Izdvajamo

Ova hefta sa ne baš puno nekih dešavanja, a ja napravio četiri videa. Nadam se da ćete imati vremena i strpljenja, jer za ovaj članak trebat će vam sahat vremena da ga pregledate i pročitate.

Već sljedeći vikend očekujemo veći broj naše raje, iz drugih država, da dođu na godišnji odmor. Naravno uskoro je i manifestacija "Dani Kozarca".
Ja sam se družio i razgovarao sa Sabitom Džonlagićem biciklističkim maratoncem, pratio njegove pripreme za biciklistički maraton Kozarac-Bihać-Srebrenica.

Kao i protekle tri godine, tako i ove, naši će biciklisti na jedan human, sportski i nadasve odvažan način odati počast šehidima istočne Bosne, tako što će se uputiti na maraton dug oko 1000 km; preko Bihaća, Ključa, Jajca, Sarajeva, Srebrenice gdje ce se nakon klanjanja zajedničke dženaze, zaputiti kući preko, Zvornika, Maglaja, Čelinca, Banja luke.

Naši momci prolazeći ove gradove, za cilj imaju podsjećati da se genocid u Srebrenici nikome i nikad ne desi. Kako onaj u Srebrenici, tako i u Kozarcu, Prijedoru, Kotor Varošu, Foči, Višegradu i u čitavoj nam Bosni i Hercegovini. Podsjećati će da sjećanje na nevinu ljudsku žrtvu ne smije i neće izblijediti.

Tako da ovom prilikom, pozivamo sve ljude dobre volje, koji u najmanju ruku imaju isti cilj kao i naši biciklisti, da na jedan bratski način, u subotu, 7.7.2018. godine u 10:00 sati ispred spomen obilježja u Kozarcu, ispratimo naše bicikliste i poželimo im sreću na ovakvom jednom velikom poduhvatu.

.be">

Bilalovic Fikret iz Rakovčana je sa par drugova iz Cazina, krenuo iz Švicarske preko Bihaća do Srebrenice.Jučer su stigli u Cazin. Imaju tri dana odmora, nakon čega će svi da se pridruže trodnevnom maratonu Bihać - Srebrenica. Također i ovoj grupi maratonaca želimo uspješan završetak maratona.

 Džemat Hadžići, pripreme za veliku svečanost, otvor džamije 28.07.2018. Danas sam našao Hadži Džemala Hadžića dok je nadgledao radove, a počeli su radovi na asfaltiranju parkinga ispred džamije. Mašine rade punom parom na parkingu, kao i na djelu pored džamije gdje bi trebalo da se postavi bina, prostor za šator gdje će se posluživati hrana za goste, kao i prostor gdje će se peći bik i jagnjadi.

Hadžija Džemal mi priča kako su zadovoljni dosadašnjim radom na pripremama za otvor, sve ide kako je već planirano i dogovoreno. Hvali našu raju koja svojim donacijama pomaže da sve ovo bude onako kako su zamislili. Zahvalni su svima koji su do sad učestvovali na bilo koji način u ovim pripremama i ubjeđen je da će sve biti onako kako oni to zamišljaju.

Također Zijad Hadžić, koji više vremena provodi ovdje oko džamije nego kod svoje kuće, a i kod njega su radovi, kaže da je oduševljen odzivom džematlija i ponosan je na njih, kao i na raju iz drugih džemata. Pokušavam pohvaliti njegovu angažiranost i njegovih komšija članova odbora, a on mi kaže, ma da nije naših džematlija i onih koji nisu naše džematlije, ništa mi nebi uspjeli. Hvala džematlijama i raji koji pomažu da ovo sve bude kako treba.

Ubjeđen je da ću već sljedećeg četvrtka postavljati slike sa asfaltiranim parkingom ispred džamije u Hadžićima.

Zatim mi daje spisak donatora od zadnjih sedam dana:

Jakupovic Bahrijija i Ismeta 500 SEK
Hadzi Velic Šerif i Fikra 50 KM
Šahbaz Suvad i Asima 500KM
Bašic Ilijaz i Zlate 200KM
Garibovic Šaban druga uplata 500Km
Hadzic Ahme Sejfo 50 KM
Duračak Sakib i Zehida 100KM
druga uplata
Kevac Rahim i Ismeta 50 Km druga uplata

Brakic Eno i Dzevida 500 NOK druga uplata
Balic Hazima Aiša 100 KM
HadicRasima Izeta 50 KM

Ove hefte sam fotografisao ovaj kamion, koji pripada preduzeću za održavanje puteva, dok je kosio bankine na staroj ceti. Pozitivna slika.

Kratki susret sa Amelom Jakupović i tetkom Albinom. Tetka nosi malog Kenana koji je rođen prije mjesec dana.

Đulba Huremović, ko se sjeća Đulbe. Ona je prije rata živjela u Hrnićima sa svojim mužem Ređepom, a sad živi u Engleskoj. Našao sam je u njenoj kući koju je pravila poslije rata, na Poljskom Putu, Čarakovo, kaže došla na par hefti. Poznata je po tome što je uvijek bila oštra na jeziku, što naš narod kaže, nije dala pardona nikom. Pitam je jeli još onako britka na jeziku, a ona, uz blagi osmjeh, kaže da se sad smirila. Ipak uspio sam je isprovocirati pa je na kraju rekla "Zaveži više udarću te sa ovom kevom". Ima 78 godina i oslabila je sa zdravljem, a za hodanje korisi invalidska kolica.

Kod nje sam našao Namku i Ismetu. Kao i uvijek morao sam jesti kod nje, ovaj put maslenicu, a zna se Namka je razvijala, Đulba zapovjedala. Rekla mi je da će danas četvrtak nazad u Englesku, a voljela bi da ostane ovdje. Zašto ne ostane pitam, a ona mi reče da je bolesna a ovim doktorima u Prijedoru ne vjeruje.

Skoro svake godine pokušavam slikati lijepo uređena dvorišta ili kuće, a redovno kuću i dvorište od Zemke Pervanić na Suhom Brodu. Zemka ima 74 godina i dosta dobrog zdravlja. Sve oko kuće radi sama.
Ovdje je svaki komentar suvišan, slika priča sve.

Malo sam slikao bašte i plastenike. Prvo sam se zaustavio kod Nerke Hodžić. Ona je već dobro poznata po urednosti, lijepo uređenom baštom, voćnjakom i cvijetnjakom. Ove godine obilne kiše su učinile svoje, a li kod Nerke je sve dosta dobro. Ona kaže da je zadovoljna i bolje kiše nego da je suša.

Nerka kao i obično uvijek vedra, raspoložena i nasmijana. Uvijek spremna na šalu, ali posao u bašti i voćnjaku takođe doživljava kao zabavu.

U Kamičanima preko puta Šehidskih mazarja je kuća i plastenik od Hamida i Šeherzade Huskić. Jedan izuzetno lijep plastenik, uredan, čist, prozračan i popunjen sa paradajzom i paprikama. Hamid mi priča da ovo sve uređuje, sadi, zalijeva, bere njegova supruga Šeherzada, nju nisam imao prilike da slikam.
Lijepa preporuka raji koji nemaju paradajz, papriku, patlidžan i druge proizvode u svojoj bašti, sve to mogu ovdje kod Hamida i Šeherzade Huskić kupiti.

.be">

Često me pitaju, kad objavljujem vijesti o nekim kriminalnim radnjama ili krađi, što ne pišem puno ime i prezime. Pa evo ovaj put ću napisati. Ovog lopova ili kradljivca sam lično uhvatio u krađi. Slika je malo nečista jer sam ga slikao sa veće udaljenosti. Ovaj lopov ili kradljivac se zove Nihad Tadžić. On krade svitske šljive.

Porodica Huremović, moja raja, jedan dio na okupu.

Edina Nanić je iz Australije poslala novac sa željom da pomogne socijalno ugroženim. Njena želja je bila da za jednu sumu kupim (162KM) fasunge za Fatimu Paratušić i Adeviju Kovačević, a jedan dio (137 KM) dam u novcu.

Za Adnana Kenjara sam predao novac (300 AUD) jer njemu je potreban za transplataciju bubrega. Sve skupa 800 AUD.

.be">

Danas na četvrtku dosta raje, a očekujemo već sljedeći četvrtak puno više. Danas sam pravio puno slika, nadam se da ćete imati vremena da sve pregledate.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Griješi onaj ko misli da autoritet baziran na sili ima veću težinu i duže traje od onoga koji počiva na ljubaznosti.

https://www.youtube.com/watch?v=X6PpS5aB95U&

 

Uzvišeni Allahu, neka tuga bude nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome više ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.