Izdvajamo

Hefta sa malo lijepog vremena,  ja iskoristio da malo radim kod svoje kuće.Ipak, pored dosta posla,  imao sam  jedan mali izlet u Federaciju. Opet auto u kvaru ali to me nije spriječilo da zujim okolo. Auto malo hoće malo neće, rekoše da će me ovo skupo koštati. Jesenji radovi sporo idu. Loše vrijeme usporava i građevince sa radovima. Mnogi mi se žale kako ne mogu ispoštovati dogovorene rokove.

Juče dok sam zujao kroz Terziće rekoše mi da je Sebiha Alic Softić došla na par dana kući. Sebiha je prije rata radila u Bosnamontaži. Svratih da je pozdravim i da se sjetimo vremena od prije rata. Pred kućom nalazim Mejru ženu od Fadila Alića i njihove tri kćerke Sebiha, Raza i Rasima. Sebiha mi priča kako svaki dan kad dolazi sa posla prvo pali komjuter da vidi šta je Caja danas objavio na Kozarac.eu. Rasima se pita odkud ideja za četvrtak i njoj se svidja naš četvrtak.

Satanak u MZ Kozarac, građana i predstavnika Grada Prijedor. Tema sastanka, (prezentacija) je kanalizacija koja bi trebalo da se gradi u Kozarcu i drugim mjesnim zajednicama (Kozaruša, Kamičani, Trnopolje). Na ovom satanku je trebalo da se, građani, informišu o projektu.

Na sastanak su došli, predstavnici Grada, dosta ne pripremljeno. Svoju ne pripremljenost su pravdali "zakazala tehnika" i građanima su dali jako malo informacija. Saznali smo da će se graditi 2 veća prečistaća, da će gradjani morati da plate priključak 900 km. Imovinski odnosi moraju da se riješe, s kim ne znam jer nisu nam mogli reći kuda i dokle će da ide kanalizacija. Građani su očekivali da će čuti ili vidjeti na slajdu kartu na kojoj bi se vidjelo tačno kuda i dokle bi trebalo da ide nova kanalizacija.

Ovaj slajd je sve što smo mogli vidjeti na ovo prezentaciji.

Ova prezentacija nije zadovoljila prisutne. Građani su zainteresovani za ovaj projekat i žele da  ovoj što prije počne sa radom . Nadam se da na idućoj prezentaciji neće  zakazati tehnika i da ćemo dobiti konkretnije informacije.

Ovu heftu sam odlučio da odem u sokak Čauševići.

Svratim prvo kod Ene Hušića, pitam ga da odemo skupa kod Hateme Mahmuljin da je fotografišem. Znao sam ako sam odem neće htjeti da je fotografišem. Tako je i bilo, Eno je nagovorio Hatemu da ih skupa fotografišem.

Zatim me odveo kod njegove mame Mirse. Ona je bila zauzeta poslovima u bašti, vadila je krompir. Kaže da je zadovoljna koliko je rodio krompir.

Nastavljam dalje kroz ovaj sokak, fotografišem i dolazim do kuće Zemke Mujkić. Zemka nije kod kuće ali je kćerka Haska Hadžić tu. Kaže došla da obiđe mamu, a nje nema kod kuće pa navalila da poradi u kući dok mama nije došla.

Dalje, zaustavljam se kod kuće Zufera Mehmedagića. Kod njega nalazim Muru Velića. Kaže došao traktorom da očisti živice. On čupa živicu i odmah sve zaorava.

Svratih i kod Sauda Kulašića koji se prije par godina vratio iz Amerike. Ovdje sam našao i Zemku Mujkić kaže došla kod komšija na kahvu i koju da progovori. Fotografija sa Saudom i njegovom ženom Minom. Saud je imao nesreću na poslu,  polomio  ruku. Sad mora da miruje kod kuće.

Produžavam dalje i fotografišem. Zaustavljam se kod kuće od Abaza Čauševica i okrećem nazad.

Učenici,nastavnici,roditelji i građani Kozarca, u OŠ Kozarac traje akcija „Budi čuvar planete“,koju je pokrenula ekološka i planinarska sekcija ove škole.
Cilj ove akcije je da smanjimo otpad,uljepšamo svoju okolinu,doprinesemo manjem zagađivanju prirode,razvijemo svijest o potrebi očuvanja prirode.
Aktivnost je skupljanje plastične ambalaže(flaše),te odlaganje iste na predviđeno mjesto u školskom dvorištu. Dalje će tu ambalažu preuzeti firma koja se bavi reciklažom i otkupom ambalaže,a učenici će za  otpad dobiti novac koji će biti iskorišten za potrebe škole u cilju poboljšanja nastave.
Vjerujte nije teško flašu ubaciti ovako u vreću, a ne u kantu za smeće. Kad ovo radim osjećam da sam nešto dobro uradio. Pokušajte, nije teško.

Zujeći okolo ponekad se zaustavim da razmjenim mišljenje sa našom rajom. Dok sam razgovarao sa rajom zaustavi se auto, gospođa u autu kaže da je mene prepoznala i želi da se upozna. Kaže da se zove Jasmina Ćolić Khan i živi u Kanadi, Edmonton. Došla je u svoj rodni kraj na odmor, sa svojim mužem Ashraff Ismail Khan. Ashraff je iz Južne Afrike, Johanesburg. Neznam engleski ali njegov osmjeh kaže da mu je lijepo ovdje kod nas i da se ugodno osjeća. Priča mi Jasmina, kako redovno prate Kozarac.eu i moj četvrtak. Zatim mi kaže da svi u Kanadi sa velikim nestrpljenjem čekaju svaki četvrtak.

Produžavam u Kamičane, sokak Terzići. Već na samom ulazu u Terziće zaustavljam se kod Smaila Džaferovića. On ima par koza i tu je da ih nahrani.

Nastavljam dalje i fotografišem
Svratim do kuće od Mure Terzića. Kod njega se radi punom parom.

Žena od Ahmeta Terzića Asima i Dina žena od Mure Terzića vadile krompir i sad pregledaju koliko ima i kakvog kvaliteta je. Grah je dobro rodio samo treba još malo da se presuši.

Harku nemam priliku vidjeti da nešto radi i zato ova fotografija.

Vraćajući se nazad svratim u prodavnicu i srećem prijatelje iz Brđana. Badema Mehmedagić i njena sestra Derviša Bešić. Bademu nisam već duže vrijeme vidio.

Jutros kiša, a kod škole gradilište i radnici užurbano rade. Srećem Kemala Kahrimanovića dok posmatra radove. On mi reče da je on vlasnik ovog gradilišta i budućeg objekta koji se gradi. Kaže da je rano da mi priča o ovom objektu ipak mi reče da će ovo biti poslovnostambeni objekat. Uskoro više o ovom objektu.

Četvrtak, kiša i kiša. Došli su samo oni uporni, da kupe ono neophodno i brzo se vraćaju kući.

Ova dvojica se dogovaraju da idu negdje, valjda hoće da se žene. Obećao sam da ću ih još jednom fotografisati ali kad se ožene.

Samo da se zna, ako ga neko nije prepoznao, ovo je Bego Nukić.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo: Ime nije ništa! Što nazivamo ružom to bi slatko mirisalo i s drugim imenom.

 

 

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni