Izdvajamo

Par dana lijepog vremena svi smo pokušali maksimalno iskoristiti. Neko izletom u prirodu a poljoprivrednici i voćari jesenjim radovima. Ja i dalje zujim i fotografišem, a ponešto i zapišem. Ponekad me žena kritikuje jer zbog mog zujanja ona često puta radi i moje poslove oko kuće. Slijede moje zabilješke, od četvrtka do četvrtka.

Jutarnje ispijanje kahve u Kozarcu.

FK Bratstvo ove sezone igra super dobro. Pet uzastopnih pobjeda. Prošle nedelje zaustavila ih je FK Gomjenica sa 2:0. Teško je igrati kad imaš i sudiju protiv sebe.  U svakom slučaju čestitke za dobru igru i idemo dalje.

Od planinara čujem da je njihova staza uništena. Hamdija Kahrimanović me čekao kod Planinaraskod doma "Debeli Brijeg". Već na početku planinarske i biciklističke (MTB staza) staze ova slika. Obuvam čizme i krećem sa Hamdom duž staze do Bukovca.

Idući stazom, Hamdo mi priča da su ovo uradili ljudi sa traktorima dok su izvlačili drva iz šume. Čak su i privatni posjed uzurpirali. Planinari su se žalili "Naconalnom parku Kozara", a odgovor ne žalbe je bio: Traktoristi će po završetku radova sve popraviti.

Izvlačenje drva je završeno ali popravke puta se nevide. Ovako izgleda put prema vrelu "Bukovac"  i uništeni vodovod Planinarskog društva "Mrakovica" Kozarac.

Vrelo "Bukovac", planinarsko i lovačko izletište, potpuno uništeno.

Za ovako uništen prirodni ambijent odgovoran je "Nacionalna park Kozara"

Ove hefte svratih u Brđane, sokak Hukići. Kod Adema i Mejre sam došao u vrijeme podnevne kahve. Morao sam sa njima i njiohovom komšinicom Arifom da popijem kahvu.

Adem mi pokazuje svoje bikove. Kaže mi da je ovo njegov hoby. Čovjek penzioner i da mu nebi bilo dosadno on hrani bikove. Sve čisto i uredno.

Još par fotki iz ovog lijepog sokaka.

Vraćajući se iz Hukića svratih kod Nihe Tadžića, dan prije me zvao da mi pokaže krušku koja je po drugi put, ove godine, rodila. Ovako nešto u našim krajevima nisam čuo niti vidio.

Zatim mi Niho nudi čičoke. Kaže ima ih dosta za prodati. Ja sam kupio jednu gajbu čičoki. Za one koji neznaju za čičoku:
U narodu je poznata i kao divlji krumpir, morski krumpir, morska repa...

Ova biljka je izuzetno korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti, jer ima nizak glikemijski indeks - tokom razgradnje inulina u organizmu ne dolazi do rasta glukoze u krvi.

Korisna je u prevenciji i liječenju alergija, osteoporoze, anemije te bolesti krvi i krvnih žila.

Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zločudnih crijevnih bolesti.

Zahvaljujući kaliju u svom sastavu pomaže u regulaciji tlaka.

Čičoka za razliku od krumpira ne sadrži škrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja pretile ( povećana tjelesna težina) populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamjena za krumpir.

Njen najvrijedniji sastojak, kojem znanstvenici pridaju najveću pažnju je inulin (Inulin je biljni polimer koji služi kao rezervni ugljikohidrat).

Građevinci u akciji, radnici od Saida Mujanovića

Jedna fotka sa radilišta gdje su izvođači radova radnici Mirse Džonlagića

Prošli četvrtak jedan čitalac mi sugeriše da odem malo u Avdin sokak. Na moje pitanje gdje je to, on mi odgovara da je to jedini ne asfaltirani sokak u čaršiji.

Nije mi bilo teško naći ovaj sokak jer Avdu Mujanovića poznajem. Par fotki iz jedinog ne asfaltiranog sokaka u čaršiji.

Priprema zimnice u mom kraju

Ove godine, bijele masirače (bundeve ili tikve) su dobro rodile. Nadam se da će biti ukusne jer zadnje dvije godine nisu bile dovoljno ukusne. Morali smo ih ranije uskladištiti, strah od mraza.

Vjerovali ili ne ja još uvijek, svako veče, pržim kestenje.

DANI OGLEDNIH POLJA U KOZARCU – DUGOGODISNJA TRADICIJA .......
U utorak 21.10.2014 god, poljoprivredni proizvodjacI iz Kozarca  u organizaciji poljoprivredne apoteke ,,AGROHERC – TRNJANIN,, Kozarac i UPP,,AGRARIJA ,, Kozarac, odazvala pozivu na ovogodišnje druženje prilikom dana oglednih polja sjemena kukuruza na području naše regije.

Pošto je naše područje već duži niz godina aktivni sudionik u plasmanu novih hibrida kukuruza, te u posljednje vrijeme postiže znatne rezultate, kako u zasijanim površinama tako i u ostvarenom prinosu po jedinici površine, ovaj poziv je ujedno bio i prilika poljoprivrednim proizvođačima iz Kozarca da poslije ovako loše i ekstremne kalendarske godine saberu rezultate i uvjere se u kvalitet hibrida.
Na našem području ove godine ispitivan je kvalitet 7 novih hibrida kukuruza iz svih grupa zrenja i danas je analiziran kvalitet svih sedam novih hibrida.

Druženje je bilo na njivi koju je zasijao Jasmin Dergić, on je svoje drugove častio sa pečenom jagnjetinom.

Juče je počelo sa jakim vjetrom i snijegom. Tempreture su se spustili ispod 10 stepeni.Ovakvih slika se može vidjeti u mnogim sokacima.

Danas na četvrtku, hladno, kiša, malo raje. Prepričavamo gdje i kod koga je, jučerašnji, vjetar napravio štetu. Čija kuća je otkrivena, gdje je prokislo, nema struje... Slijede fotografije koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo: Želja i ljubav su krila za velika djela.

 

Budimo jedni drugima krila a ne kora od banane.