


Vahidina komšinica Senija Hadžić, 75 godina, je došla kod komšinice da je obiđe. Kaže da je bila u Austriji kod djece i neki dan došla. Fino joj u Austriji, ali ipak ovdje u svojoj kući najljepše. Ona se takođe hvali sa svojih šestero unučadi i ljubavi prema njima. Naravno kao i svaka mati najviše se ponosi sa svojom djecom.

Odmah iznad Ismetove kuće je kuća njegovog brata Arifa Mujkanovića i njegove žene Šećire. Nalazim Šećiru dok iznosi hranu za pse. Pred kućom vidim tri psa, a Arif mi reče da imaju još jednog psa, rase Haski.
Arif mi priča da se bavi građevinom i poljoprivredom. Ima manje stado ovaca.

Zatim mi pokazuje svoj hoby, golubove. Oni mu služe za odmor i mogao bi o njima cijeli dan da priča.

Silazim sa puta za Mrakovicu preme kući Ibre Hadžića. Na vratima me dočekuje njegova žena Bahra 85 godina. Dok sam se predstavio, ona se sjetila i odmah poziva na kahvu i sad će zvati Ibru on je tu negdje u šetnji. Bahra je takođe žena sa solidnim zdravljem. Dok odlazim od nje primjećujem da su u ovom djelu Dere skoro svi solidnog zdravlja.

Dalje pored Rike je kuća od Bahrije i Muhareme Hadžić. Izuzetno lijepo uređeno dvorište i objekti pored kuće, kao i sama kuća. Vidim puno lijepih ukrasa na zidovima, a Muharema mi priča da je to njen muž Bahrija sve sam radio. On ima zlatne ruke, kaže ona, ne može da miruje i uvijek nešto radi.

U nastavku svraćam kod Amira Hegića, jer kod njega sam vidio dim iz dimnjaka i pomisli, ovdje sigurno neko ima. Amir se bavi poljoprivredom i ne žali se.

Kod Hrustića sam našao samu gazdaricu kod kuće, djeca su u čaršiji.

.be">

Jutros četvrtak osvanuo sa padavinama, snijeg je jutros prije sabaha počeo da pada. Dok sam se vozio prema čaršiji srećem raju koji redovno šetaju i koju ni ovako loše vrijeme ne može zaustaviti.

Ja takođe uporan i ne propuštam četvrtak u Kozarcu. Jutros me pitaju zar ću i danas na ovakvom vremenu da slikam, a ja odgovaram - "Lemeši da padaju ja moram doći na četvrtak".

Ćili je došao biciklom u čaršiju i moram naglasiti, nije jedini biciklista danas.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

 

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: I malo pomalo, čovječanstvo se uzdiglo iz doba bez svjetlosti u doba bez odmora.

.be">

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.